Image

Ons volk raast in sneltreinvaart bij God vandaan

Dirk van Genderen • 98 - 2022 • Uitgave: 7

Op tal van gebieden in onze samenleving wordt gepoogd alles wat nog aan God doet denken, te verbannen. Je ziet het in de politiek, in het onderwijs, op televisie en ook in de kerken. En gelukkig, er zijn uitzonderingen, waar we dankbaar voor mogen zijn, maar voor steeds minder mensen is God een realiteit in hun leven.

Ook de coronacrisis heeft geen algehele terugkeer tot de Heere gebracht. Jazeker, sommigen zijn op zoek gegaan en hebben de Heere Jezus gevonden, maar ons volk als geheel denkt het wel zonder God af te kunnen.
Wat zit er achter deze ontwikkeling? Ten diepste is het de strijd tussen Licht en Duister, God en satan. Het lijkt alsof satan in deze laatste dagen voor de komst van de Heere Jezus alles in het werk stelt om zeker in het Westen God te verwijderen uit de samenleving. Maar dat zal hem nooit lukken. De poorten van de hel zullen Zijn gemeente nooit overweldigen (Mattheus 16:18).  

Bijbelverbranding op De Dam
Kijk maar om je heen en je ziet het gebeuren. Enkele weken geleden werd op De Dam in Amsterdam een Bijbel in brand gestoken. In het openbaar. Als reactie op de plannen in Amerika van het Hooggerechtshof om abortus niet langer vanzelfsprekend als een basisrecht te erkennen in elke Amerikaanse staat. Als die plannen doorgaan, beslissen de Staten straks zelf over de mogelijkheden tot abortus.  

De Bijbelverbranding was kennelijk een signaal naar christenen die tegen abortus zijn. “Pas maar op, we hebben jullie in het vizier. Nu de Bijbel, straks richten we onze pijlen op jullie.” Wat een giftigheid proefde je in de reacties van een kleine groep fanatieke abortusactivisten, waar ook wakers voor abortusklinieken regelmatig mee worden geconfronteerd.  

Een angstgolf ging de wereld over. Abortus beperkt? In Amerika, straks ook in Europa en elders? Protestdemonstraties kwamen op gang, media waren er vol van. “Die verworvenheid mag niet worden afgepakt.”
Vrouwen kwamen op voor hun eigen rechten. “Wij beslissen zelf of we een kind willen of niet. Dat is ons recht.” Over de rechten van het ongeboren kind ging het niet of nauwelijks. De baarmoeder is al veel langer de gevaarlijkste plaats op aarde. Terwijl het de veiligste plaats op aarde zou moeten zijn.  

De dood op bestelling
Welke waarde heeft het leven nog? Het door God geschapen leven. Dat werd heel duidelijk in het wetsontwerp ‘Voltooid leven’ van D66. We moeten de dood een handje kunnen helpen, vindt deze partij. De dood op bestelling. Ben je het leven zat, vind je dat je leven voltooid is, bestel dan de dood.
Bij D66 heerste een juichstemming. Het nieuwe kabinet heeft dit wetsvoorstel immers tot een vrije kwestie gemaakt, de meerderheid in de Tweede Kamer lijkt voor te zijn, dus het gaat ons vast en zeker lukken. Grote vreugde bij de initiatiefnemers en bij vele anderen. Eindelijk. Die christenen, die altijd tegen waren, hadden de strijd verloren.

Toch lijkt het erop dat D66 te vroeg heeft gejuicht. Gelukkig maar. De Raad van State (RvS) reageert namelijk zeer kritisch op het wetsvoorstel en vindt dat het in deze vorm geen wet moet worden.
De RvS geeft duidelijk aan dat de overheid de verplichting heeft burgers te beschermen tegen onvrijwillige, overhaaste of onvoldoende geïnformeerde beslissingen over het levenseinde. Te allen tijde moet worden voorkomen dat mensen hun leven beëindigen, terwijl het niet zeker is of ze dat wel echt willen. Het zou kunnen zijn dat hun doodswens is ingegeven door medische redenen of door problemen die mogelijk zijn op te lossen, zoals eenzaamheid of financiële zorgen.  

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) reageert via Twitter: “0,18% van 55+’ers die niet ernstig ziek is, zou het leven willen beëindigen. Vanwege geldzorgen, eenzaamheid en andere wisselende oorzaken. 100% van onze ouderen hebben recht op een overheid en een samenleving die goed voor hen zorgt en hen nooit als ‘dor hout’ beschouwt.” D66 heeft al aangegeven door te gaan met het wetsvoorstel, mogelijk in enigszins gewijzigde vorm. De strijd is nog niet gestreden. Laten we al deze ontwikkelingen in gebed bij de Heere brengen. Hij is machtig om in te grijpen en een keer ten goede te geven.  

Ben je wel echt een jongetje, een meisje?
Een andere zorgwekkende ontwikkeling is het gedram van de transgenderbeweging. Onderschat de invloed van de (social) media hierin niet. Een bedrijf als Disney promoot op grote schaal de lhbtiq-beweging.
Meisjes worden al op jonge leeftijd geconfronteerd met de vraag of ze wel echt een meisje zijn. En veel jongens vragen zich af of ze misschien een meisje zijn in een jongenslichaam. Het is niet verbazingwekkend dat veel jongeren zich onzeker gaan voelen.  

Het is niet onschuldig wat hier gebeurt, er zit een gevaarlijke ideologie achter. De Bijbelse notie dat God man en vrouw schiep, is voor velen allang achterhaald. Je moet zelf kiezen of je mannelijk of vrouwelijk wilt zijn.
En zeker, laten we oog hebben voor hen die echt problemen hebben op dit terrein, zonder dat het hun is aangepraat. Kunnen zij in veiligheid hun vragen stellen, over hun pijn praten, thuis, op school en in de kerk? Dat is belangrijk hoor! En zeker, dat is moeilijk, daar hebben we wellicht hulp en ondersteuning bij nodig. En liefde en bewogenheid van allen die hiermee worstelen, zeker als het je eigen kind of kleinkind, broer of zus is.  

Afval van het geloof, ook in de kerken
De afval van het geloof gaat ook onze kerken en gemeenten niet voorbij. Gemeenteleden houden het voor gezien, omdat hun geloof geen diepgang had. Het zaad van het Evangelie was niet in goede aarde gevallen. Ze hebben de tegenwoordige wereld meer lief gekregen dan God.
Anderen houden het in hun kerk niet langer vol, omdat de prediking geen geestelijke diepgang meer heeft. Het is steeds meer een sociaal Evangelie geworden, waarbij Gods Woord langzaam uit het zicht verdwijnt.
Of – dat gebeurt helaas ook – het lijkt allemaal mooi en goed, terwijl het geestelijke gebouw op drijfzand is gebouwd. Omdat alleen klinkt hoe goed en fijn het is om te geloven, zonder dat de oproep tot bekering en wedergeboorte klinkt. Dan ontbreekt het fundament en zal zo’n leven, zo’n gemeente geen standhouden.

Verwatering van christelijke organisaties
   
Ook christelijke organisaties kunnen van God losraken. Helaas. De oprichters zijn ooit goed en vol idealisme begonnen, tot ook anderen meer invloed kregen die deze geestelijke bewogenheid en bevlogenheid misten.
Je ziet het soms met pijn in je hart gebeuren dat de christelijke identiteit in de loop van de jaren vervaagt. Het moet professioneler, klinkt het, jazeker, maar waak over de identiteit.  

Er is hoop!
Deze ontwikkelingen hoeven ons niet te verbazen en zijn al door de Heere voorzegd in Zijn Woord. In 1 Timotheüs 4:1 lezen we dat de Geest uitdrukkelijk zegt dat in latere tijden sommigen afvallig zullen worden van het geloof en zich zullen wenden tot misleidende geesten en leringen van demonen. En 2 Timotheüs 3 zegt dat er in de laatste dagen zware tijden zullen aanbreken. In deze dagen bevinden we ons.   Hoe zullen wij leven in deze tijd, tot eer van God en tot zegen van anderen, nu de komst van de Heere Jezus nabij is? Raak niet in paniek door alle ontwikkelingen in de samenleving, maar zoek de dingen die boven zijn, waar Christus is (Kolossenzen 3:1).
‘…kijk omhoog en hef uw hoofd op, omdat uw verlossing nabij is’ (Lukas 21:28).  

Houd vast aan de Heere Jezus en aan de betrouwbaarheid van Zijn woord. In alle aspecten van het leven. En vertrouw op Hem. Hij regeert, Hij zit op de troon. Wat er ook gebeurt, het loopt Hem nooit uit de handen.
Wat een troost is het om te weten dat de Heere Zelf waakt over Zijn woord (Jeremia 1:12). Het hangt uiteindelijk niet van ons af, maar van Hem. Hij zet Zich in voor de Zijnen.  

Getuigen zijn
We maken ons soms zorgen over de toekomst omdat het groepje getrouwen kleiner wordt, hoewel ik vast geloof dat er in ons land nog velen zijn die de Heere mogen kennen en liefhebben. Laat u bemoedigen door woorden uit Lukas 12:32 – ‘Wees niet bevreesd, kleine kudde, want het heeft uw Vader behaagd u het Koninkrijk te geven.’ Het beste komt nog.
Laat het van ons gezegd kunnen worden, wat de Heere tegen de gemeente van Filadelfia zegt: ‘…u hebt weinig kracht en toch hebt u Mijn Woord in acht genomen en Mijn Naam niet verloochend’ (Openbaring 3:8).  

Blijf trouw aan het woord van de Heere. Wat de wereld ook van je denkt of over je zegt. Ook al zou dat lijden betekenen, lijden vanwege het volgen van de Heere Jezus.
Laten wij maar getuigen van Hem zijn in deze donker wordende wereld, op de plaats waar de Heere ons gesteld heeft. Filippenzen 2:15 zegt: ‘…opdat u onberispelijk en oprecht zult zijn, kinderen van God, smetteloos te midden van een verkeerd en ontaard geslacht, waaronder u schijnt als lichten in de wereld.’  

Dirk van Genderen