Nederland loopt warm voor hitterecords

Henk van Blijderveen • 95 - 2019 • Uitgave: 10
De hitterecords werden nog net niet door plaatselijke fanfares ingehaald, maar de sfeer kon zeker feestelijk genoemd worden. Het was een waar mediaspektakel, inclusief liveblogs met nieuws over weerstations, die in een verhitte strijd waren verwikkeld.

Zo sloot het KNMI op woensdag 24 juli het wedstrijdverslag af met de woorden: ‘Uiteindelijk gaat Eindhoven er met het record vandoor!’ (39,3 graden). Ja, het instituut laat zien hoe je het weer hot maakt!

Verbeterd hitterecord
Een dag later, donderdag 25 juli, sneuvelde het hitterecord alweer; 40,7 werd het nieuwe heet. Veelzeggend was de berichtgeving in het journaal van acht uur die dag.
Neem bijvoorbeeld weerman Peter Kuipers Munneke. Volgens hem was het hitterecord ‘verbeterd’. Hoezo verbetert?! Dit record is namelijk een triest dieptepunt, dat laat zien hoe belabberd we met de schepping omgaan. Niemand, behalve misschien wat aan geld en macht verslingerde leiders, durft namelijk nog te ontkennen dat de mens de veroorzaker is van de wereldwijde opwarming.

e verkeersleider
Opvallend was ook de verspreking van Martijn Bink. Hij maakte een reportage bij het weerstation op vliegbasis Gilze-Rijen, met 40,7 graden de gelukkige winnaar van het nieuwste hitterecord. De meteoroloog die daar de meetgegevens in de gaten hield, noemde hij per abuis ‘de verkeersleider’. Het leek warempel wel een profetische verspreking, want de door wetenschap geleide mens wil koste wat kost geloven dat hij alles onder controle heeft.
Een hitterecord op een vliegbasis… Ook dat is heel typerend. Want laten vliegtuigen, of beter gezegd hun passagiers, nou net degenen zijn die onevenredig veel broeikasgassen laten vervliegen.

Airco’s
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de kijklustigen, die de thermometers van de landelijke weerstations vanuit hun met airco’s gekoelde huizen live op hun tv, laptop of smartphone volgden. Ja, we kunnen terecht trots zijn op het hitterecord, want we hebben het helemaal zelf voor elkaar gekregen.
Wie dacht dat de hitterecords na die hete woensdag en bloedhete donderdag op waren, vergiste zich. Want als toetje ging de donderdag nog de boeken in als de warmste 26ste juli ooit gemeten in ons opdrogende kikkerlandje.

Ja, de manier waarop we de hitterecords bagatelliseren en zelfs vieren, is verontrustend en geeft een totaal verkeerd signaal af. Namelijk, dat de soep van de weercijfers niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. Ik kan slechts één verklaring bedenken voor dit vreemde gedrag: we willen, ongeacht de gevolgen, mateloos blijven consumeren, onder het motto ‘na ons de zondvloed’.

Rampscenario
En zo consumeert de mensheid gewoon door om de rampen die de Bijbel al eeuwen eerder voorzegde, te realiseren. Gelukkig staat er ook in de Bijbel dat God alles onder controle heeft en dat Hij op Zijn tijd zal ingrijpen. En wel op het moment dat helse omstandigheden alle bestaande records zullen verpulveren, waardoor de mensen bij bosjes sterven. Dan is het Gods tijd voor herstel. Dan zal de Here Jezus terugkomen op aarde, om orde te scheppen en er Zijn heerschappij te vestigen.

De nooduitgang
Ondanks dit ingrijpen blijft het toch een beangstigend scenario. Want wie ten tijde van de aangekondigde rampen nog op deze aarde leeft, heeft een levensgrote kans om te sterven door honger of (natuur)geweld. En degenen die de rampen overleven, zullen een jaar of 7 verschrikkelijk moeten lijden.

Maar God zij dank brengt Jezus, voordat die rampen losbarsten, de zijnen in veiligheid. Lees maar: ‘Want de Heere Zelf zal met een geroep, met de stem van een aartsengel en met een bazuin van God neerdalen uit de hemel. En de doden die in Christus zijn, zullen eerst opstaan. Daarna zullen wij, de levenden die overgebleven zijn, samen met hen opgenomen worden in de wolken, naar een ontmoeting met de Heere in de lucht. En zo zullen wij altijd bij de Heere zijn’ (1 Thessalonicenzen 4:16-17).
Ja, alleen in de Here Jezus is overal en altijd redding te vinden!

Henk van Blijderveen