Olie voor licht

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 8
Wij kunnen een heel scala aan brandstoffen gebruiken om kunstlicht te laten branden. Gas, elektriciteit. stearine zijn een paar voorbeelden. Als u er goede materialen bij gebruikt, of als u er goede producten voor koopt, krijgt u licht. Dat is ook zo met olie! Plantaardige olie wel te verstaan. U kunt met plantaardige olie allerlei dingen doen. Bijvoorbeeld kunt u ermee bakken. Maar als u er een goede pit inlegt kunt u van deze olie ook licht krijgen. Als u de pit maar aansteekt. En de olie is de brandstof, die opraakt. Het is goed om een maand na het Pinksterfeest - en na de artikelen over 'Het Zegel' en 'Het Onderpand' - nog een toepassing te maken over de Heilige Geest. Olie is een bijbels beeld voor de Heilige Geest.

VOORTDUREND LICHT
Er staat in 1 Samuël 3:3:
“Nog was de lamp van God niet uitgegaan”.
In de parafrase die Het Boek van deze tekst geeft, staat: de kandelaar was nog niet uitgegaan. Dat mocht ook niet. God had duidelijk gezegd, dat de Menorah altijd zou moeten blijven branden - zie Leviticus 24:2.
Ondanks dat, ondanks het feit dat de olie niet opraakte, zodat er altijd licht was, ging Samuël toch naar Eli, tot driemaal toe. In plaats van dat Samuël zei: "Spreek Here Uw knecht hoort".

Wij kunnen wel Pinksteren 2001 hebben gevierd. Ook wel geloven - voor waar en zeker houden - dat de Heilige Geest is uitgestort. Wij allen kunnen dan toch nog in de duisternis leven. Het is onbegrijpelijk maar vandaag is het misschien de allereerste keer dat u beseft dat het lang niet hetzelfde is dat de Menorah schijnt en dat uzelf ook in het licht wandelt. De kandelaar brandt wel; de lamp van God is nog niet uitgegaan. Maar u? Bent u gekomen in het Licht des Levens? De Here Jezus spreekt daarvan:
"Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal nooit in de duisternis wandelen, maar hij zal het Licht des Levens hebben" - Johannes 8: 12. Wandel in het Licht van God!

HET LICHT UITDOVEN
U kunt de Heilige Geest uitdoven. Er staat in 1 Thessalonicenzen 5:19: "Dooft de Geest niet uit." Als u dat doet, is het allemaal donker om u heen. Dan gaat er niks meer op van dat wat de Here Jezus daarnet zei over het Licht des Levens.

Uitdoven is iets wat brand verstikt, zodat er geen lucht meer bijkomt en het uitgaat. Misschien bent u iemand, die de brand van de Heilige Geest hebt uitgedoofd. Keer dan terug tot wat u in het verleden intens bewoog en in lichterlaaie zette.

Wat kunnen wij toch met onszelf bezig zijn! Onze zorgen, ons verdriet, onze pijn enz.? Zij zijn verstikkend. Alles van onszelf dooft de Geest uit. Alleen van God is alle hulp te verwachten. Hij zorgt voor de Heilige Geest en die verlicht ons leven. Zijn die zorgen, die pijn en dat verdriet dan ineens weg. Nee! Dat behoeft niet, maar zij zijn wel te dragen. Want u kunt zien waar u ze heen draagt, naar de Heiland.

Laat u niet verstikken! Doof de Geest niet uit! Laat de Heilige Geest u maar gebruiken, laat Hem u maar verteren!

DE LEIDERS BRACHTEN DE OLIE
De vorsten van Israël brachten o.a. de olie voor het licht - zie Exodus 35:28.
In de vertaling van Het Boek worden deze vorsten "leiders" genoemd. Wat een zegen is dat om leider te zijn onder het volk Israël. En wat is het heerlijk om leider te zijn in een gemeente van de Here Jezus. Aan dat gebeuren zitten ook heel wat moeilijkheden, maar het is ook fijn.

Eén van de moeilijkheden is dat een leider altijd een voorbeeld moet zijn. Zijn we dat wel? Als wij de Bijbel goed lezen, waren de volgelingen van de Here Jezus het wel. Paulus zegt, dat wij hem moeten volgen, gelijkerwijs hij Christus volgt. Dat is een heel duidelijk voorbeeld.

Staan de leiders wel zelf in brand voor de Here Jezus? Zijn zij begaan met het lot van iedereen die aan hun zorgen zijn toevertrouwd? Geven zij de goede olie voor het licht?

Hoe kwam Israël aan deze "vorsten", deze "leiders' van het volk. Daarvoor moet u eens lezen wat er in Exodus 18:12-26 staat. In het kader van dit artikel: Mozes' schoonvader Jetro kwam met het advies om mannen aan te stellen als hoofden. Daar is niks verkeerds aan: "Luister goed naar anderen!" Jetro zag de drukte rondom Mozes en dat was niet goed. Wij moeten nooit te druk worden in de dienst van God. En de leiders door Mozes aangesteld op advies van Jetro, brachten de olie voor het licht.

En u dan? Bent u een licht voor anderen? Of ontvangt u het Licht der Wereld?

Nol Esmeijer