Onze wereld

Feike ter Velde • 91 - 2015 • Uitgave: 2
Aan het begin van het jaar past een overdenking over de toestand in onze wereld. Waar zijn we en hoe moet het verder na wat er in het verleden al is gebeurd? Vragen stapelen zich op en onzekerheden vormen steeds vaker het kader waarin we naar onze wereld kijken.
Voor wie gelooft in de eeuwige God is er echter altijd hoop! Hoewel het er soms anders uitziet, Hem lopen de dingen niet uit de hand. Anno Domini 2015 is ook het Jaar onzes Heren!


Voor iedereen die aan de Bijbel voorbijgaat en de openbaring van de levende God links laat liggen, hangt de wereld en dus de mensheid, in een volkomen luchtledigheid. De wereld hangt in een ijskoude, donkere en vooral ook zwijgende stilte. Op die wereldbol zitten we met z’n allen, als wereldbevolking bij elkaar, zonder te weten waarom, zonder oorsprong, zonder doel en zonder toekomst.
Dat is toch best een treurig plaatje als je eerlijk bent. Je kunt dan maar beter je ogen sluiten en jezelf geen vragen meer stellen. Want er zijn geen antwoorden! Desondanks zijn er ongeveer een miljard mensen op aarde die zich atheïst noemen. Onderzoekers zeggen dat de religie wereldwijd sterkt afneemt. Sommigen voorspellen een nabije toekomst in een wereld zonder God, een wereld zonder religie, welke religie dan ook. Maar al die voorspellingen zijn van profeten die brood eten.

De Bijbel open!
Zo gaan christenen het nieuwe jaar echter niet in. Onze jaartelling is begonnen met de komst van de Here Jezus Christus. Daarom noemen we onze jaren Anno Domini, het jaar onzes Heren. Eerst de profeten en later de Here Jezus zelf brachten ons een boodschap met toekomst. In de beoordeling van de wereldsituatie zijn niet de onzekerheden onze denkkaders, maar de zekerheden van de Bijbel en de Bijbelse toekomstverwachting. We mogen de dingen die in deze wereld gebeuren duiden vanuit een Bijbels perspectief. En dan kom je tot heel andere uitkomsten. Want het Woord des Heren houdt eeuwig stand.
De Bijbel zegt: ‘Hebt gij het niet gehoord? Een eeuwig God is de Here, Schepper van de einden der aarde!’ (Jesaja 40:28). In Hem ligt onze zekerheid en de zekerheid van onze wereld, hoe de machten der duisternis ook om zich heen slaan. Daarom moet de Bijbel open!

Politieke islam
Wereldwijd is er de politieke islam, die steeds weer op schrikbarende manieren moordend toeslaat. Rond de jaarwisseling had de Islamitische Staat, het ideaal van sommige moslimjongeren ook in ons land, al bijna tweeduizend tegenstanders koelbloedig vermoord. Dan rekenen we niet de doden mee die door oorlogshandelingen van de moslimstrijders omkwamen. Nee, alleen de eigenhandige moord op tegenstanders en zogenaamde andersgelovigen.
Een spoor van bloed is er getrokken op hun wegen door Irak en Syrië. Hierdoor slaan honderdduizenden mensen op de vlucht. Alleen al uit Syrië zijn meer dan een miljoen mensen gevlucht voor het islamitisch geweld van IS en andere strijdgroepen. Maar meer dan twaalf miljoen Syrische mensen hebben acuut hulp nodig, in binnen- en buitenland.

Arabische lente
De zogenaamde Arabische lente heeft bijna niets anders dan dood en verderf in de islamitische wereld gebracht. Na de zelfverbranding in december 2010 van de 26-jarige Mohammed Bouazizi in Tunesië, vanwege hem aangedaan onrecht, kwam er in de hele Arabische wereld opstand tegen onderdrukking, armoede en corruptie door de Arabische overheden. Dictators werden afgezet, vervolgd of omgebracht. Het afzetten van Mubarak in Egypte bracht een nieuwe dictatuur van de Moslimbroederschap, waarna een staatsgreep volgde van de legerleiding. Er is dus niets opgelost. Althans, democratie naar Westers voorbeeld bleef uit.
Ook in kleinere moslimlanden kwamen opstanden, zoals in Bahrein. Maar die werd hard neergeslagen. In Saoedi-Arabië tracht men de revolutie buiten de deur te houden, wat tot nu toe aardig lukt. Maar niemand kan meekijken op het naleven van mensenrechten. Die werden en worden nog altijd grof geschonden. Hetzelfde geldt voor Oman. Jordanië kwam er tot nu toe redelijk goed van af. Ook daar was protest waardoor de regering allerlei veranderingen aankondigde om het volk rustig te houden. In Jemen werd alle protest hard neergeslagen door de sluwe politieke machthebbers. Libië verdreef en doodde haar dictator Khadaffi en werd opgedeeld in allerlei gebieden die door oorlogsvoerders – warlords – worden geleid. Het land is in complete chaos en de burgers leven er in volstrekte rechteloosheid. Ook in Algerije klinkt de roep om meer vrijheid, maar dat schiet ook niet echt op. Om revoltes tegen te gaan werden snel de voedselprijzen verlaagd. Maar ook hier is geen sprake van een opgeven van de macht door de islamitische leiders.
Samengevat: de hele moslimwereld is nog steeds in grote verwarring en zucht onder verdrukking, moord en terreur door lieden die toevallig over de wapens beschikken.

Koude Oorlog
Als we een blik over de wereld werpen, dan is er geen reden voor optimisme. De verzwakte Amerikaanse buitenlandse politiek onder Obama eist zijn tol. Rusland onder Vladimir Poetin wil graag het leiderschap in Europa in handen krijgen en daarmee zijn aanzien in de wereld aanmerkelijk vergroten. Door een grote economische terugslag krijgt hij dat echter niet in de schoot geworpen. Militair is Rusland een grootmacht, met een omvangrijk nucleair arsenaal. Een wrange ontwikkeling, na de val van de muur en het ineenstorten van de Sovjet-Unie is er een herleving van de Koude Oorlog. West-Europese landen, waaronder Nederland, hebben al troepen gestuurd naar de Russische grens en er zijn Nederlandse F-16’s in Polen gestationeerd om de Baltische landen te beschermen. De Baltische staten, toegetreden tot de NAVO, hebben om die bescherming gevraagd na de annexatie van de Krim in het zuiden van Oekraïne. Russische onderzeeërs en vliegtuigen worden regelmatig in het Baltische gebied gezien. Kennelijk wil men kijken hoe ver men kan gaan in het verzwakte Westen. “Als het tot oorlog komt, vagen wij die Baltische staten, Estland, Letland en Litouwen van de kaart met nucleaire wapens,” dreigde onlangs een Russische veiligheidsadviseur tegen de Zweedse televisie. Dat is pure oorlogstaal uit een onberekenbaar Rusland.

Verdeeld
Hiermee is de hele wereldsituatie volstrekt onzeker. De wereldorde, zoals onze generatie die kent onder de suprematie van een machtig Amerika, is voorbij. Daar is niets voor in de plaats gekomen, alleen maar strijd en onenigheid. Ondanks de Vrede van Westfalen (1648) na de 80-jarige oorlog en andere Europese oorlogen, is Europa een verdeelde lappendeken gebleven.

Maar Gods Woord houdt eeuwig stand! Daarom is het voor een ieder van ons belangrijk dat Woord te bestuderen en uit te zien naar de vervulling van de beloften: Het Koninkrijk komt!

Feike ter Velde