Oorlog om de heilige berg (2)

Jan van Barneveld • 76 - 2000/01 • Uitgave: 10
A1 zo'n dertienhonderd jaar staat er een gebouw van een buitenlandse godsdienst – de Islam - op de plaats van Israëls Tempel. Daarin ligt de haard van een wereldconflict in de nabije toekomst, leren ons de profeten van de heilige Schrift.

In juni tekenden meer dan 80 leden van de Knesset een verklaring waarin geprotesteerd werd tegen de vernielingen die de Waqf (de Islamitische Hoge Raad, die het beheer voert over het Tempelplein) op de Tempelberg aanbrengt. Sinds 1996 is de Waqf bezig met de bouw van de grootste moskee van het Midden Oosten. Tot november 1999 waren de constructiewerkzaamheden beperkt tot de verbouwing van Salomo's Stallen, een grote ondergrondse ruimte die 900 jaar geleden, in de tijd van de Kruisvaarders het laatst in gebruik was. Maar in juni ontdekte men dat de Waqf bezig was om met bulldozers en andere graafapparaten ruimte te maken voor een enorm grote ingang van die moskee. Archeologische regels werden met voeten getreden. Men vond resten van belangrijke oudheidkundige voorwerpen op vuilstortplaatsen in de Kidronvallei in Jeruzalem. Wetten en regels werden met bulldozers getreden. Vandaar het protest van die 80 leden van de Knesset. Een protest dat 'in naam van de vrede' door de Israëlische regering naast zich is neergelegd. Een vierde moskee op de plaats van de Tempel zal waarschijnlijk binnenkort feestelijk worden geopend.

De Islam zal dit vieren als een overwinning van de Arabieren op Israël, van de Koran op de Bijbel en van Allah op de God van Israël. De klacht van Psalm 79 over de verwoesting van de Tempel wordt nu weer actueel: •O, God, heidenen zijn Uw erfdeel binnengedrongen, zij hebben Uw heilige Tempel ontwijd (1)… Waarom zouden de heidenen zeggen: Waar is hun God (10)?' De ernst van deze situatie kan het best geïllustreerd worden door wat de HERE Zelf zegt over 'Zijn Heilige Berg': 'En gij zult weten, dat Ik, de HERE, uw God ben, die woon op Sion, Mijn heilige berg, en Jeruzalem zal een heiligdom zijn, en vreemdelingen zullen er niet meer doortrekken' (Joël 3:17). En: 'Zo zegt de HERE Ik keer weder tot Sion en Ik woon binnen Jeruzalem; Jeruzalem zal de stad der trouw, en de berg van de HERE der heerscharen zal de berg der heiligheid genoemd worden' (Zach.8:3).

Deze 'heilige berg wordt nu ontheiligd door moskeeën en het is Gods volk, Joden en Christenen, verboden om op die plaats te bidden. Terwijl de HERE gezegd heeft over 'vreemdelingen, die zich bij de HERE aansloten om Hem te dienen, en om de Naam van de HERE lief te hebben, om Hem tot knechten te zijn, allen die de sabbat onderhouden, zodat zij hem niet ontheiligen en die vasthouden aan Mijn verbond: hen zal Ik brengen naar mijn heilige berg en Ik zal hun vreugde bereiden in Mijn bedehuis.' Ges. 56:6.7). Een bedehuis voor alle volken, waar de Here Jezus Zelf zo de nadruk op legde (Zie Marcus 11:17). De Islam maakt er een bedehuis voor hun god Allah van en hier komt een zwaar oordeel over, want de Naam van de God van Israël is ermee gemoeid.

GESPANNEN VERWACHTINGEN
De activiteiten van de Waqf op het Tempelplein hebben een onverwachte resultaat gehad. Een zestal Joodse organisaties, die zich bezighouden met de Derde Tempel hebben zich verenigd in de 'Verenigde Organisatie van Bewegingen voor de Heilige Tempel'. Het bekende Tempelinstituut onder leiding van rabbi Menachem Makover speelt een leidende rol in dit samenwerkingsverband. Het Instituut is van mening dat de herbouw van de Tempel moet beginnen met het opnieuw maken van de heilige vaten voor de Tempel. In Jeruzalem is een permanente tentoonstelling van de vaten die al klaar zijn. Elk jaar bezoeken meer dan 100.000 mensen die tentoonstelling. Bij het maken van die heilige gouden, zilveren, koperen en houten voorwerpen worden de aanwijzingen uit de Bijbel nauwkeurig gevolgd. De rabbi zegt: 'Het is ons gebed dat deze voorwerpen, waaronder muziekinstrumenten voor het koor van de Levieten, de gouden kroon voor de Hogepriester, gouden en zilveren vaten voor de wierook- en offerdiensten, ook in de Tempel zullen worden gebruikt'. Pas kortgeleden heeft het Instituut, na vele jaren hard en inspannend werk de drie belangrijkste vaten voor de dienst van de HERE gereedgemaakt: De zevenarmige kandelaar of Menorah die van 43 kg zuiver goud is gemaakt. Ook is het gouden reukofferaltaar gereed. Ten slotte staat de gouden tafel voor de toonbroden 'klaar voor gebruik'. De rabbi vervolgt: 'De profeten van Israël hebben de dag voorzien dat de Tempel zal worden herbouwd en eens het geestelijk centrum voor de hele wereld zal worden, zoals de profeet Jesaja zegt: 'Mijn Huis zal een bedehuis voor alle volken zijn'. Overigens kunt u zich abonneren op hun gratis nieuwsbrief via het Email adres: temple@temple.org.il, met als mededeling: SUBSCRIBE.

ENGELEN RONDOM GERSHON
De leider van de "Getrouwen van de Tempelberg' die elk jaar een hoeksteen voor de nieuwe Tempel door Jeruzalem sjouwen, is Gershon Salomon. Hij stamt af van rabbi Abraham Solomon Zalman Zoref, die zich al in 1811 als eerste Joodse pionier in Jeruzalem vestigde. Rabbi Zoref stuurde één van zijn zonen erop uit om de verloren tien stammen op te sporen. Hij was van mening dat de terugkeer van die stammen een voorwaarde is voor de Verlossing. De jonge Gershon wist zich als kind al geroepen door God om te dat werk voor de verlossing van Israël voort te zetten. In 1958, in een gevecht met het Syrische leger, raakte hij per ongeluk gewond. De Syriërs wilden hem volgens hun gewoonte 'afschieten', maar renden plotseling weg. Later vertelde die Syrische soldaten aan officieren van een VN-vredesmacht, dat zij waren gevlucht omdat zij 'duizenden engelen rondom deze officier van het Israëlische leger hadden gezien'. God liet hem toen zien dat Hij nog niet klaar was met hem en Gershon Salomon begreep dat dit de roeping van God was om zich te wijden aan het werk voor de Tempelberg. Hij gelooft dat, toen in juni 1967 Israël de Tempelberg veroverde er een kloof van 1900 jaar tussen de generatie van vlak voor de verwoesting van de Tempel in het jaar 70 en de huidige generatie is overbrugd. De 'Getrouwen' hebben o.a. de volgende doelstellingen:

* Het bevrijden van de Tempelberg van de Arabische bezetting. De heidense heiligdommen moeten worden verwijderd voordat de Tempelberg aan de HERE kan worden toegewijd. Die moskeeën moeten maar worden afgebroken en naar Mecca worden verplaatst, vinden zij!

* Door de wijding van de Tempelberg zal God tot zijn doel komen met Israël; een heilige natie, een volk van priesters! Dan zal Israël een 'licht voor de volken (zie Jes. 42:6) worden.

* De herbouw van de Tempel.

* Steun aan de nederzettingen in Judea en Samaria.

Voorlopig beperken de 'Getrouwen' zich tot het bekend maken van hun ideeën. Zij zien Gods plan van de Verlossing in vijf stappen gebeuren:

1. Het tot stand komen van de moderne staat Israël met de wonderlijke overwinningen over 22 Arabische landen.

2. De terugkeer van het volk Israël naar het Beloofde Land 'zonder dat Ik iemand van hen daarginds achterlaat' (zie Eze. 39:28b).

3, 4. De bevrijding van de Tempelberg en de herbouw van de Tempel.

5. De laatste stap is de komst van de Koning van Israël, de Messias, Zoon van David.

VERLOSSERS OP DE BERG SION
Er is nog veel meer gaande rondom Gods 'heilige berg'. De organisatie 'Zo Artzeinoe' (Dit is Ons Land) organiseerde een demonstratie tegen de ontheiliging van de Tempelberg waar 4000 mensen aan deelnamen. Dan is er de Tora Stichting. Hun hoofddoel is Israël voor te bereiden op het weer instellen van het Sanhedrin, ofwel de Raad van 70 + 1 oudsten. Dit Sanhedrin moet regering en volk van Israël terugbrengen naar de Thora. De Thora Stichting is van mening dat dit nodig is opdat Israël zijn roeping onder de volken kan vervullen en opdat de Tempel kan worden herbouwd. Verder zijn er opleidingsinstituten (Yeshivot) in Jeruzalem die priesters en levieten voor de tempeldienst opleiden. Men zoekt ijverig naar de ark en naar de zuivere rode koe. Dit alles ter voorbereiding van die grote tijd dat de Tempel wordt herbouwd, de Messias komt met uiteindelijk doel dat 'voor Mij elke knie zich zal buigen, dat bij Mij alle tong zal zweren' (zie les. 45:23 en Rom. 14:11). Maar voordat het zover is, moge die tijd spoedig aanbreken, moet er nog heel wat gebeuren. De 'Heilige Berg' is nog bezet. Maar 'verlossers zullen de berg Sion bestijgen om over het gebergte van Ezau gericht te oefenen en het koningschap zal zijn aan de HERE' (Obadja:2:10).

DE EVANGELISCHE CONNECTIE
Veel evangelische Christenen, vooral in de VS staan van harte achter deze Joodse organisaties, die vol vurige ijver zich inzetten voor de 'Heilige Berg' en voor de Tempel. Met een zekere achterdocht wordt deze steun toch wel geaccepteerd. Ten slotte eer. Bijbels beeld: Toen de broers van Jozef enthousiast aan vader Jakob vertelden dat Jozef nog leefde, 'bleef zijn hart er koud onder want hij kon het niet geloven'. Jakob staat voor het volk Israël. Jozef is een type van Messias Jezus. De broers, aan wie Jozef zich het eerst openbaarde, staan voor de Messiaanse Joden. Jakob, Israël, kan het nu nog niet geloven! Maar toen hij 'de wagens zag die Jozef gezonden had… zei hij… Mijn zoon Jozef leeft nog'. Een paar weken later omhelsde Jakob zijn zoon Jozef. Wel, laten wij in de geest van liefde van onze Here Jezus voor zijn volk, wagens sturen, Israël steunen, op weg naar Gods doel.

drs. Jan van Barneveld