Nieuw leven voor deze kapotgemaakte schepping

ds. Theo Niemeijer • 92 - 2016 • Uitgave: 6
De zondeval had niet alleen grote gevolgen voor de mensheid, maar ook voor de schepping. We lezen in Genesis 3:17 dat door de zonde de aarde vervloekt werd en voortaan doornen en distels voort zou brengen. In Romeinen 8:20-22 lezen we dat de ‘schepping aan de vruchteloosheid onderworpen is... in al haar delen zucht en in barensnood is.’ Met deze vruchteloosheid van de aarde worden we dagelijks geconfronteerd.

Het ‘zuchten’, klagen van de schepping in al haar delen: de lucht, de aarde en de zee, is meer dan ooit hoorbaar en zichtbaar geworden. In Romeinen 6:23 staat geschreven: ‘Want het loon, dat de zonde geeft, is de dood’ en met deze dood is de gehele schepping doortrokken.

Klimaattop
Op de klimaattop, eind vorig jaar, werden verregaande en bindende afspraken gemaakt. Maar zouden deze afspraken de aarde nog kunnen redden? Zou het fenomeen El Ni?o zich iets van deze afspraken aantrekken? Dit natuurverschijnsel dat jaarlijks in december haar hoogtepunt bereikt, vandaar dat ze het de naam (vertaald) ‘Kerstkindje’ gegeven hebben, veroorzaakt wereldwijd extreem weer. Deze windstroom bewerkt langs de evenaar een zodanige opwarming van het zeewater, met name in het oostelijk deel van de Stille Oceaan, dat daardoor de warme en koude golfstromen in de oceanen een andere route nemen en het klimaat wereldwijd aan het veranderen is. Bepaalde gebieden worden extreem droog, terwijl andere gebieden met wateroverlast te kampen hebben. Wanneer u het nieuws volgt zult u dit zeker bevestigen.
Zouden de opkomende industrielanden, zoals China en India, hun economie terug willen draaien om zo het klimaatprobleem tegemoet te komen? Alle landen nemen maatregelen om koste wat kost de economie juist te laten groeien, helaas ten koste van het milieu. Deze ontwikkeling is niet zomaar met een klimaattop tegen te houden. Hier is veel meer voor nodig, met name een verandering van de mens zelf, die de grootste veroorzaker is van deze kapotgemaakte aarde. Deze zomer fietsten mijn vrouw en ik de dag na de Vierdaagse door Nijmegen. Dan zie je wat een rotzooi de feestvierende wandelaars achter kunnen laten. De straten waren bezaaid met plastic bekertjes, etensresten, papier en allerhande afval! Dat is de hedendaagse mens.
Het is al weer geruime tijd geleden dat de kerken bezig waren met het conciliair proces. Hiermee wilde de kerken een bijdrage leveren aan het milieuprobleem. Op een zondagmorgen nam een dominee, in een kerkje in het Groene Hart van Holland, een vuilniszak mee naar de kansel en gooide deze leeg voor het oog van alle kerkleden, met de mededeling erbij: dit alles hebben jullie na afloop van de vorige kerkdienst in de kerk achtergelaten. Op niet mis te verstane wijze liet deze predikant de gemeenteleden weten dat we allemaal wel mooie woorden kunnen spreken over het milieubehoud, maar weinig zicht hebben op de manier waarop wij zelf hier mee omgaan! Onlangs werd bekendgemaakt dat door misoogsten het voedselaanbod wereldwijd gedaald is, terwijl de vraag naar voedsel schrikbarend toegenomen is. Steeds meer mensen lijden honger en dorst omdat er gewoonweg geen voedsel meer is om alle monden te vullen.

Teken van de eindtijd
In Matteüs 24:7 worden hongersnoden en aardbevingen onder de tekenen van de eindtijd genoemd. Ze zijn het begin van de weeën, die uiteindelijk zullen leiden tot de geboorte van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Wanneer hier over weeën gesproken wordt, dan weten we dat wanneer de frequentie en de heftigheid van deze weeën toenemen, de geboorte van de nieuwe aarde dichtbij gekomen is.
Voor klimatologen is het een duidelijk gegeven dat het aantal aardbevingen zowel in frequentie als in heftigheid de laatste decennia toenemen en dat er nog nooit zoveel honger geleden wordt als juist nu! Het boek Openbaring vertelt ons dat het milieuprobleem door ons niet opgelost kan worden, maar juist erger wordt. In Openbaring 6:6-8 wordt over een wereldwijde hongersnood gesproken. Zo erg zelfs, dat als gevolg van deze hongersnood, de oorlogvoering en de (zwarte) pest een vierde deel van de totale mensheid zal sterven. In Openbaring 8 lezen we over een wereldomvattende brand, waardoor een derde deel van de aarde verbranden zal! Daarmee vergeleken zijn de huidige bosbranden nog niets!
We lezen in dit hoofdstuk over de verontreiniging van de zee, de rivieren en de bronnen, waardoor het water ondrinkbaar zal worden. Ook lezen we in dit hoofdstuk over een zogenaamde ruimteramp. Wanneer u deze dingen in het boek Openbaring leest, begrijpt u dat de Here Jezus de aardbevingen en hongersnoden in Matteüs 24 benoemd, nog maar het begin van de weeën noemde!

Is er een oplossing?
De oplossingen die de wereld voor het milieuprobleem bedenkt, bestaan allemaal uit symptoombestrijding. Ze gaan voorbij aan de werkelijk oorzaak van de milieucrisis. Iedereen wijst met zijn vinger naar de ander, maar niemand komt tot de conclusie dat wij zelf de oorzaak zijn. Vóór de mens überhaupt over deze problematiek nadacht en zich zorgen over het milieu maakte, waren deze actuele zaken al lang in de Bijbel te lezen. Zowel de oorzaak van de huidige milieucrisis als de oplossing voor dit probleem worden in de Bijbel beschreven.
Met Pasen mogen we het feest vieren van de Overwinnaar die de dood overwonnen heeft. Door het geloof in het sterven en de opstanding van de Here Jezus wordt de mens opnieuw geboren. Paulus zegt het zo mooi: ‘Het oude is voorbijgegaan, het nieuwe is gekomen’ (2 Korintiërs 5:17). De dood, die in ons leven heerste, waardoor we van God gescheiden waren en ons aan de dood overgaven, werd door de opstanding van Christus overwonnen. Nu regeert het leven in ons en is er hoop, zelfs voor ons vergankelijk lichaam, dat bij Zijn komst verheerlijkt opgewekt zal worden. Zijn opstanding is de oorzaak geworden van een totale vernieuwing en verlossing van de dood, een verlossing die we nu al mogen ervaren, maar die straks bij Zijn komst helemaal compleet wordt.

Een schitterende schepping
De opstanding van Christus vormt ook de basis voor de verlossing van de gehele schepping. Door Zijn opstanding zal ook ‘de schepping van de vergankelijkheid bevrijd worden tot de vrijheid van de heerlijkheid der kinderen Gods’ (Romeinen 8:21). Net zoals wij van onszelf geen nieuwe schepping kunnen maken, maar alleen door Zijn werk vernieuwd worden, zo zal het ook met de gehele schepping gaan. Wanneer het zuchten en klagen van de schepping op haar hoogtepunt gekomen is, zal de Here Jezus terugkomen en van deze kapotgemaakte aarde een schitterende schepping maken. De Bijbel spreekt in dit verband zelfs van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, waarbij aan vroeger niet meer gedacht zal worden (Jesaja 65:17).
Let wel, het gaat hier in dit gedeelte om het Messiaanse vrederijk op deze aarde, die dan volledig hersteld zal zijn. Er wordt hier dan ook niet over een ‘andere’ aarde gesproken, maar over een gelouterde, gereinigde, nieuwe aarde. Verderop lezen we in dit hoofdstuk over het herstel van de mensheid, zonder misgeboorten en van mensen die de leeftijd van Methusalem bereiken. Het gaat hier ook over de dierenwereld waarin de roofdieren volledig zullen ontbreken, maar veranderd zullen zijn in herbivoren. Het heeft er alles van dat de tijd van de Hof van Eden dan weer teruggekeerd zal zijn en God ons zal laten zien hoe Hij het bedoeld had. Wat een geruststelling dat de conditie van de aarde niet afhangt van allerlei milieugroeperingen, maar van de opgestane Heiland die het echte probleem, de zonde en de dood, overwonnen heeft. En deze overwinning zal dan ook zichtbaar worden in de gehele schepping.
Wat betekent Zijn opstanding voor u? Bent u ook tot het geloof in de opgestane Heiland gekomen? Dan bent u ook overgegaan vanuit de dood in het leven!

Theo Niemeijer