Neem zelf de verantwoordelijkheid

Els ter Welle • 94 - 2018 • Uitgave: 12
‘Als u wijs bent, bent u wijs ten bate van uzelf. Bent u een spotter, dan moet u dat alleen dragen’ (Spreuken 9:12).

We zien telkens in Spreuken dat een mens een keuze heeft. Dit hoofdstuk laat zien dat je kunt luisteren naar Jezus, de Wijsheid, óf naar Mevrouw Dwaasheid.
De wijze én de dwaas krijgen beiden met de gevolgen van hun keuze te maken. De Bijbel in Gewone Taal zegt in vers 12: ‘Je hebt er dus voordeel van als je wijs bent. Maar je doet jezelf kwaad als je dom bent.’ Wijsheid en Dwaasheid dragen het loon in zichzelf. Dwaasheid benadeelt en verwondt een mens die de schade en de schande van het verkeerde handelen zelf zal moeten dragen.
Als je dus dwaze dingen doet en het daardoor drastisch fout gaat in je leven, is de schuld van de rekening voor jezelf! Dat is de wezenlijke kern waar het om gaat in deze tekst. Dan is de tragedie in je leven aan niemand anders te wijten. Galaten 6 zegt: ‘Want een ieder zal zijn eigen pak dragen’ (vers 5). Iedereen is zelf verantwoordelijk voor wat hij heeft gedaan. Natuurlijk kunnen omstandigheden en andere mensen in je leven een grote rol gespeeld hebben waardoor je dwaas handelde. Er zijn zeker verzachtende omstandigheden. Maar pas als we de verantwoordelijkheid voor onze fouten en zonden zelf op ons nemen, kan God een wonder doen.

Er komt een dag waarop we allemaal rekenschap moeten afleggen aan God. Dan gaat het er niet om hoe anderen over ons dachten, of welke mooie of moeilijke gedachten we over onszelf hadden. Het gaat er dan om hoe ons gedrag in de ogen van God is geweest!
We kunnen ons voor de mensen wel mooi voor doen, maar God kijkt dwars door ons heen. Hij kent onze diepste roerselen en doorgrondt ons arglistige hart. Het is pure genade dat Hij ons vrijspreekt! Want dat doet Hij als we kinderen van God zijn. Het oordeel ligt achter ons omdat Christus de straf die wij hadden verdiend, gedragen heeft.

Beseft u de diepe rijkdom van dit overweldigende en rijke feit nog steeds? Of is het voor u een cliché geworden? Ik heb nu de neiging om tien keer ‘halleluja!’ te schrijven en vervolgens niet verder te gaan met dit stukje…
Wanneer alle mensen voor Christus zullen verschijnen, worden de gelovigen niet veroordeeld!! Maar wel zal God hen vergelden naar hun werken. Wij zullen in de hemel zijn wat God op aarde in ons heeft kunnen bewerken.

Els ter Welle