Image

Onze ontmoeting met Jezus, onvoorstelbaar mooi!

Frits Boekhoff • 97 - 2021 • Uitgave: 10

Wat zal de rest van 2021 ons brengen? Ik hoop op een ontmoeting zoals ik nog nooit heb gehad. Een onvergetelijke ontmoeting. Niet met premier Rutte of met een beroemde sporter. Ook niet een ontmoeting met een bekende christelijke spreker. Allemaal onbelangrijk vergeleken met de aanstaande ontmoeting met de Heere Jezus. Een ontmoeting die ik nooit meer zal vergeten.

Nog heel even en Jezus komt Zijn gemeente halen om voor altijd bij Hem te zijn. Wat een ongelooflijk vooruitzicht.  

Wij weten dat de Bijbel spreekt over een angstaanjagende tijd van zeven jaar die over de hele aarde zal gaan komen. Een vreselijke tijd zoals er nog nooit eerder is geweest en die er daarna ook nooit meer zal zijn. De Bijbel noemt deze tijd de ‘grote verdrukking’.
De tijd voorafgaand aan de grote verdrukking noemt de Bijbel de tijd van de barensweeën. Zoals een vrouw voor de geboorte eerst weeën krijgt en naarmate de weeën in hevigheid en frequentie toenemen, weten we dat de geboorte nabij is. Dus als wij voor onze ogen de weeën van de wereld zien toenemen, dan weten we dat de grote verdrukking op het punt staat te beginnen.

De antichrist staat te popelen. Hij zal de wereldleiding op zich nemen. Hij zal de alleenheerser zijn en rechtstreeks geïnspireerd worden door satan zelf. Satan weet dat deze regering maar zeven jaar zal duren en veroorzaakt een spoor van diepe ellende en nood. Met als doel om zoveel mogelijk mensen in zijn val mee te nemen, mee te nemen in het verderf, mee te nemen in de poel van vuur. Wat een afschuwelijke doelstelling.
Gelukkig weten we vanuit de Bijbel dat de gemeente voor de grote verdrukking door Jezus wordt opgehaald of beter gezegd thuisgehaald. Het is goed te letten op de tekenen van de tijd, maar wij kijken vooral uit naar onze ontmoeting met Jezus. Hieronder een opsomming van Bijbelse argumenten.  

Met Jezus wijn drinken
Tijdens het laatste avondmaal spreekt Jezus tegen zijn discipelen zoals een bruidegom spreekt tegen zijn bruid. Het avondmaal is naast een gedachtenismaal ook een heenwijzing naar een verloving, de eerste stap op weg naar het huwelijk. De discipelen drinken met Jezus wijn en daarna zegt Jezus: ‘Ik zeg u dat Ik van nu aan de vrucht van de wijnstok niet zal drinken tot op de dag wanneer Ik die met u nieuw zal drinken in het Koninkrijk van Mijn Vader’ (Mattheüs 26:29). Ook zegt Jezus: ’In het huis van Mijn Vader zijn vele woningen. Ik ga heen om voor jullie plaats te bereiden. En als Ik heengegaan ben en plaats voor jullie gemaakt hebt, kom Ik terug en zal jullie tot Mij nemen, opdat jullie zullen zijn waar Ik ben’ (Johannes 14:3).

De discipelen zullen als Joods Galileese mannen onmiddellijk hebben begrepen dat Jezus hier doelt op het Joods Galilees huwelijksritueel. De Bruidegom, de Heere Jezus, gaat met de huwelijksakte, het Nieuwe Verbond, verzegeld met Zijn bloed, naar het huis van Zijn Vader. Daar bouwt Hij de bruidskamer en bereidt Hij een plaats voor haar (de gemeente). En dat is de plaats vanwaar Hij zal terugkomen om Zijn Bruid te halen en mee te nemen om het huwelijk te voltooien en te vieren. Daar wordt opnieuw de wijn gedronken zoals Jezus Zijn discipelen beloofde bij het avondmaal. Terwijl de wereld in verdrukking is, zijn wij in de Bruidskamer voor een periode van zeven jaar.  

Troost elkaar dan
In Thessalonicenzen 4 lezen we: ‘Want de Heere Zelf zal met een geroep, met de stem van aartsengel en met een bazuin van God neerdalen uit de hemel. En de doden die in Christus zijn, zullen eerst opstaan. Daarna zullen wij, de levenden die overgebleven zijn, samen met hen opgenomen worden in de wolken, naar een ontmoeting met de Heere in de lucht. En zo zullen wij altijd bij de Heere zijn. Zo dan, troost elkaar met deze woorden’ (ver 16-18).

Hier staat het letterlijk. Als God de bazuin laat klinken zullen alle christenen in de wolken een ontmoeting met Jezus hebben. En niet alleen dat, alle christenen die overleden zijn, ook onze dierbaren, ze zijn er allemaal bij. Wat een heerlijk moment zal dat zijn. Wat we hier lezen is wat Jezus Zijn discipelen bij het laatste avondmaal heeft beloofd. Dit is het moment dat Jezus Zijn Bruid, de gemeente, komt halen. Om voor altijd bij Hem te zijn en om opnieuw de wijn met Hem te drinken als bevestiging van het huwelijk.

Troost elkaar met deze woorden, schrijft Paulus aan de Thessalonicenzen. Kunt u zich voorstellen, dat als de gemeente door de grote verdrukking zou moeten gaan terwijl een derde van de wereldbevolking zal sterven, dat Paulus dan zou zeggen: “Troost elkaar met deze woorden”? Dat klopt gewoon niet.

De weerhouder
De tegenstander van God (de antichrist), kan zich pas ten volle ontplooien als de weerhouder is weggenomen (2 Thessalonicenzen 2:3-6). Deze weerhouder is de Heilige Geest van God, wonend in de gelovigen. Als de gemeente bij Jezus is, dan is de weg vrij voor de antichrist. Dan begint de zevenjarige regering van de antichrist op aarde.

Het boek Openbaring laat een duidelijke schets zien. In hoofdstuk 1:19 lezen we: ’Schrijf nu op wat u hebt gezien, en wat is, en wat hierna zal geschieden’.

  • ‘Wat u hebt gezien’: is verleden tijd. Beschreven in hoofdstuk 1 van het boek Openbaring.

  • ‘Wat is’: is het heden, de periode van de gemeente. Beschreven in hoofdstuk 2 en 3.

  • ‘Wat hierna geschieden zal’: is toekomst, voornamelijk de grote verdrukking. Beschreven in hoofdstuk 4-19

Tegen de gemeente te Filadelfia, de kerk van vandaag, zegt Jezus: ‘omdat u het woord van Mijn volharding hebt bewaard, zal Ik ook u bewaren voor het uur van de verzoeking, die over de hele wereld komen zal…’ Jezus doet hier (opnieuw) de belofte dat de gemeente niet door de (zevenjarige) grote verdrukking zal gaan.

Vanaf hoofdstuk 4 is in het boek Openbaring alles toekomst. De gemeente wordt in de eerste drie hoofdstukken van Openbaring negentien keer genoemd. Vanaf hoofdstuk 4 tot 19 wordt de gemeente niet één keer meer genoemd. Waarom niet? Omdat de gemeente tijdens de zevenjarige grote verdrukking niet meer op aarde is, maar bij Jezus in het Vaderhuis.

Voorbeelden uit het Oude Testament
Ook het Oude Testament laat het licht schijnen op de toekomst.
Noach is niet een type van de kerk, maar van Israël. Noach werd gered niet vóór de zondvloed maar door de zondvloed heen. De Joden worden gered dwars door de grote verdrukking heen.

Henoch is wel een beeld van de gemeente en werd wel voor de zondvloed weggenomen (Genesis 5:22-24) .
Lot woonde in Sodom, een stad zo goddeloos dat God deze stad wil verdelgen. Maar zolang Lot nog in Sodom was, kon God deze stad niet oordelen. Alle rechtvaardigen moesten er eerst uit zijn voordat Gods oordelen over Sodom konden komen (Genesis 19:22). Ook hier zien we een parallel met de oordelen van God die over de hele wereld zullen komen. De grote verdrukking zijn de oordelen van God over een verdorven wereld (net als de zondvloed) en deze oordelen komen pas als de gerechtvaardigden in Christus zijn weggenomen.  

De Messias en Israël

We hebben stilgestaan bij de onvergetelijke ontmoeting als de Heere Jezus Zijn gemeente komt halen. Er zal nog een onvergetelijke ontmoeting plaatsvinden. Aan het einde van de grote verdrukking als Israël onder zware vervolging te lijden zal hebben en ten onder dreigt te gaan zal de Heere Jezus terugkomen. Hij is immers de Messias van Israël. Hij zal Zijn volk redden en verlossen en zijn tegenstanders vernietigen. In Zacharia 12 staat: ‘Op die dag zal het gebeuren dat Ik alle heidenvolken die tegen Jeruzalem oprukken, zal willen wegvagen. Maar over het huis van David en over de inwoners van Jeruzalem zal Ik de Geest van de genade en van de gebeden uitstorten. Zij zullen Mij aanschouwen, Die zij doorstoken hebben’ (vers 9-10a).
Ja, dan zullen zij hun Messias herkennen, aannemen en bewonderen. Wat zal dat een groots, indrukwekkend en ontroerend tafereel zijn. En nu komt het bijzondere. Bij dit onbeschrijfelijke en schitterende tafereel, bij dit ontroerende moment mogen wij aanwezig zijn. Hemel en aarde, engelen en de bruid (de gemeente) zullen juichen!  

Het Evangelie laten klinken
De Heere God zal met Zijn volk Israël helemaal tot Zijn doel komen. Duizend jaar van rechtvaardige regering volgen als de Heere Jezus, als de ware David, vanuit Jeruzalem als de Koning der Koningen over de aarde zal heersen.
Een onvoorstelbaar vooruitzicht. We zien dat de wereld op een kantelpunt staat. De weeën zijn begonnen, Jezus komt Zijn Bruid (dat is de gemeente) binnenkort halen.  

Het is NU de tijd, er is nog steeds tijd, om het Evangelie te laten klinken. Laten we maar zo leven alsof 2021 het laatste jaar is. Laten we letten op de tekenen van de tijd, maar toch meer uitzien naar het moment van het klinken van de bazuin en onze ontmoeting met Jezus.  

Frits Boekhoff