Ons is de bediening der verzoening gegeven

Henk Schouten • 76 - 2000/01 • Uitgave: 15
Het is welhaast het allerheerlijkst dat aan ons geschonken is, de verzoening door het bloed van het Lam. Verzoening met de Here God door Zijn eniggeboren Zoon, Jezus Christus. Wat ons in en door onze Heiland geschonken is kan niet beschreven worden in alle boeken van de wereld. Paulus vat het buitengewoon kort samen in 2 Cor. 2:9 'Wat geen oog heeft gezien en geen oor heeft gehoord en wat in geen mensenhart is opgekomen, al wat God heeft bereid voor degenen die Hem liefhebben".

Het is om die vreugde dat we God loven en we zien uit naar de vervulling van zoveel heerlijke beloften. Deze dingen zijn dikwijls zo sterk bij ons aanwezig, dat we de andere kant van de medaille wel eens vergeten en we iets dat ook belangrijk is nalaten. Dat heeft te maken met de verzoening die anderen nog moeten / mogen ervaren. Want aan ons die verzoend zijn, is de bediening der verzoening gegeven!

ONS
Allereerst leggen we het accent op het woordje ONS, het gaat om ons, u en mij. Hoe ervaren we dat? Is het niet buitengewoon dat God aan ons, kleine, nietige mensen zo'n belangrijke zaak opdraagt? Is het niet buitengewoon dat de Here God ons inschakelt in het allerbelangrijkste werk dat er is, de verzoening van medemensen. Daarom worden we ook Gods medearbeiders genoemd (1 Cor. 3:9). We zouden wellicht verwachten dat de Here God Zijn legioenen engelen erop uit zou sturen, om niet alleen aan de herders in Efratta's velden de geboorte van Zijn Zoon te vertellen, maar veel meer nu de Here is opgestaan uit het graf aan alle mensen te verkondigen dat Jezus leeft en dat alleen in Hem de verzoening is. God stuurt er echter geen engelen op uit, maar Hij heeft ons verkoren, u en mij.

Het is een voorrecht, maar we ervaren het misschien ook wel eens als een last. Het is immers zo, dat de wereld niet op dit 'verlossende' woord zit te wachten. Sterker nog, er is afwijzing, vijandschap, wanneer we de brieven lezen zien we hoe de eerste generatie getuigen gevangen genomen werd, gegeseld werd en soms de martelaarsdood stierf. Op dat moment ben je misschien helemaal niet zo blij dat aan ons de bediening der verzoening is gegeven.

BEDIENING
Nu willen we het accent verschuiven naar de bediening. Dat heeft natuurlijk alles te maken met dienen, dienstbaar zijn. Er is een directe aansluiting bij het werk van onze Heiland. Hij is gekomen als een dienaar, een dienstknecht. De Here Jezus is niet alleen een dienstknecht van de Here God die Hem opgedragen had de dienst der verzoening voor ons te doen. Onze Heiland heeft ook ons gediend. Hij immers heeft voor ons een geweldig werk volbracht.

We denken dikwijls negatief over dienstbaarheid. Dat is iets van ondergeschikt belang, dat is iets voor het werkvolk, het loopvolk, de knechten. Er zijn mannen, die menen dat op grond van de Bijbel blijkt dat zij toch iets belangrijker zijn dan vrouwen, de vrouw is hen immers tot hulp gegeven. Je zou het ook kunnen omdraaien. De man komt te kort, is te klein en heeft daarom hulp nodig. Die hulp kan de vrouw hem geven.

In ieder geval is het zo dat in bijbels licht de helper vaak groter en machtiger is dan degene die hulp nodig heeft. Dat blijkt overduidelijk daaruit dat de Here Jezus ons aller dienstknecht wilde zijn en is, terwijl Hij toch onmeetbaar groter is dan wij zijn. We zouden ook kunnen wijzen op het werk van de Heilige Geest. Hij is onze hulp en bijstand, maar niemand zal durven beweren groter te zijn dan de Geest van God die alle dingen doorzoekt, zelfs de diepten Gods (1 Cor. 2:10).

Ben je juist niet groot, wanneer je nederig bent, zachtmoedig en steeds tot hulp bereid? In het besef dat de bediening der verzoening ons gegeven is, komt ook het aspect naar voren dat het je iets kost. Iemand die een ander dient of helpt moet daarvoor tijd en ruimte vrij maken. Soms moeten ook materiële middelen aangewend worden om een ander te helpen. Of, om een ander bijbels woord en thema te gebruiken, er moet geofferd worden. Hoort u liever een actueel woord, dan zeggen we 'er moet geïnvesteerd worden'. In onze wereld, waar de mammon gediend wordt, is dat een duidelijke zaak. Je moet eerst ergens iets instoppen voordat er iets uitkomt. Op de aandelenmarkt, maar daar niet alleen, is een dagelijkse handel. Er worden risico's genomen, tegenwoordig vaak met succes, maar soms blijft de winst achterwege.

GEGEVEN
De bediening der verzoening is ook een soort investering. Je waagt iets met een ander. Wat levert het op? Dat kan tegenvallen, maar het was uit liefde dat de Here Jezus Zichzelf gegeven heeft. Hij heeft de duurst mogelijke investering gedaan. Aan Golgotha's kruis hing Hij van de aarde verstoten, in de hemel niet gewild. Ik moest denken aan de gelijkenis van de talenten, daarvan kon ook gezegd worden: Het is gegeven. Het moment van afrekening kwam, wat heb je ermee gedaan. Hoe indringend die vraag is en hoe onacceptabel vrijblijvendheid is, blijkt helder uit de gelijkenis van de Here Jezus (Matth. 25:14-30).

INVULLING
Dat is misschien «iel het moeilijkste van de bediening der verzoening die ons is gegeven. Het gaat niet om mooie en verheven gedachten. Ieder zal in eigen leven en omgeving om zich heen moeten kijken en oog moeten krijgen voor de nood die er op veel plaatsen is. Er is een schreeuwende eenzaamheid. Doordat veel gezinnen uit elkaar vallen helaas, zijn er kinderen die verscheurd raken. Alleenstaande moeders die niet weten hoe een schilderijtje opgehangen moet worden. Er zijn ouderen die soms dagen achtereen geen andere stem horen dan die van de nieuwslezer. U moet de Bijbel eens gaan bevragen op het thema 'wees en weduwe', dan blijkt die groep van mensen die door ons zo dikwijls verwaarloost is, voorrang heeft bij de Here God.

De dienst der verzoening heeft te maken met hoe wij in het leven staan. De bediening der verzoening moet in ons leven gezicht krijgen. Wat voor uitstraling hebben we? Staan we bekend als liefdevolle mensen, of hebben we een reputatie als bruut? Staan we als vriendelijk bekend of mijdt men ons liever omdat we altijd wat hebben aan te merken?

Op wat voor wijze geven we inhoud aan ons gezin en gezinsleven. Bent u zo'n voorbeeld van een vader die met de Panorama in de hand en pilsje binnen bereik zoonlief naar de catechisatie stuurt? Of bent u een moeder die geen tijd heeft voor dochter lief, omdat de 'bold en de beautifull' op tv aanstaat, of 'onderweg naar morgen' juist weer zoveel hectiek laat zien. Weet u nog, het gaat om de bediening der verzoening, om dienstbaarheid. Zij die iets hebben, zijn bereid dat te delen met hen die dat niet hebben. Er wordt geïnvesteerd in mensen. Dat kunnen uw kinderen zijn, uw buren, collega's, familie (kom van de troon en ga het eerst eens in orde maken met uw broer of zus. Hoe zou u hen anders van Gods verzoening kunnen vertellen, als u zelf niet met hen verzoend bent?).

Zonder offer zal er geen vruchtbaarheid zijn, zonder investering geen rendement, met de talenten moet gewoekerd worden. Het is een pracht uitdaging, een grootse opdracht, die bediening der verzoening.

ds. Henk Schouten