Onze wens

Nol & Helene Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 7
Het kan haast niet anders. Ons verlanglijstje is erg groot; een heel lang lijstje. Wie wij ook zijn: wij hebben heel wat te wensen! Vooral als je nog bij de jonge generatie behoort. Dan moet je het nog maken, jouw carrière, jouw huwelijk, jouw kinderen, jouw hele toekomst. Zomaar vier zaken - zeer belangrijke - die jij zult "maken". En als het niet uitkomt met jouw baan, jouw huwelijk, jouw kids en alles wat met jouw toekomst heeft te maken? Omdat … (vul maar in). Mag God ook iets doen? Heeft Hij niet het recht om over jouw grenzen heen een doel te scheppen, dat waard is om ernaar te verlangen? Om het goddelijke doel te bereiken? Wij hopen allebei, dat jouw wens spoort met Gods verlangen!

WIL JIJ WEL GODS DOEL?
Misschien moet er - als jij dat doel wenst - wel heel wat veranderen. Een paar vragen, die je positief moet beantwoorden, als je wenst wat God wil.

Wil je Zijn energie in jouw leven? Zoals Paulus het schrijft in Galaten 4:16
"Wandelt door de Geest en dan zul je niet voldoen aan het begeren van het vlees."
Deze woorden vestigen in onze bijbels de indruk dat wij twee dingen moeten doen, namelijk: dat wij moeten wandelen door de Heilige Geest en dat wij niet aan het begeren van ons vlees zullen voldoen. Wij moeten echter slechts één ding doen: "wandelen door de Geest" en het gevolg daarvan zal zijn dat wij niet zullen voldoen aan het begeren van het vlees. Dit zou een iets betere vertaling van dit vers zijn.
Mag de Heilige Geest onze energiebron zijn? Wandelt door de Geest!

MAG DE GEEST JOU BIJ DE HAND PAKKEN?
In vers 18 van Galaten 4 staat: "Indien je je door de Geest laat leiden… Dat is een tweede vraag: willen wij, wil jij je wel laten brengen naar Gods plaats? Of weet jijzelf het doel wel. En ga jij je eigen gang? Laten leiden, ach wat, misschien kom je op een plaats waar je helemaal niet wilt zijn. Maar … het ging toch over Gods doel? Mag Hij dan ook leiden? Ja toch? Denk goed na, diep, over de hierboven staande vraag: mag de Geest jouw handen pakken?

Ben je geboren? Natuurlijk zul je zeggen; ik ben niet zomaar gekomen. Precies! Dus dat is ook niet het geval als wij kinderen van God mogen worden.

Dat ben je niet "zomaar". Dat ben je of door geboorte of door adoptie. Paulus schrijft in Galaten 4 : 25: "Indien wij door de Geest leven, laten wij ook door de Geest het spoor houden."
Leven door de Heilige Geest. Het lijkt net of je Jezus hoort praten met Nicodemus Johannes 3). Tenzij iemand geboren wordt uit de Geest kan hij/zij Gods koninkrijk niet zien.

Je kunt er lang over doen of kort, maar er moet geboren worden. Net zoals in ons lichamelijke leven. Ben jij al geboren/tot leven gekomen door de Heilige Geest? Het "spoor houden", waarbij je altijd mag denken aan het feit dat er Iemand is geweest, die het spoor heeft uitgezet. Wat in ieder geval wil zeggen: er is er al één op jouw weg geweest. Wil jij Gods doel bereiken?

WIJ ZULLEN HEM ZIEN!
Dat zal een grote verrassing zijn. Dat zal heel anders zijn dan wij er nu van denken. Denk jij er wel eens over?
Goddelijke energie, Goddelijke leiding, Goddelijke geboorte, God op onze weg. Dat is de route naar Hem toe, en dan zullen wij Hem zien. Wat een vreugde zal er op die dag zijn! Alles wil je wel doen om Hem te ontmoeten. De Bijbel spreekt over de ontmoeting tussen de Bruidegom en Zijn Bruid.
Wat een voorbereiding is er meestal voor een aardse bruiloft; wat een voorbereiding zal er zijn voor de hemelse Bruiloft. Het komt erg dicht bij jou: gereed zijn voor de ontmoeting met Hem. "Jaagt naar vrede met allen en naar de heiliging, zonder welke niemand de Here zal zien." - Hebreeën 12:14.
Als je dat zien van de Here Jezus niet nu al leert weet je er straks geen raad mee. Johannes schrijft het zo nadrukkelijk, dat wat hij doorgeeft ervaring is van hemzelf. "Hetgeen was van de beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze ogen, hetgeen wij aanschouwd hebben en onze handen getast hebben, verkondigen wij ook u…" -1 Johannes 1:1 en 3.

Natuurlijk is het bereiken van Gods doel iets plotselings, maar … als je reeds nu niet bij de Here Jezus wilt leven, hoe zul je het dan in de eeuwigheid wel kunnen?
Vraag: Ben jij een eerlijke getuige van de Here Jezus?

Wanneer je nu niet de Here Jezus ziet, Hem niet wilt zien, zul je Hem ook straks niet zien. Paulus is van dit "zien" een goed voorbeeld: In de tempel raakt hij in zinsverrukking en ziet de Here Jezus - Handelingen 22:17-21.
En als hij zijn verantwoording uitspreekt voor koning Agrippa citeert hij de Here Jezus:

"…om u aan te wijzen als dienaar en getuige daarvan, dat gij Mij gezien hebt…" - Handelingen 26:16.
Wie zie jij - waarop heb jij je ogen gericht - wat is jouw doel - wat is jouw wens?

Helene en Nol Esmeijer