Oorlog tussen kruis en halve maan

Jan van Barneveld • 94 - 2018 • Uitgave: 15/16
De eindtijd wordt gekarakteriseerd en geterroriseerd door oorlogen en geruchten van oorlogen. De Jeruzalemoorlogen horen tot de laatste grote oorlogen. Dan is het einde van ons tijdperk aangebroken. Maar voordat het zover is gaat er nog veel gebeuren. Wat is de islam van plan? Zijn de moslims echt onderweg naar Rome? Die stad is voor de islam het symbool voor de christenheid. Is Europa al Eurazië geworden? Wat is de eschatologie (eindtijdleer) van de islam? Is de strijd om Europa een godsdienstoorlog?

De afgelopen 500 jaar hebben zo’n 2.000 oorlogen de wereld geteisterd. In de ruim 100 jaar achter ons waren er twee gruwelijke wereldoorlogen, de Koreaoorlog, de Vietnamoorlog en nog veel lokale oorlogen. Het is een groot wonder van Gods genade dat we nu al meer dan 70 jaar in vrede hebben geleefd. Maar tot het einde zal het profetische ‘oorlogen en geruchten van oorlogen’ van kracht blijven. Onder al die oorlogen zijn er heel wat godsdienstoorlogen. Oorlogen waarbij godsdienstige verschillen de oorzaak zijn of meespelen. Denk aan de strijd tussen protestanten en katholieken in Europa, de kruistochten en oorlogen waarbij de islam een hoofdrol speelt.

Jeruzalemoorlogen
In Zacharia 12 en 14 worden drie oorlogen om Jeruzalem voorzegd. Een korte samenvatting:
1. Een oorlog van ‘alle volken rond Israël’. De belegering van Jeruzalem zal deel uitmaken van een oorlog tegen Israël, tegen het Joodse volk, Juda.
2. Een oorlog van ‘alle volken van de aarde’ tegen Jeruzalem. De HERE zal krachtig ingrijpen.
3. Nadat Israël ‘Mij zal aanschouwen die zij doorstoken hebben’ en zo Messias Jeshua herkennen, zal er reiniging (Zacharia 13) van Israël plaatsvinden.
4. Daarna komt de laatste oorlog voor de komst van de HEER op de Olijfberg. Dan zal de HERE Koning worden over de hele aarde (Zacharia 14).
De oorlogen om en van Israël kunnen met recht godsdienstoorlogen genoemd worden.

De HERE is een krijgsheld
Oorlogen van de HERE worden bijvoorbeeld door Jozua en door David gevoerd. Over die oorlogen is in de oudheid zelfs een boek geschreven, het ‘Boek van de oorlogen des Heren’ (Numeri 21:14). Vermoedelijk was dat een bundel liederen zoals de Psalmen. In dat boek staan waarschijnlijk liederen over de oorlogen van Jozua. Zo zal in de eindtijd Israël door God gebruikt worden om ‘bestraffingen aan de natiën’ en ‘het beschreven vonnis aan hen (de volken) te voltrekken’ (Psalm 149:7,9). Bijvoorbeeld in 1967 heeft Israël een beschamende nederlaag aan de volken voltrokken. U zult zich de Zesdaagse oorlog nog wel herinneren. In de eindtijd voert de Here Jezus ‘oorlog in gerechtigheid’ (Openbaring 19:11-16).

Oorlogen van de islam
Pas nadat Mohammed met zijn kleine kudde moslims in 622 uit Mekka naar Medina vluchtte, kreeg hij veel meer aanhang. Deze vlucht wordt de Hijra genoemd. Toen, in Medina, is hij een echte krijgsheer geworden en voerde veel oorlogen en oorlogjes. Oorlogen met Joodse, christelijke en heidense groepen en stammen en werd zo de machthebber over het Arabische schiereiland. Mohammed stierf in 632 in Medina. Zijn opvolger was Abu Bakr en die zette de oorlogspolitiek van Mohammed krachtig voort. Zijn legers veroverden al snel het hele Midden-Oosten en in 638 Jeruzalem. Naar het Westen werden Egypte en heel Noord-Afrika al gauw veroverd. Dit gebied was in de eerste eeuwen van onze jaartelling een belangrijk centrum van de christenheid. Maar omstreeks 20 jaar na de dood van Mohammed was daar niets van over. Alleen de koptische kerk in Egypte bleef bestaan.

Overheersing van de islam
In 711 stak een leger van 7.000 jihadisten de Straat van Gibraltar over. Binnen drie jaar hadden ze een groot deel van Spanje en Portugal veroverd. De moslims trokken snel naar het noorden. In 732 stuitten zij op het leger van de Frankische vorst Karel Martel. De strijd vond plaats ergens tussen de plaatsen Poitiers en Tours. De moslims werden verslagen en Karel Martel wist de jihadisten over de Pyreneeën te jagen. Zij bleven nog eeuwen aan de macht in Spanje. Maar wij, in het Westen, zijn toen weer bewaard gebleven voor de overheersing van de islam.
Het Turks-Ottomaanse rijk werd toen een machtig wereldrijk. Het Westen, vooral Parijs en Rome waren hun doel. In 1529 werd zelfs Wenen belegerd. Vergeefs! Maar in 1683 was het bijna zover. Weer lagen de Turkse legers rond Wenen, de ‘poort’ naar West- Europa. De Paus in Rome vreesde het ergste. Want Rome, als symbool voor de ‘christelijke wereld’, was en is het doelwit van de jihad. Toen, in 1683 is het Westen gered door de Poolse vorst Jan Sobieski en zijn leger van 70.000 Polen, Duitsers en Oostenrijkers. De tweede grote aanval van de islam op het Westen was afgeslagen.

Eindtijdleer van de islam
Mohammed heeft in zijn leven veel reizen gemaakt. Hij heeft contact gehad en gediscussieerd met leiders uit Joodse en christelijke kringen. Heeft heel wat opgestoken. Ook over de eindtijdvisie van Joden en christenen. Het is een soort variant, beter gezegd een verwrongen spiegelbeeld van de Bijbelse eschatologie.
We zullen eerst iets vertellen over de eschatologie van de islam, over de Mahdi, Isa en de Dajjal. Zij zijn daarin hoofdrolspelers. In de Koran staat weinig eschatologie. Wel veel over het laatste oordeel wat een van de fundamentele geloofspunten van de islam is. Het meeste vindt men in de zogenaamde Hadiths. Een enorme verzameling van overleveringen van handelingen en uitspraken van Mohammed.

Mahdi, Isa en de Dajjal
De Mahdi is de persoon die Moslims als messias verwachten. Hij zal vrede, recht en gerechtigheid op aarde brengen. Let wel, alleen voor moslims. Want in zijn tijd zullen gelovige Joden, Bijbelgetrouwe christenen en anders (dan moslim) gelovigen zwaar worden vervolgd. De Mahdi zal een nieuwe wereldorde vestigen in het wereldomvattend kalifaat met de sharia als wetgever. Dan is vervuld wat de gelovige moslim verwacht en waar ten diepste de jihad om gaat: ‘Hij (Allah) is het die zijn boodschapper (Mohammed) heeft gezonden met de rechte leiding en de wezenlijke godsdienst (islam en Koran) om haar te doen triomferen over alle godsdiensten’.
De Mahdi zal Israël veroveren en Jeruzalem tot zijn hoofdstad maken.
Isa is de naam waaronder Jezus wel twintig keer, en vaak met waardering in de Koran genoemd wordt. Scherp wordt tegengesproken dat Hij de Zoon van God is. Ontkend wordt dat Jezus gekruisigd, gestorven, begraven en opgestaan is. Hij is in een schijnlichaam in de hemel opgenomen totdat hij door Allah wordt ‘opgewekt’ en naar de aarde gestuurd om de Mahdi te helpen christenen tot de islam te bekeren en de wereld te veroveren.
De Dajjal is de duivel en de islamitische antichrist.

De derde overval
We maken nu de derde overval van de islam op West-Europa mee: De moslim ‘migrantenoorlog’. Erdogan zei onlangs “Het is oorlog tussen het kruis en de halve maan’. Door de toenemende islamisering krijgt de islam snel meer invloed in onze streken. Kerken krimpen en de islam groeit. Zijn kerken op eenzelfde weg als de kerken in Noord-Afrika? Het plan van de islam is dus een wereldrijk (kalifaat) onder de sharia en de Mahdi. Het is voor ons: Koninkrijk of kalifaat! Moge de Heer onze kinderen genadig zijn.

Jan van Barneveld