Niet tegen vlees en bloed

Feike ter Velde • 77 - 2001/02 • Uitgave: 16
Als de wereld soms schudt op haar grondvesten, als terreur en oorlog uitbreekt, als angst onder de mensen zichtbaar om zich heen grijpt, dan kunnen we dit allemaal duiden vanuit de bijbelse profetie. Zo zal het gaan in de eindtijd. Strijd alom.
De Taliban en Osama bin Laden roepen alle moslims op christenen te doden. "Twee christenen in Amerika en en Europa voor elke moslim". De terreur slaat toe. Toch is onze strijd niet tegen vlees en bloed.


Iedere overheid is geroepen haar onderdanen te beschermen, de kwaden te straffen en daartoe draagt zij het zwaard (Rom. 13:4). Ook de Amerikaanse regering heeft tot taak de terroristen en de landen die dat steunen militair aan te pakken met alle wijsheid van dien. Dat is een zware taak voor president George W. Bush. Wij mogen in onze voorbede aan hem denken.

De Bijbel echter leert ons steeds weer te letten op de dingen àchter de zichtbare werkelijkheid. Dat is ook kenmerkend voor de profetie. De Schrift duidt ons op dingen in deze wereld die een onzichtbare tegenpool hebben. Geestelijke werkelijkheden achter aardse gebeurtenissen.

Daar zijn veel voorbeelden vanuit de heilige Schrift te geven. Als de satan, de vorst der duisternis wordt beschreven doet de profeet Ezechiël dat - door de Geest van God - aan de hand van de koning van Tyrus, een dan heersende koning. Toch grijpt het veel dieper dan deze occulte, demonische vorst van Tyrus. Achter hem staat de satan, de vorst der duisternis. Dat zelfde principe vinden we door de hele Bijbel heen. Als Daniël openbaringen krijgt ten aanzien van het Joodse volk worden ons hemelse machten geschilderd tegen wie de engelenvorst, die hem de boodschap uit de hemel komt brengen, moet strijden in hemelse gewesten. Daarom duurt het éénentwintig dagen voordat de engel Daniël kon bereiken met de boodschap van God. Maar die dan machten in de hemelse gewesten worden aangeduid als koninkrijken van deze wereld: de "vorst der Perzen- - het Medo- Perzische wereldrijk van toen - en de "vorst der Grieken" - het Griekse wereldrijk dat zou komen onder Alexander de Grote. Achter die wereldrijken staan de onzichtbare duistere krachten in de hemelse gewesten waarvan de satan aan het hoofd staat. Daarom heet hij: de overste van deze wereld.

WAT IS BABYILON?
In het blad 'Visie' schreef men, kennelijk doelend op 'Het Zoeklicht': "Tien jaar geleden noemden zij Bagdad en Saddam Hoessein het Babylon van de eindtijd en nu verwijst men naar New York". Inderdaad, dat is zo en dat is ook nog steeds wáár. Want wat is Babylon in de Bijbel? Gaan we dat verstaan dan gaan we ook iets dieper leren verstaan wat de Geest van God door de Bijbel aan ons wil duidelijk maken. De Bijbel is niet een eenvoudige opsomming van gebeurtenissen, noch is de profetie een lijstje van dingen die in een bepaalde volgorde van gebeurtenissen worden opgesomd. Het is altijd weer Schrift-met-Schrift-vergelijkend zoeken naar de lijnen in verleden, heden en toekomst. Wie dat doet vindt zeker de antwoorden op de moeilijke vragen. Babel is de eerste stad van de mens, gebouwd door Nimrod, een machthebber, een geweldenaar (Gen.10:8).

Het Zoeklicht
Hij stichtte Babel - het begin (:10) [beginsel, principe] van de koninkrijken van deze wereld. De eerste wereldse stad in de Bijbel is ook de eerste waarover het oordeel komt en tegelijkertijd ook de laatste waarover het eindoordeel komt. Het eerste Godsoordeel over Babel volgt al een hoofdstuk verder, bij de torenbouw. We hebben daar meestal onze kinderlijke voorstellingen bij. Men wilde in de primitiviteit van die dagen een grote toren bouwen die tot in de hemel zou reiken. Dat was natuurlijk niet mogelijk, dus het was primitief denken van die mensen, zo zijn we geneigd te denken. Maar wie goed leest ziet onmiddellijk dat het zo helemaal niet ligt. Er zit een heel ander denken achter, dat zijn oorsprong vindt in het brein van de satan. Men wilde in Babel aan God gelijk zijn of zichzelf stellen "boven de Allerhoogste". Dit is het streven van Gods tegenstander, de duivel, de satan. De Bijbel leert ons dit over hem:
"Hoe zijt gij uit de hemel gevallen, gij morgenster, zoon des dageraads; hoe zijt gij ter aarde geveld, overweldiger der volken. En gij overlegdet nog wel:
Ik zal ten hemel opstijgen, boven de sterren Gods mijn troon oprichten… ik wil opstijgen boven de hoogten der wolken, mij aan de Allerhoogste gelijkstellen" (les. 14:12-14). Met ditzelfde vergif is ook de mensheid ingespoten toen hij in het paradijs de mens verleidde tot zonde:… "en gij zult als God zijn'' (Gen.3:5). Sindsdien wil de mens als God zijn, aan Hem gelijk zijn. Bij de torenbouw van Babel staat: "Nu zal niets(!) van wat zij denken te doen voor hen onuitvoerbaar zijn". Zij zouden worden en zijn als God, de Almachtige. Niets onuitvoerbaar!

Dit komt in de geschiedenis van de mensheid steeds weer naar voren, vooral in onze dagen, die we de eindtijd noemen.

De bekende Dr. Richard Seed in Amerika zei voor de televisie: 'Mijn leven heb ik gewijd aan het klonen van een mens. Ik ben ervan overtuigd dat we daartoe binnen zeer afzienbare tijd in staat zullen zijn. Dat wordt dè mijlpaal. Want God schiep mensen naar Zijn beeld maar dan zullen wij mensen scheppen naar ons beeld. En dan zullen we aan God gelijk zijn'. Dit is een gedachte en een streven rechtstreeks uit het brein van de satan zelf. De satan is de tegenstander van de levende God, die erop uit is Gods schepping te verwoesten, alles mee te trekken in zijn rijk van duisternis en zo de heerser te worden over alles wat geschapen is. Achter de wereld van deze wetenschap staat de vorst der duisternis.

JERUZALEM EN BABYLON
Satan opereert vanuit zijn hoofdkwartier. Dat hoofdkwartier is zijn commandocentrum, het hart van al zijn demonische activiteiten op deze wereld. Dit hart van de tegenstand tegen de levende God noemt de Bijbel: Babylon! (Jer. 51:1). Dit geestelijke. demonische centrum, wordt gelijk gesteld met het Babylon van Nebukadnezar, toen een stad op aarde, in onze zichtbare werkelijkheid. Dit Babel staat tegenover Jeruzalem, een aardse stad in het land van God, Israël. Maar van Jeruzalem is er ook een hemelse tegenhanger, het hemelse Jeruzalem.

Er is een geestelijk Jeruzalem en een geestelijk Babylon. Achter de aardse werkelijkheid staan geestelijke tegenbeelden. Dat vinden we door heel de Schrift heen. De Tabernakel moest op aarde worden gebouwd, zoals Mozes het in de hemel had gezien. De Ark van het verbond des Heren, waarvoor de Tabernakel moest worden gebouwd, bevindt zich in de hemel. In het laatste bijbelboek wordt deze weer zichtbaar (Openb. 11:19), compleet met de Tempel, die door Salomo op aarde werd gebouwd naar een hemelse blauwdruk uit de hand des Heren ontvangen (1 Kron. 28:19).

De dingen op aarde hebben hun hemelse tegenbeeld. Dat is geen beeldspraak! Wee mij als ik de Schrift 'vergeestelijk' en de dingen wegredeneer.

OORLOG IN DE HEMEL
God neemt de draad weer op met Israël. Er volgt een groot(!) teken aan de hemel… "een vrouw met de zon bekleed en de maan onder haar voeten…" (Openb. 12:1): Israël. "Zij schreeuwt in haar weeën en pijn om te baren" (:2). De holocaust, de zes miljoen, gedood in onze levenstijd, drie jaar daarna de staat Israël opgericht. Maar onmiddellijk werden het land en het volk aangevallen door de krachten uit de afgrond - de Islamitische landen rondom. Vanuit zijn geestelijk centrum, het Babylon in de hemelse gewesten, voert de satan oorlog. De engelen des hemels trekken uit ten strijde. Michaël, Israëls hemelse generaal, voorop (Openb. 12:7). Op aarde is dit de tijd van de Grote Verdrukking, die onvoorstelbaar erg zal zijn. Dat is nooit eerder zo erg geweest (Matth.24:21) en zal ook nooit meer worden herhaald, zó erg. Maar de werkelijkheid is: oorlog in de hemel!

GEESTELIJKE MACHTEN
In de tekenen van de tijd zien we de contouren van de Grote Verdrukking zich aftekenen in allerlei voorvervullingen. De Islam is opgestaan en streeft naar wereldheerschappij. Naar het Westen toe spreken zij van "vrede, vrede, geen gevaar". Zij vormen echter zelf het grootste gevaar voor heel de wereld, voor de christelijke kerk, voor zending en hulpverlening, voor ontwikkeling van volken en naties. Dit grote gevaar, in allerlei vormen van subversiviteit, is onder ons in de hele westerse wereld. Het zijn de terreurcellen als kankercellen in onze samenleving. Het is de geest van een verderver Ger. 51:1).

Die zelfde methoden zijn ook gebruikt in voormalig Joegoslavië, in Bosnië, in Kosovo en in Macedonië. Westerse politici hebben dit niet tijdig onderkend en zijn roekeloos bommen gaan gooien op de Serviërs. De media lichtten ons verkeerd voor en zetten ons op het verkeerde been. Los van de geschiedenis en de achtergrond, los van moslim-terreur van Bin Laden en de betrokkenheid van zijn wijdvertakte organisaties ook op de Balkan, los van de steun uit allerlei moslimgemeenschappen in het rijke Midden-Oosten, is de Navo aan een oorlog op de Balkan begonnen, die nu steeds meer moet worden gezien als een grote vergissing.

Het fundamentalisme van de Islam, en de religie is in haar wezen fundamentalistisch, is de gesel over kerk en wereld. Achter de zichtbare gebeurtenissen staan geestelijke werkelijkheden.

Daarom had EO's Visie niet behoren te schrijven dat wij "ten onrechte" Saddams Babylon hadden aangemerkt als het Babylon van de eindtijd. Saddam Hoesein had het gevierd, met grote muzikale evenementen uitgezonden via de televisie in tientallen landen! Babylon was weer tot leven gekomen, was de boodschap toen, nog maar twaalf jaar geleden. Maar dat Babylon is net zo goed Amsterdam, New York, Londen, Frankfurt, Los Angeles, San Francisco en andere steden van deze wereld. Zij zijn de aardse weerspiegeling van die 'geestelijke' stad Babylon, het hart van de tegenstand tegen God. De stad van de mens is de plaats van de vermenigvuldiging van, de zonde, waarover het oordeel in de eindtijd zich zal voltrekken. "…en de steden der volken stortten in…" (Openb. 16:19). Het gaat in het eindoordeel niet om één stad hier op aarde, niet alleen om Rome of Berlijn, maar om de "steden der volken". De oorlog is aan de gang en de strijd gaat ook om onze harten. Ook daar is een slagveld van de Geest en de anti-geest. De grote verleider heeft nieuwe wapens in de strijd gebracht om onze harten en die van onze kinderen weg te roven en mee te slepen naar de afgrond. In onze geld- en sekscultuur gaan we steeds meer de weg op van de cultivering en de verfraaiing van de zonde, soms ook binnen de kerk.

De EO heeft tot taak de geestelijke achtergronden, de machten in de hemelse gewesten, de wereldbeheersers dezer duisternis 1) te zièn vanuit de openbaring van de Bijbel en 2) te ontmaskeren en aan het licht te brengen (Fil. 5:10-13). Daarmee wordt men niet populair in deze wereld, in deze geld- en sekscultuur, maar wordt men wel profeet van God. Zijn mond, die zelfs midden in de oordelen, nog oproept: "Bekeert u".

Feike ter Velde