Onder de hand van God

Jef de Vriese • 89 - 2013 • Uitgave: 20
‘Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u’ (1 Petrus 5:7).
Petrus haalt een tekst aan uit Psalm 55:23. David bevindt zich in een pijnlijke situatie. Zijn vriend werd zijn vijand. Ze kunnen niet meer samen door dezelfde tempeldeur. De relatie is kapot. Wanneer een vriend zich vijandig gedraagt, veroorzaakt dat mateloos verdriet.
Spontaan ga je niet schuilen bij God. Spontaan kom je in opstand. Spontaan eis je je recht op. Wachten op God snijdt in je vlees. Het kruisigt je verlangens en ontdoet je van je rechten, zelfs van je gerechtvaardigde rechten. Dan dreig je te reageren alsof God niet oproept om je zorg op Hem te werpen, alsof Hij niet de soevereine macht heeft.
Het kan je misschien schokken, maar het is ook troostend, dat onrechtvaardige relaties ‘onder de krachtige hand van God’ zijn. God laat het toe en God bestuurt het. Dat betekent niet dat Hij het goedkeurt, maar wel dat de zorgwekkende relatie Gods gelegenheid is om jouw hart te veranderen. Jouw opdracht is jezelf te vernederen onder die machtige hand. Dat is de houding die Jezus aannam. Jouw roeping is om tegen je natuurlijk, maar zondig reactiepatroon van boosheid en angst in, de weg van Christus bewandelen. Vrees voor mensen is dan overbodig.
In nederigheid, onder de veilige hand van God, wandel je de weg van Jezus, Die toen Hij leed niet terugschold, maar het overgaf aan Zijn hemelse Vader. Wees dus maar niet bezorgd, Hij zorgt voor je!

Jef De Vriese