Nederland verruwt en valt uiteen

Feike ter Velde • 92 - 2016 • Uitgave: 21
De maatschappij valt steeds verder uiteen, ook in Nederland. Er zijn verdiepende kloven ontstaan tussen verschillende bevolkingsgroepen. Wat daarbij vooral opvalt, is de grove bejegening van elkaar. Ook op radio en televisie wordt het taalgebruik steeds verder omlaag gehaald.
Zelfs de minister-president van ons land schaamt zich nóg niet om bepaalde mensen die zich misdroegen, in dit geval een groep Turken in Zaandam, met grove straattaal weg te zetten. Op de televisie! Zo moet het niet!


Enkele maanden geleden hoorde ik een interview op de radio van mensen die weggingen uit Nederland, met hun twee kleine kinderen. Ze gingen weg omdat ze het in ons land niet meer uithielden. De grofheid en het onfatsoen van de gemiddelde Nederlander was ze te veel geworden. Ze gingen in Frankrijk wonen, meen ik.

Schuttingtaal
Hier hebben we een probleem in ons volksleven dat zich op allerlei niveaus voordoet. De meer dan vulgaire bejegening van een vrouw in een publieke vergadering in Steenbergen, die daar het woord voerde over vluchtelingen, was zó platvloers en vuil dat ik de tekst hier niet wil opschrijven. Wat is het dan wonderlijk en verbazingwekkend dat onze televisie deze lui ook nog een podium verschafte door dit vreselijke gebeuren herhaaldelijk uit te zenden, compleet met de vulgaire teksten die men krijste. Mijns inziens had dit als ‘verkrachting’ moeten worden vervolgd. Maar dat gebeurde niet. Het was vrijheid van meningsuiting.
Met name de televisie lijkt het kanaal te zijn geworden waardoor het vulgaire taalgebruik onze woonkamer, ons hart en ons hoofd binnenkomt. Want als je de woorden maar genoeg hoort, ga je ze zelf op een gegeven moment ook gebruiken. Er worden nu woorden gebruikt die twintig of dertig jaar geleden nog niet eens in het Nederlandse woordenboek stonden. Maar door het veelvuldige gebruik ervan zijn het nu woorden die in de Grote Van Dale zijn opgenomen.
Allerlei showprogramma’s en allerlei lolbroeken schijnen het voor het kijkcijfer nodig te hebben zo grof mogelijk te worden en zoveel mogelijk schuttingwoorden en gore gedachtespinsels in het programma te stoppen.

De gevolgen
Onze Nederlandse televisie zendt – of zond – een programma uit onder de titel ‘Adam en Eva’. Je zou denken: Wat fijn dat ze het begin van de Bijbel geloven, want dáár komen deze twee mensen vandaan. Maar nee, het gaat er gewoon om dat men een motief heeft gevonden om twee mensen geheel naakt, ja, geheel naakt(!) op mijn tv-scherm te brengen. Die twee naakte mensen, een jonge vrouw en een jonge man lieten zich ook schaamteloos filmen met nog een heel team eromheen. Dit laat zien hoe de immoraliteit in onze samenleving alles beheerst en overheerst.
Toen in de jaren ’60 een Engelse actrice haar geheel ontblote borsten op de televisie toonde sprak heel ons land, ook de wereldse pers, er schande van. Het was een wereldpremière van het naakt op televisie. Als een besmettelijke ziekte greep het om zich heen. Allerlei vieze mannetjes en vrouwtjes achter tv-camera’s en regieschermen voelen zich vandaag vrij om zo veel mogelijk vulgariteit te filmen en uit te zenden. Het publieke domein wordt beheerst door immoraliteit, hoe academisch men de argumenten ook verpakt.
Gods Woord en Gods wet zijn uit de samenleving verbannen. Normen en waarden bestaan niet meer, of het moeten zijn de verworven vrijheden die we onszelf eigen hebben gemaakt. Vooral op moreel en seksueel gebied. Zonder de wet van God verwildert de samenleving. De Bijbel zegt: ‘Als de rechtvaardigen toenemen, verheugt zich het volk; maar het volk zucht als een goddeloze heerst’ (Spreuken 29:2). Dat is precies wat we vandaag zien. De doodsoorzaak onder twintigers en dertigers in ons land is zelfmoord. De overheid zet een speciaal onderzoek in naar de redenen hiervan.

Ons zuchtende volk
Ons volk zucht, niet vanwege de financiële crisis – dat komt ook voor natuurlijk – maar vanwege de immoraliteit en het ontbreken van moreel leiderschap vanuit onze overheid. Alle kranten benoemen het een dag na de troonrede: ons volk leeft in onbehagen. De reactie van fractievoorzitters – op de goede uitzonderingen na(!) – getuigt van een grote geestelijke leegheid. Een goede uitzondering is bijvoorbeeld Sybrand Buma van het CDA: “Het kabinet heeft als motto: ‘Bruggen slaan’, maar het zijn kloven geworden. Tussen autochtoon en allochtoon, tussen rijk en arm. Dit kabinet maakt de klassieke fout door te zeggen ‘dat ligt niet aan ons, wij hebben het goed gedaan.” Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zei onder andere: “Ik ben blij dat er wordt geïnvesteerd in veiligheid, defensie en justitie. Maar mensen willen meer. Ze willen ook saamhorigheid en een sterke samenleving. Gezinnen zijn de stiefkinderen van deze begroting.”

Geloof wordt weggezet
Er kan alleen verandering komen als er een terugkeer is naar normen en waarden die gebaseerd zijn op de wet van God. Op de Bijbel. Maar nog steeds wordt het christelijke geloof als inferieur weggezet door velen, vooral op de televisie. Wat men zegt over het christendom durft men niet meer te zeggen over de islam. Men is bang voor een gewelddadige reactie van moslims. Men weet wel: christenen doen dat niet. Terwijl we juist moeten vrezen voor de ondermijnende krachten van de (politieke) islam.
De lange arm van Erdogan in Europa en ook in Nederland is reden tot grote ongerustheid. Ook islamitische terreurorganisaties als IS en Al Qaida doen hun invloed op onze samenleving gevoelen. Er is verhoogde paraatheid van veiligheidsdiensten. Op onze vliegvelden moeten we allemaal minutieus worden onderzocht en is er voortdurend vals alarm, omdat iedereen kennelijk nerveus gespannen is in de angst voor terreur.

Duivels vernuft
De islamitische moordenaars zijn ongekend vindingrijk in het toepassen van onverwachte middelen die dood en verderf zaaien. Zoals deze zomer in Nice, waar men met een vrachtwagen op de mensenmassa inreed die naar vuurwerk had gekeken. Vierentachtig doden lagen er die zomeravond op straat, mannen, vrouwen en kinderen.
De islamitische terreur in Europa en Amerika is een belangrijke oorzaak van gevoelens van onbehagen in onze samenleving. Misschien is de islam in Europa wel de gesel van God over onze steeds verder verruwende en vulgaire generatie. Onze overheid moet zorgen voor onze veiligheid, maar de samenleving zelf zal haar stem moeten verheffen tegen het dagelijks overtreden van Gods geboden in het publieke domein. Kerken en christendom voorop!

Feike ter Velde