Onze dagelijkse poetsbeurt

Corine Daane • 97 - 2021 • Uitgave: 4
’Al waren uw zonden als scharlaken, ze zullen wit worden als sneeuw’ (Jesaja 1:18b).

Moest jij hier ook aan denken toen we in februari plots in een heus sneeuwlandschap terecht kwamen? Deze tekst uit Vaders boek schetst een prachtig beeld! En ik hou van beelden. De sneeuw bedekte werkelijk alles, ook schelle geluiden werden gedempt en in de rust was daar die zo verstilde stilte. Prachtig! Maar soms werkt ‘beelddenken’ ook in mijn nadeel. Want weet je, sneeuw smélt ook weer! En de blubber, prut en viezigheid die dan zichtbaar is… Hoe moet ik dat dan zien?

Denk je ook wel eens dat het net zo werkt met de vergeving van jouw zonden? Dat ze bedekt zijn, maar dus niet écht weg, onzichtbaar, maar wel aanwezig? En als de hitte van het leven te hoog oploopt, komt dan in alle lelijkheid de zonde van ons weer tevoorschijn?

Een terughoudendheid
Korter of langer geleden ben je tot een levend geloof in de Here Jezus gekomen. Je bent Hem dankbaar voor Zijn volbrachte werk en wilt door geloof Hem gehoorzamen in de rest van je leven hier op aarde. Je schuld is weg, je zonde is vergeven! SUPER!
Maar na een poosje… Je merkt dat je ‘oude ik’ nog duidelijk van zich kan laten horen. En zo is die roddel toch weer doorverteld en ben je wél bezorgd voor de ‘morgens’ die op jou wachten. Door de Heilige Geest in je geweten aangesproken, ga je in gebed en vraag je vergeving. Maar 5 minuten later, pieker je alwéér… Wat dan? Voel je je dan ook nog vrij om weer vergeving te vragen of ervaar je een terughoudendheid, een schuchterheid in de trant van ‘Hij ziet me alwéér aankomen!’?
Graag neem ik je mee naar Johannes 13 vers 1-10. De voetwassing. Bekende geschiedenis. Lees het nog eens rustig door. ’Wie gebaad heeft, heeft slechts nodig dat zijn voeten worden gewassen, want hij is al geheel rein’ (vers 10).

De dagelijkse bekering
Je bent gebaad, gewassen door het bloed van Christus. Daardoor bén je rein – je positie staat vast! Maar, we reizen over de vieze wegen van deze wereld. Dat maakt ons vuil (denk aan dat nare pop-up scherm dat ongewenst voor je netvlies kwam en je niet kunt vergeten, of die foute reclame tijdens de heus best goede film). Ook vallen we soms in de modder en meer dan eens kiezen we er zelf voor en springen we in zo’n vieze plas (wíllen we voor een tijdje dus de fout in!). Daarom hebben we een dagelijkse poetsbeurt nodig. Een niet zo vaak gebruikt maar wel inhoudelijk goede beschrijving hiervoor is ‘de dagelijkse bekering’.

’Als iemand gezondigd heeft: wij hebben een Voorspraak bij de Vader, Jezus Christus, de Rechtvaardige’ (1 Johannes 2:1). Daar kom ik, voor de honderdste keer (oeps, houd ik nou ook al de tel bij!?) in gebed tot de Vader: “Vader, het spijt me, ik ging wéér de mist in met…” En mijn Voorspraak vult aan “Ja, Vader dat is zondig (Hij is rechtvaardig dus praat niets goed!) maar daar ben Ik ook voor gestorven”. De relatie is hersteld, ik kan weer genieten van mijn positie (gered, dus rein) en Hem gehoorzamend verder gaan.

In deze lijdenstijd wil ik jou de vraag voorleggen: Nader jij met vrijmoedigheid tot de Troon van de genade? (Zie Hebreeën 4:16) Ben jij je bewust van de zegen die ligt in je dagelijkse bekering, je dagelijkse onderhoudsbeurt? En weet je… je kunt deze zegen ook doorgeven! Want Ik heb u een voorbeeld gegeven, opdat ook u zult doen zoals Ik voor u heb gedaan’ (Johannes 13:15).

Corine Daane