Noodprogramma voor de Gemeente

Jan van Barneveld • 91 - 2015 • Uitgave: 16
Er zijn drie gedeeltes uit de Bijbel die niet alleen belangrijke details, maar ook grote lijnen over de ‘laatste dingen’ laten zien. Die grote lijnen lopen van de profeet Daniël via de eindtijdredes van de Here Jezus naar Openbaring. Als we die lijnen volgen, krijgen we misschien meer inzicht in onze situatie.
Hoe lang het nog duurt hangt er voornamelijk vanaf of de HERE, die alles in Zijn hand houdt, het enorme tempo waarin profetische gebeurtenissen over en langs ons komen, nog meer gaat versnellen. Ten slotte in dit artikel een voorstel voor ‘noodprogramma’ voor onze gemeentes.


In Daniël 2 zien koning Nebukadnezar en daarna Daniël een enorm, schitterend beeld dat vijf of zes opeenvolgende wereldrijken voorstelt. In de eindtijd ziet Daniël het hele beeld wankelend op ‘voeten van ijzer en klei overeind’ staan (2:34,41-43). Dus die oude wereldrijken bij elkaar als één. Dat hele rijk wordt in de eindtijd verpletterd door een losgeraakte steen (2:34). Babel (gouden hoofd), Perzië, het huidige Iran (zilveren romp), het koper van het Griekse wereldrijk en het ijzeren benen van het Romeinse rijk. Op voeten van leem en ijzer.
In Daniël 7 worden dezelfde wereldrijken voorgesteld door vier gruwelijke beesten die uit een woelige wereldzee tevoorschijn komen. In Openbaring 13 ziet Johannes die vier beesten samen als één beest uit de (volken)zee opkomen. Samen omvatten ze dus de hele in die tijd bekende wereld. In Daniël 9 wordt aan de profeet een tijdlijn geopenbaard, die uitloopt op de ‘laatste jaarweek’, een periode van zeven jaar voor het gruwelijke rijk van de antichrist. Dat beest in Openbaring 13 heeft tien horens en zeven koppen. Straks wat details. Aan het einde van die zeven jaar komt de Heer met grote macht en majesteit, grijpt het beest en zijn profeet. Dan begint het Duizendjarig Vrederijk. De Here Jezus zal vanuit Jeruzalem heersen over de hele wereld. Moge Hij spoedig komen!

Enkele details
In de drie genoemde Bijbelgedeelten staan een aantal eindtijddetails. Details die duidelijk zichtbaar worden.
1. Bijbelgetrouwe christenen en Joden zullen met Israël gehaat en vervolgd worden. Het beest-met-de-tien-horens voert oorlog tegen de Heiligen van de Allerhoogste en zal Israël drieënhalf jaar onderdrukken (Daniël 7:21,25), totdat Israël het Koninkrijk ontvangt. Christenen worden zwaar vervolgd. Een van de dingen die nu gebeuren.
Volgens de eindtijdrede van de Here Jezus komt die vervolging in twee fasen. De eerste fase na het begin van de ‘weeën van de eindtijd’ (Matteüs 21:8-10). Dan zal er nog een laatste, grote golf van het Evangelie over de wereld spoelen (Matteüs 24:14). (In China komen er elke zondag 2000 nieuwe gemeentes bij!)
De tweede fase van vervolgingen vindt tijdens de Grote Verdrukking plaats (Matteüs 24:23,24). In Openbaring lezen we ook over gruwelijke vervolgingen van gelovige Joden en trouwe getuigen van de Here Jezus in die tijd. Op het beest-met-de-tien-horens zit een hoer. Zij is de ‘kerk’ van de antichrist; de Nieuwe Wereld Religie. Zij ‘is dronken van het bloed van de heiligen (zo noemt Daniël gelovige Joden) en van de getuigen van Jezus’ (Openbaring 17:1-6). Dezelfde twee groepen zien we als martelaren ‘onder het altaar’ (Openbaring 6:9-11). Deze dingen gebeuren nu: antisemitisme en christenvervolgingen nemen in een angstig snel tempo toe.

2. Wereldrijken zoeken een samenbindende macht, een eigen wereldreligie. De Nieuwe Wereldorde (NWO) met een Nieuwe Wereldreligie. De Paus is druk bezig de macht van Rome te vergroten. Hij zoekt toenadering tot de Wereldraad van Kerken en vindt in Geneve een makkelijk prooi. Hij probeert de Grieks en Russisch-orthodoxe kerken weer onder de paraplu van het Vaticaan te krijgen. Dat zal, na het grote schisma (scheuring) in 1054, bijna 1000 jaar geleden, geen kleine geestelijke krachttoer zijn. Paus Franciscus en patriarch Kirill van de Russisch-orthodoxe kerk hebben elkaar onlangs ontmoet. Waarover spraken zij, daar in Moskou? Waarschijnlijk zal de druk van de islam hun toenadering een handje helpen.

‘Islamitische’ terreur?
3. Een krantenkop in het Nederlands Dagblad van 8 juli is interessant. ‘Egypte verbiedt verwijzen naar religie’. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Egypte heeft journalisten verboden in hun berichten over terreurgroepen en hun terreurdaden elke verwijzing naar de islam te vermelden. Geen enkel verband mag gelegd worden tussen de ‘afgrijselijke misdaden van extremisten en het islamitische geloof’, zelfs als terroristen zelf hun daden rechtvaardigen met hun geloof in Allah of de Koran. In Caïro zitten al 22 Egyptische journalisten gevangen. Dit is een juridisch vloerkleed waaronder de religieuze rechtvaardiging uit de Koran en de Hadiths van het moslimterrorisme geveegd wordt. Zo wordt de islam meer aanvaardbaar gemaakt voor de Paus en de Nieuwe Wereldreligie. Onze kleinkinderen gaan straks met een hoofddoekje om naar school en de proclamatie ‘Jezus is Heer’ zal snel worden verboden.

Nog meer details
In Openbaring 13 vinden we meer details van dingen die gebeuren gaan. We noemen ze alleen maar.
1. Het Beest heeft zeven koppen. Waarschijnlijk een ‘regering’ met zeven staatshoofden waarvan de antichrist voorzitter is. Hij wordt dodelijk verwond, maar geneest als door een wonder. Zo kan hij zich goddelijke eer toe-eigenen.
2. Er komt nog een beest. Dat beest uit de aarde is de profeet van het eerste beest, de draak, satan. Die valse profeet brengt alles onder de religie van de NWO.
3. Dat rijk van de antichrist zal alle economische macht naar zich toetrekken. Niemand kan kopen of verkopen zonder het merkteken en het getal van het beest. Dat kan pas als de regering de macht heeft over onze banksaldo’s, pensioenen en spaartegoeden. Daartoe moet eerst alle cashgeld uitgebannen worden. Ook dit gaat gebeuren.

Noodprogramma
In deze tijd, waarin de Gods ‘oordelen over de hele aarde gaan’ (Psalm 105:7), ook dit is een teken van de snel naderende eindtijd, staat de gemeente van de Here Jezus. ‘Jullie zijn het zout van de aarde’ (Matteüs 5:13) zegt HIJ tegen Zijn gemeente, tegen ons. Zout is bederfwerend en geeft smaak. Dus het bederf over ons land kan geweerd worden. We kunnen nog smaakmakers zijn. Niet voor de wereld, maar voor de Eeuwige.
Hoe kan de gemeente weer zout zijn in ons arme land dat aan de rand van een afgrond wankelt? Mag ik u respectvol enkele suggesties doen? Prioriteiten voorstellen? Onze eerste prioriteit is het proclameren van het Evangelie, het bereiken van onbereikte mensen hier en veraf. Dat moet een kernactiviteit van de gemeente zijn. Onze tweede prioriteit is gebed en steun voor Israël. In elke bijeenkomst en elke bidstond of Bijbelstudie wordt voor Israël gebeden. Het zou niet nodig moeten zijn als de leider van een bidstond zou moeten zeggen: “Laat er nog iemand voor Israël bidden.” Als uw gemeente deze weg op gaat zal de HERE Zelf u de weg wijzen hoe u Israël verder kunt bemoedigen en steunen. Prioriteit drie is gebed en steun voor onze vervolgde medegelovigen. Er zijn goede, betrouwbare organisaties die contacten hebben in landen vol vervolgingen en uw steun goed kunnen gebruiken. Uw gebeden geven gevangenen en vluchtelingen onder hen telkens weer moed.
Als de Nederlandse kerken en gemeenten zich concentreren op deze kerntaken, komt er nieuwe hoop en blijdschap over Gods ‘onuitsprekelijke en heerlijke vreugde’.

Jan van Barneveld