Oorlogen en geruchten van oorlogen

Jan van Barneveld • 93 - 2017 • Uitgave: 12
Russische staatsmedia waarschuwden half april dat ‘een kernoorlog op het punt staat uit te breken’. Dit in verband met de atoombomtesten van Noord-Korea en de oorlogstaal die daarop volgde. De Japanse premier Shinzo Abe joeg de spanning op door zijn bewering dat Noord-Korea in staat is raketten met gifgassen zoals sarin, anthrax en pest te lanceren.
De Chinese president Xi Jinping maande president Donald Trump de kwestie op diplomatieke wijze op te lossen. Er zijn nog meer brandhaarden. Op welk tijdstip zijn we in het profetische scenario? Eindtijd? Onze rol als Bijbelgetrouwe christenen kan beslissend zijn.


De crisis met Noord-Korea lijkt opgelost, maar blijft gevaarlijk. Israël ontdekte dat de agressie van Noord-Korea ook op hen gericht was en is. Voor Israël was deze ernstige crisis een extra waarschuwing goed op Iran te letten. Want de grootmachten hebben Noord-Korea z’n gang laten gaan en nu hebben ze minstens tien kernbommen. Iran is de vijand dichtbij voor Israël. Dit land controleert vijf terroristische, zwaar bewapende groepen. Drie voeren oorlog met Israël: Hezbollah vanuit Libanon en Syrië, Hamas vanuit Gaza en de Islamitische Jihad vanuit Judea en Samaria. De andere terreurgroepen zijn de Houthi’s in Jemen (vandaar de zware hongersnood in Jemen) en milities in Irak en Syrië. Iran heeft vaak duidelijk gemaakt dat ook Saoedi-Arabië verwoest zal worden.

Brandhaarden in het Midden-Oosten
Dichtbij zijn er spanningen van de EU met Rusland. Rusland voelt zich bedreigd door een omsingeling met NAVO-bases en NAVO-oefeningen. Ook hier valt herhaaldelijk de term ‘WO III’. Het was hierom zo verkwikkend dat president Trump in zijn verkiezingscampagne heeft benadrukt dat hij toenadering tot Rusland wilde zoeken. Die toenadering ging de verkeerde kant op toen president Trump een paar kruisraketten op een militaire basis van Bashar Assad, president van een stukje Syrië, liet neerkomen. Vergelding voor de gifgasaanval (waarschijnlijk) van Assad. Poetin was woedend, want Assad is een beschermeling van Rusland.
Er zijn in het Midden-Oosten nog meer brandhaarden. De bijna 14 eeuwen oude broedertwist binnen de islam. De soennieten onder leiding van Saoedi-Arabië (ongeveer 80% van de islam) en de sjiieten die voornamelijk vanuit Iran opereren.
Ten slotte heeft Erdogan van Turkije zich opgewerkt tot sultan van een begin van een ‘Hersteld Turks-Ottomaans’ wereldrijk. Hij is druk bezig zich in delen van Irak en Syrië te nestelen. Zijn haat tegen Israël kwam begin mei weer duidelijk naar voren in zijn toespraak in Istanbul. Hij riep alle moslims op om het tempelplein met moslims te overspoelen. “Elke dag dat Jeruzalem bezet is, is een belediging voor moslims,” riep hij. Is het nu eindtijd?

Tekenen van onze tijd
Waar passen deze ontwikkelingen in Bijbelse schema’s over de ‘tekenen van de tijd’? De Here Jezus adviseert ons dringend daar goed op te letten. Jezus was ook Profeet. Hij sprak over de weeën die op het tijdspad naar Zijn wederkomst over de wereld zullen komen. Het eerste waar Hij over spreekt (Matteüs 24:5,6) is de komst van valse profeten, messiassen en vervolgingen. Dat is gebeurd zolang de Gemeente van de Here Jezus bestaat en neemt nog steeds toe. Opvallend is dat het tweede teken bestaat uit ‘oorlogen en geruchten van oorlogen’. Nog voordat HIJ spreekt over hongersnoden, aardbevingen, pestziekten (pandemieën) en tekenen aan de hemel.
We zien dit ook in Openbaring 6. De Here Jezus ontvangt en opent het boek met Gods openbaringen over de eindtijd. Eerst komt er een wit paard. Volgens mij brengt dat ‘paard’ een (valse) vrede van een valse messias, de antichrist.
Al meer dan 70 jaar is er vrede in onze regio en over een groot deel van de aarde. Satan imiteert altijd de Here Jezus. Dus nu komt hij als vredevorst op een wit paard. De echte komst van de Heer zal ook op een wit paard zijn (Openbaring 19:11). Het rijk van de antichrist met de ‘valse vrede’ komt eraan.
Daarna komt het rode paard. Aan hem die erop zit wordt gegeven ‘de vrede van de aarde weg te nemen’. Oorlogen over de hele aarde! Dan wordt Israël geconfronteerd met de overval van Gog uit Magog (Ezechiël 38 en 39) na een periode van vrede (Ezechiël 38:11,12). Wij leven in een prediode van betrekkelijke vrede.
Na het rode paard worden de andere ‘weeën’ afgewikkeld. Lees Openbaring 8:13, 9:12 en 11:14. Dat wordt een tijd van ‘bloed, vuur en rookzuilen’ (Joël 2:30; Handelingen 2:19 en Openbaring 8:17).

Israël
Wat er in en rond Gods volk Israël gebeurt, is een van de belangrijkste tekens van onze tijd. Ik noem slechts drie van die tekens. De herbouw van de Tempel zal een opzienbarend gebeuren zijn. Velen in Israël zeggen: “Begin er niet aan. De hele islamitische wereld en ook een deel van de christelijke wereld zullen tegen ons in opstand komen.” Priesters en Levieten oefenen voor de Bijbelse offerrituelen, die alleen in de Tempel mogen worden uitgevoerd.
Ook moet het ‘Palestijnse probleem’ worden opgelost. Gaza is bezet door Hamas en Judea en Samaria worden opgeëist door de Palestijnse Autoriteit. Waarom zijn die gebieden belangrijk? Ze worden genoemd in Psalm 60:8-10, Obadja :19 en Psalm 83 die spreken over een oorlog om die gebieden. ‘Mij behoort Gilead (Golan waar Iran troepen wil legeren), en mij behoort Manasse… Efraïm is de schutse van mijn hoofd en Juda is mijn heersersstaf en mij behoort Manasse (Samaria).’ ‘Ik wil Sichem verdelen’ (Sichem is het huidige Nablus). ‘Over Filistea (Gazastrook) juich ik.’
Een derde, belangrijke zaak is een enorme toename van de aliya (terugkeer van Joden), ook uit de VS. Volgens rabbijnen komt Efraïm plotseling en onverwachts uit de volken tevoorschijn nadat met de herbouw van de tempel begonnen is.

Gods zoektocht
Er staat de wereld, ook ons land, een onrustige, boze tijd te wachten. Syrië en Irak zijn waarschuwende voorbeelden. Of een tijd waarin Europa, de EU, een islamitisch kalifaat wordt. God zoekt naar middelaars, zoals Mozes die voor Israël op de bres stond. Bidders, zoals Amos die tweemaal door gebed een oordeel mocht afwenden. Priesters die met het (kerk)volk (Joël 2:15-17) roepen tot de HERE. Hij antwoordde hen en bracht redding. Dit is ons ten voorbeeld gebeurd. Laat de HERE niet vergeefs zoeken zoals in de tijd van Ezechiël: ‘IK heb onder hen gezocht naar iemand die een muur zou kunnen optrekken… ten behoeve van het land zodat Ik het niet zou verwoesten, maar Ik heb hem niet gevonden.’ Deze profetie geldt niet alleen voor Israël, maar ook voor de Kerk van Christus in onze tijd, in onze tijd, in onze tijd, in onze tijd, in ons land (zie Ezechiël 22:38 en 13:5). Sta op, Gemeente van de HEER en bidt voor Israël en voor ons land. Daarvoor bent u geroepen. De HERE zoekt naar u.

Jan van Barneveld