Niet de tijd - wel de plaats

Nol & Helene Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 9
Wat wij er ook van denken: de Olijfberg en Jeruzalem zijn geografisch bepaald. Er staat heel nadrukkelijk in de profeet Zacharia (Hst.14:4 en Hst.12:6) dat de Olijfberg ten oosten van Jeruzalem ligt en dat deze stad altijd zal blijven bestaan. Het is iets wat de mensen hebben verzonnen, dat God niets te maken zou hebben met deze aarde. Als wij naar het volk Israël kijken weten wij wel beter. Als God de Here aan Abraham zegt: 'Aan uw nageslacht zal IK dit land geven- - Genesis 12:7, bedoelt HIJ dat land waar Abraham dan is, dat is aan de oostkust van de Middellandse Zee. God heeft wel degelijk te maken met deze aarde, met ons leven hier.

Wij zullen in dit artikel schrijven over het feit dat de Messias zal terugkomen op dezelfde berg als waarvan HIJ is vertrokken: de Olijfberg.

NIET DE TIJD
Als de discipelen met de Here Jezus in huis zitten vragen zij Hem:
"Here, herstelt Gij in deze tijd het koningschap voor Israël?" - Handelingen 1:6. De Heiland ontkent niet dat er ooit een koningschap over Israël zal komen! Maar het is een probleem van de tijd. Het gebeurt niet nu! Het zal wel gebeuren op Gods tijd, maar niet op de onze.

Als wij de Bijbel eerlijk lezen is het voor Israël wel de tijd, maar dit volk van God heeft de tijd voorbij laten gaan. Wij bedoelen: het is de tijd der vruchten! Er staat in Lukas 20:10:
"En toen het de tijd was, zond hij een slaaf tot de pachters, opdat zij hem van de vrucht van de wijngaard zouden geven."

Het volk Israël had vruchten moeten dragen. En die waren er niet en daarom is het nog niet de tijd dat de Messias komen zal in heerlijkheid. Wij hebben ook 'onze tijd'. Dragen wij wel vruchten en geven wij deze vruchten aan Hem, met Wie wij een afspraak hebben, net zoals Israël die had. Jij en wij weten het drommels goed, maar vaak leven wij er niet naar.

WEL DE PLAATS
In Zacharia 14:4 staat letterlijk, dat de voeten van de Messias zullen staan op de Olijfberg. Het is niet vreemd, want in Jeruzalem is het allemaal begonnen. Vlakbij Jeruzalem - in Bethlehem - is de Messias geboren. De Messias heeft geleden en is gestorven in Jeruzalem.

HIJ is in Jeruzalem uit de dood opgestaan, HIJ is er ook ten hemel gevaren - vanaf de Olijfberg. Daar is het allemaal gebeurd en daar zal ook ZIJN komst in heerlijkheid plaatsvinden.

God heeft dat zo gewild. Wij zouden een heel andere plaats hebben uitgekozen! Maar HIJ niet. HIJ kiest het geringe, hetgeen niets is, opdat aan dat wat wel wat is (in zichzelf) zijn kracht zou worden ontnomen. Als wij met God in aanraking komen, moeten wij wel bedenken dat alles bij Hem heel anders gaat dan bij ons. Wij weten de plaats waar de Here Jezus terugkomt, en wat doen we ermee? Alsjeblieft niet tussen hekken zetten en er reizen heen maken. God is niet gebaat met toerisme: het gaat niet om de vierkante meter maar het gaat om de inhoud.

BEN JIJ OP JOUW PLAATS?
• Ben jij op de plaats van Gods zegen? Israël moest driemaal per jaar naar Jeruzalem komen. Met het Pascha, met Pinksteren en met Loofhutten. Dan mochten zij feestvieren. En als zij naar Jeruzalem kwamen, mochten zij niet met lege handen komen - zie en lees het in Deuteronomium 16:16.

Ben jij op de plaats waar God Zijn zegen geeft. Nee: je hoeft niet naar Jeruzalem, maar jij moet wel op jouw plaats zijn waar God jou kan zegenen. Jij moet niet op dezelfde plaats blijven, nog erger "jij moet niet jouzelf willen blijven" en dan Gods zegen willen hebben. Je moet naar Gods plaats. En die plaats is: Golgotha!

• "HIJ heeft ons mede een plaats gegeven in de hemelse gewesten" - Efeziërs 2:6. Wij zijn nog lang niet toe aan de hemel, want wij willen nog lang niet sterven. Toch is het waar voor alle kinderen van God, ook jonge kinderen van God: wij mogen opereren vanuit de hemel. Dat is niet alleen een plaats die wij in de toekomst zullen bereiken. Maar dat is ook de plaats van waaruit wij hier en nu leven. Wij zijn hemelburgers. Wij behoren thuis in de hemel. Is dat jouw plaats?

• Onze plaats is - als wij de Here Jezus kennen - voor Hem. God ziet ons alleen in Hem. Hij ziet eigenlijk alleen Zijn Zoon. En allen, die op de Heiland vertrouwen, ziet God alsof zij hetzelfde deden als wat de Here Jezus deed. In Efeziërs 5:27 staat het woord: '…en zo Zelf de gemeente voor Zich te plaatsen." Christus is daarmee bezig. Altijd en voor iedereen. Hij wil jou ook zon plaats geven. Er is een verlangen in Zijn hart dat Hij jou een plaats mag geven bij Hem.

ZIJN PLAATS INNEMEN: NU!
Wij hebben niet het recht om dit goede nieuws meer dan eenmaal te horen. Er zijn nog zovelen, die het goede nieuws nog nooit hebben gehoord. Daarom dringt de Heilige Geest steeds maar aan dat wij nu onze plaats zullen innemen. Er staat in de Efezebrief een geweldig woord - Ef. 2: 13:

"Maar thans in Christus Jezus zijt gij, die eertijds veraf waart, dichtbij gekomen…

Wat een heerlijk woord is dit om mee te sluiten. Ben jij nu op jouw plaats, bij de Here Jezus, ben je thans dichtbij gekomen.

Wil nu maar in de stilte gaan, misschien op jouw kamer, om het Hem te zeggen dat je nu jouw plaats bij Hem wilt innemen.

Helene en Nol Esmeijer