Onze reiskleding

Nol & Helene Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 8
Wij willen - als we op reis gaan - iets wat ons gemakkelijk zit, aandoen. In geen geval doen we iets langs aan, dat om onze benen zwabbert. En als we dàt alleen maar hebben, gaan wij het samenbinden zodat de kleding ons niet zal hinderen. Meestal denken we er niet eens bij wanneer we deze kleding aantrekken. En wij bidden dat ook niet te doen t.o.v. geestelijke kleding, die wij op onze reis door dit leven moeten aandoen. Over de Messias staat een geweldig woord in Jesaja 11 :5:

"Gerechtigheid zal de gordel Zijner lendenen zijn en trouw de gordel Zijner heupen."
De Messias, de Here Jezus is altijd op reis en Hij zit niet stil. Hij is bezig met mensen.
Over deze gordel, deze riem gaat dit artikel.

DE GORDEL, DE RIEM
• Het eerste wat we moeten weten is, dat het opbinden van kleding iets te maken heeft, met het zich gemakkelijk verplaatsen. Wanneer Israël uit Egypte zal worden verlost, moet het, volk "de lendenen omgorden, de schoenen aan uw voeten en uw staf in uw hand" - Exodus 12: 11. Zij moesten op reis. Daarvoor moesten zij klaar zijn. Dat is ook zo in de geschiedenissen van Elisa - zie 2 Koningen 4:29 en 9:1.
• En dat is ook zo als je (be)dient. Als de Here Jezus ons leert over de heer die terugkeert van een bruiloft in Lukas 12, zegt Hij ook dat de kleding moet worden samengebonden. In de verzen 35 en 37 van dit hoofdstuk staat geschreven, dat iemand zich omgordt. Het heeft niet alleen te maken met het gemak waarmee men kan reizen, maar ook met het dienen.
• En het omgorden van ons brengt ook de vrijheid aan. Zoals wij het lezen van Petrus in de gevangenis. Zie maar wat de engel tegen hem zegt in Handelingen 12:8. Er zijn dus in ieder geval drie dingen, die met het bijeenhouden van onze kleding te maken hebben.

Je moet op reis zijn naar de mensen om je heen en je mag hen dienen omdat je een feestganger bent en dat zal je altijd de vrijheid geven.

DE GORDEL DER GERECHTIGHEID
• De Messias is er direct bij - Hebreeën 13:5,6:
"Ik zal u geenszins begeven, Ik zal u geenszins verlaten."
Als wij Hem kennen en liefhebben moeten wij dat ook zijn! Zijn wij er direct bij wanneer bij iemand anders de nood aan de man of vrouw is?
• De Messias is gekomen om te dienen zoals het staat in Marcus 10:45:
"Want ook de Zoon des mensen is niet gekomen om Zich te laten dienen, maar om te dienen en Zijn leven te geven als losprijs voor velen."
Zijn wij dienstbaar?
• De Messias is gekomen om te bevrijden. In 1 Petrus 1:18,19 lezen wij:
"Wetende, dat gij niet met vergankelijke dingen, zilver of goud, zijt vrijgekocht van uw ijdele wandel, maar met het kostbare bloed van Christus." Geven wij aan iedereen de vrijheid?
Hebben wij allemaal deze riem om? Houdt deze riem alles wat vaak in de weg kan zitten en kan wapperen bij elkaar? Als dat niet zo is moet jij ervoor zorgen dat je deze riem omdoet. En als jij die hebt omgedaan moet je ervoor zorgen dat je een schaduw bent van de Here Jezus.

DE GORDEL VAN DE TROUW
• De Here Jezus houdt Zijn woord. Hij is trouw aan wat Hij ooit zei; Hij belooft het een en ander en dat doet Hij ook; Hij houdt Zijn eens gegeven woord. In Klaagliederen 3:22-24 staat dit geschreven: "Het zijn de gunstbewijzen des HEREN, dat wij niet zijn omgekomen, want Zijn barmhartigheden houden niet op, elke morgen zijn zij nieuw, groot is uw trouw! Mijn ziel zegt: Mijn deel is de HERE, daarom zal ik op Hem hopen." Wij hopen, wij bidden jullie toe, dat je altijd trouw zult blijven aan je eens gegeven woord!
• In 1 Timotheus 1:15 kun je lezen:
"Dit is een getrouw woord en alle aanneming waard, dat Christus Jezus in de wereld is gekomen om zondaren te behouden."
Heb jij dit woord - wat de Heiland altijd houden zal - al aangenomen? Zo niet, doe het dan nu en vertrouw het en geloof het! Hij staat ervoor garant!

Helene en Nol Esmeijer