Onzijdige Jezus komt transgenders tegemoet

Henk van Blijderveen • 94 - 2018 • Uitgave: 4
Steeds verder wordt Jezus ontmanteld en gemaakt tot een van ons. Tot een normaal mens die ons inwijdt in de mores van de 21e eeuw. De jongste reli-cosmetische ingreep werd verricht door een parochie in het Zweedse Västerås. Die creëerde een genderneutrale, onzijdige Jezus die ‘Hen’ wordt genoemd.

Het lijkt wel een verslaving: Jezus wordt keer op keer ‘verbeterd’ en nooit is men tevreden met het eindresultaat. Simpelweg omdat het hellende vlak waarop de natuurlijke mens zich bevindt, een afdalende Jezus eist.

Argument voor onzijdige Jezus
Het argument van de Zweedse Kerk?
“De kerk erkent nog steeds dat de historische Jezus een man was. Maar dat gegeven is irrelevant voor het christelijke geloof in het moderne Zweden. Jezus is waarlijk God en waarlijk mens. Daarmee stijgt Jezus uit boven ‘hem’ of ‘haar’.”
Ja, alles voor een warm bad waarin andersdenkenden en andersvoelenden zich behaaglijk kunnen voelen. Waar een menselijke wil is, is tenslotte een weg. Een herinterpretatie heet het instrument waarmee de Bijbel tot een boek wordt waarin alle mensen onveranderd inpassen. Een andere Bijbel met als hoofdpersoon een Jezus-lookalike die zich zó dienstbaar opstelt, dat hij niet alleen mens wilde worden, maar ook nog eens transgenderproof.

On-Bijbelse fratsen
Begrijp me nu niet verkeerd! Voor zover het in mijn vermogen ligt, besef ik dat het gevoel in het verkeerde lichaam te zijn geboren heel veel ellende in een leven kan veroorzaken. Maar wanneer Jezus onzijdig wordt gemaakt om dit gevoel te legitimeren, dan is toch wel de overtreffende trap van vrijzinnigheid bereikt! In wezen wordt Jezus zo aangedaan wat transgenders voor zichzelf verafschuwen. Namelijk aangesproken worden met het voor hen verkeerde geslacht.
De Bijbel laat geen ruimte voor dit soort fratsen. De Bijbel is zwart-wit, laat ons God zien in al Zijn heiligheid en de mens in al zijn onheiligheid. Een kloof die de theorieën waarmee de zondige mens zich steeds weer probeert te rechtvaardigen, genadeloos opslokt. Een kloof die alleen door het offer van Gods Zoon kan worden gedicht.

Onversneden Bijbelse visie
Tja, andersdenkenden en -voelenden, we kunnen er als christen vaak maar moeilijk mee overweg. Ofwel we passen ons in alle vrijzinnigheid aan, ofwel we confronteren hen liefdeloos met hun moeilijkheden, waardoor ze zich in de seculiere wereld meer gewaardeerd en geliefd voelen dan in de kerk.
Gods liefde vraagt echter noch het een, noch het ander. God wil dat we mensen die om welke reden dan ook worstelen met het leven, serieus nemen en dat we in liefde naast hen gaan staan. Niet met menselijke ‘oplossingen’, want die geven slechts hoop voor dit leven. Maar met een onversneden Bijbelse visie, omdat alleen Gods Waarheid een mens blijvend vrij maakt!

Leerschool van het leven
Vrij van de geestelijke dood die ieder mens sinds de zondeval vergezelt. Een bevrijding die door Jezus aan het kruis is bewerkt. En wie deze bevrijding aanneemt, krijgt goddelijke bijstand in die moeilijke leerschool van het leven. Een leerschool waarin de gevolgen van de zondeval vaak zo pijnlijk kunnen zijn. Maar wandelen we samen met Jezus door het leven, dan zullen we ondanks (en vaak zelfs dankzij!) pijn en moeite leren, dat het leven de moeite waard is zoals het is. Omdat Hij, Jezus, er waarde aan geeft!
Ik eindig met de bevrijdende gedachte dat we ons verdriet nooit langer dan een aards leven hoeven te dragen. Misschien lijkt u dit nog een hele tijd, maar op de eeuwigheid is het slechts een damp die snel verdwijnt. Een damp, waarna een kind van God de volmaakte eeuwigheid met de Here Jezus wacht!

Henk van Blijderveen