Nieuw! Nieuw!! Nieuw!!!

Nol & Helene Esmeijer • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 9
Je wordt op je vestje gespuwd als je er niet trendy uitziet! Jouw omgeving lacht als jij niet naar de gangbare muziek luistert. Je moet uitkijken om in een gesprek te laten blijken dat je de huidige favorieten niet kent. En je moet echt oppassen om te laten weten dat je gelovig bent. Want dat is zo duf en ouderwets.

De tijden, die wij nu meemaken zijn de tijden van het nieuwe, het blitse, het snelle. Is geloven zo ouderwets? Is het alleen voor mensen, die in de aow-leeftijd zitten? Kun je niet meer bij de jonge hap horen als je gelooft in God en in de Here Jezus? In dit artikel gaan we langs enkele stukjes uit de Bijbel, waaruit het tegendeel blijkt.

EEN NIEUWE START
Jesaja zegt al in zijn woorden, dat God opnieuw zal beginnen:
“…zie, Ik maak iets nieuws op aarde, nu zal het uitspruiten;" (Jesaja 43:19). Het vraagstuk ligt niet bij God, het ligt bij ons. Hij wil iets nieuws, iets waarover de mensen praten, iets wat de moeite waard is. De komst van de Heiland was zoiets nieuws. Wij hebben ervoor gezorgd dat het oud werd, geconserveerd, het ging en gaat vaak nog om het onveranderbare. Maar onze God wil 'iets nieuws op aarde'! Mogen wij eens vragen: heb jij - bij al je kritiek op gelovigen - al een nieuwe start gemaakt?
Met de Here Jezus?

EEN NIEUW LIED
Lees eens even met ons mee in de Bijbel: "Zingt den Here een nieuw lied, zingt den Here, gij ganse aarde" (Psalm 96:1).
"Zingt den Here een nieuw lied, want Hij heeft wonderen gedaan" (Psalm 98: 1).
"0 God, een nieuw lied wil ik U zingen" (Psalm 144 :9).
"Hallelujah. Zingt den Here een nieuw lied" (Psalm 149: 1).
"Zingt den Here een nieuw lied, Zijn lof van het einde der aarde" Jesaja 42:10).
"HIJ gaf mij een nieuw lied in de mond" (Psalm 40:4).
Het is in de dienst van God geen duffe en suffe boel.
De vraag is maar of wij wel willen erkennen dat het allemaal niet zo geweldig is als het wel lijkt en dat wij daarom bij God moeten komen. Dat is ook de reden dat wij de laatste tekst - uit Psalm 40 - zo'n accent hebben gegeven. Als je die Psalm leest weet je dat David "uit de kuil van het verderf" kwam. En dat God "zijn voeten op een rots stelde." Alle mensen - ook jongelui kunnen alleen een nieuw lied zingen als zij geloven in de Here Jezus; dat God hun voeten heeft gezet op de Rots die nooit wankelt. Wil jij dit nieuwe lied zingen; zet dan/laat jouw voeten dan zetten op de goede plaats. Waar sta jij?

EEN NIEUWE NAAM
Er zijn veel jongelui, die balen van hun naam. Dat is één kant van de zaak. Wat als een ander baalt van jouw naam? Misschien zit je er zelf helemaal niet mee. Je denkt op zijn minst - misschien zeg je het wel -: Als mijn naam die ander niet zint zorgt die er maar voor dat ik een andere naam krijg. Dat doet God. Het is haast niet te snappen, maar toch is het zo: God geeft een nieuwe naam: "Volken zullen uw heil zien, alle koningen uw heerlijkheid en men zal u noemen met een nieuwe naam, die de mond des Heren zal bepalen" (Jesaja 62:2).

Nog afgezien van dit grote gebeuren voor Israël en de volken; het is ook voor jou van erg groot belang. Van origine leef je maar door met je oude, bekende naam. Iedereen kent je zo! Misschien praat men wel over je. God echter heeft een nieuwe naam voor jou in gedachten. Hij zegt vandaag aan je: Je mag Mijn kind heten en… je mag het ook nog zijn. Zoals je wordt genoemd zo ben je ook. Zou de Here Jezus jou deze nieuwe naam mogen geven?

EN NIEUW LAND
Wij kunnen en mogen niet op de platgetreden paden lopen. Dat geldt op de eerste plaats voor het oude Israël, maar evenzeer voor ons. "Ontgint u nieuw land en zaait niet tussen de doornen; besnijdt u voor den Here en doet weg de voorhuid van uw hart" (Jeremia 4:3).

Dat is een kolfje naar jouw hand. Niet oubollig - nieuw. Geen ouderwets geloof - nieuw, eigentijds. Wij mogen niet op platgetreden paden lopen maar door het ruige, ongerepte veld. Wij willen er vandaag drie dingen uit tillen:
a. Je moet ontginnen.
b. Je moet niet tussen de doornen zaaien.
c. Je moet de voorhuid van jouw hart wegdoen.

Ontginnen is een moeilijk karwei. Hangt af van de natuurlijke omstandigheden. In ons land zijn heidevelden tot vruchtbare akkers gemaakt, door ontginning. In een ander land moet je wellicht andere dingen doen dan hier. Ontginnen vereist altijd energie. Niet tussen doornen zaaien. Wij vleien ons met de hoop dat jongelui dat niet zullen doen. Misschien zaai je niet. Maar als je zaait: niet tussen doornen. Doornen gaan er niet door weg. Daar moet iets anders bij te pas komen. De voorhuid van je hart wegdoen. Wil jij wel de voorhuid van je hart wegdoen? Jouw hart openen voor Hem? Geef een antwoord op deze vraag.

Helene en Nol Esmeijer