Onbewust een fuik ingezwommen?

Frits Boekhoff • 94 - 2018 • Uitgave: 4
De vorige keer schreef ik over zeekwallen: laat je niet willoos meevoeren door de stroming van de zee. Dit keer de oproep om niet argeloos als een vis de fuik in te zwemmen.

In de Bijbel komen we ouders tegen die hun kinderen vanaf de geboorte aan de Here toewijden. Mozes, Simson, Samuel, Johannes de Doper, Paulus en de Here Jezus Zelf. Dat is niet voor niets. Bepaalde keuzes die wij of onze ouders jong maken hebben invloed op de rest van ons leven. Een beslissende invloed zelfs.
Studiekeuzes, partnerkeuze, aankoop huis zijn belangrijke beslissingen die ook van invloed zijn op je leven met de Heer. Kennen we de oproep van Paulus nog om je af te vragen of je wel moet trouwen omdat trouwen ten koste gaat van je toewijding aan de Heer? Hij zegt letterlijk in 1 Korintiërs 7:32-35: ‘trouwen is goed, niet trouwen is beter’.
Met betrekking tot het aangaan van financiële verplichtingen zegt Paulus, als u eten en onderdak heeft dan moet u dat genoeg zijn. Kortom, wees voorzichtig met het aangaan van zoveel verplichtingen dat je geen kant meer op kunt.

De invloed van de maatschappij waarin wij leven op ons persoonlijk leven is groot. Na onze geboorte groeien we op en gaan we naar school, sport en theater. We krijgen een baan, een partner en kinderen. We kopen een huis en maken reizen. Inmiddels zijn we 30 jaar geworden en is dit ons leven geworden. Het leven gaat verder en we zouden wel eens wat anders willen. Een wereldreis maken, een jaar niets doen, minder jachtig leven, zendeling worden, meer tijd aan kerk of gemeente besteden.
De daad bij het woord voegen valt niet mee. De partner en de kinderen vragen veel aandacht, de baas eist jouw volle aandacht en energie en niet te vergeten de hypotheek moet betaald worden. Zonder bewuste keuzes te maken zijn velen deze weg in het leven gegaan. Zonder het te weten zijn ze een fuik in gezwommen. Een vis zwemt gemakkelijk een fuik in, maar komt er niet gemakkelijk meer uit. De vele verplichtingen vragen zoveel aandacht, energie, tijd en geld dat een onverdeelde toewijding aan de Here er niet meer inzit.
We mogen zeker een fuik naar keuze in zwemmen, dat is goed, als het maar niet argeloos gebeurt, maar nadat we de Here hebben geraadpleegd.

Frits Boekhoff