O, wat een dag!!

Joop Schotanus • 76 - 2000/01 • Uitgave: 10
Het hele gebeuren in Friesland van Simmer 2000 werd aangekondigd als de grootste réunie aller tijden. Ze waren gekomen van heinde en ver. Ze hebben van alles meegemaakt en 's avonds bij thuiskomst bij de familie en in de gastgezinnen kwamen de verhalen los. Temidden van al dit nostalgische gebeuren hebben we ook een Maranatha-dag gepland in Leeuwarden.

We hebben ontdekt dat heel wat van de generatie van de 'Zalen Schaaf bezoekers uit de veertiger en vijftiger jaren reeds bij de Heer zijn. De weinigen die er van het buitenland waren hebben ons laten weten dat deze dag voor hen het hoogtepunt vormde van hun bezoek aan het geboorteland.

DE GROOTSTE RÉUNIE ALLER TIJDEN
In de middagsamenkomst is er gesproken over de grootste réunie aller tijden, maar dan wel over de dag dat de Here Jezus weerkomt om al Zijn kinderen thuis te halen. Er zijn nog zoveel mensen die de boodschap van de wederkomst ervaren als een bedreiging. Als je week-in week-uit niet anders en niet meer hoort dan dat Hij terug zal komen om te oordelen, dan is dat ook niet verwonderlijk. Het is dus zeer eenzijdig om uit alles wat met de toekomst te maken heeft alleen het gebeuren voor de Grote Witte Troon eruit te lichten. De Bijbel laat ons zoveel meer weten over die toekomst. Wij hebben op die dag in Leeuwarden alles de revue laten passeren. Was deze réunie in Friesland vooral een tijd van het ophalen van herinneringen uit het verleden, op de Zoeklicht samenkomst was het vooral een gericht zijn op de toekomst van ons met de Here Jezus. Te beginnen met onze vereniging met Hem.

ONZE VERENIGING MET HEM
Het wordt in de Bijbel heel duidelijk aangegeven dat zij die van Christus zijn een eigen toekomst hebben. Christus heeft het Zelf heel duidelijk gezegd dat Hij weerkomt om de Zijnen een plaats te bereiden en thuis te halen. 'Ik kom weder en zal u tot Mij nemen, opdat gij ook zijn moogt waar ik ben'. Zoals het heel duidelijk is aangegeven dat er twee categorieën mensen zijn in deze wereld, zo zeker is het ook dat er tweeërlei bestemming is. Van hen die van Christus zijn wordt gezegd dat ze burgers zijn van een rijk in de hemelen. In de middagsamenkomst is dat benadrukt. Wat voor nationaliteit we ook mogen hebben (of in welke provincie we onze oorsprong ook mogen hebben), er is iets wat er ver boven uitsteekt. We zijn hemelburgers. 't Kenmerk van een vreemdeling draagt mijn handelen, ten teken dat ik zoek een beter land. Hoe zeer men ook ingenomen is met eigen afkomst, doorslaggevend is onze toekomst: 'Onze vereniging met de Heer'. Daarom besloten we de middagsamenkomst met 'Daar is de vreemdelingschap vergeten en wij, wij zijn in 't Vaderland.

DE LIEDEREN
Nu deze opinie-pagina een beetje de vorm aanneemt van een verslag, willen we nog iets van de liederen zeggen. Naast het liederenblad 'Zing mee met Het Zoeklicht' is er een apart blad voor Simmer 2000 samen gesteld, waarin de ouderwetse koren en enkele liederen met internationaal bekende wijzen zijn opgenomen. Een van de koren, die van harte en herhaaldelijk gezongen werd was: 'Laat het nu klinken door Friesland heen, Jezus kan redden, ja Jezus alleen!' In de met zorg uitgekozen liederen kwam het speciale karakter van de dag ook naar voren. Behalve onze samenzang moet ook genoemd worden de waardering die de aanwezigen hebben voor de liederen van Peter Kits en in de avondsamenkomst het zeer gewaardeerde zangkoor van Reitsum e.o.

‘HET WREDE PARADIJS’
Een zeer bekende schrijver heeft als voorbereiding voor het grootse gebeuren een boek samengesteld met verhalen van de landverhuizers. Naar aanleiding van zijn bevindingen heeft hij het boek de titel 'Het wrede Paradijs' meegegeven. Dit had vooral te maken met de teleurstellingen van de emigranten uit de beginperiode. In onze middagboodschap mochten we de nadruk leggen op de zalige hoop, die ons wacht. Wij zijn burgers van een rijk uit de hemelen, waaruit wij onze Here Jezus Christus als Verlosser verwachten. Het is niet een Pats Boem einde van de wereld, waar wij naar uitzien. Er wordt gesproken in de Bijbel van een eerste en een tweede opstanding, van een bepaalde rangorde en volgorde, waarbij het allereerst gaat om Christus Zelf en hen die van Christus zijn. In de avondsamenkomst kwamen de verschillende aspecten volop aan bod, want daarin ging het om de verdere toekomst van de volkeren en van Israël.

CONCLUSIE
De Maranatha-dag was opgezet omdat we vonden dat het niet alleen een cultureel gebeuren moest zijn, maar dat wij als Zoeklicht onze stem (of liever gezegd: de stem van de Meester') daar moesten laten horen. Ook al hebben we dan in eerste instantie gedacht aan de buitenlanders (waarvan er in verhouding weinig waren), toch werd het een heel bijzondere dag. We mochten ons verheugen in een goede opkomst, vooral ook mede te danken aan de vele Friezen uit de omliggende provincies en zelfs ver daarbuiten, die jammer genoeg bij dit grootse gebeuren soms een beetje over het hoofd werden gezien. Wij waren erg blij ook hen daar te ontmoeten. Zomaar midden in de vakantietijd een drukbezette Maranatha-dag in Leeuwarden. Onze dank gaat natuurlijk naar de Here, die dit alles mogelijk maakte.

Toch willen we ook heel bijzonder het Friese Maranatha-Comité bedanken voor hun inspanningen, die het mogelijk gemaakt hebben om deze dag zo samen in de Kurioskerk te beleven. Ook het kosters-echtpaar was overrompeld door het grote aantal bezoekers, zowel in de middag- als avondsamenkomst. Ook hen past een hartelijk woord van dank.

Joop Schotanus