Nasrani

Peter de Haan • 90 - 2014 • Uitgave: 18
Wat hebben we hier toch een vrijheid. We mogen in vrijheid geloven in God, dat op iedere zondag in een openbare kerkdienst samen belijden, op de voorkant van een veelgelezen blad als Het Zoeklicht plaatsen en uitdragen op vele bijeenkomsten in het land. (U ziet op de pagina hiernaast al een volle agenda staan, we zijn hier heel dankbaar voor.)
Waarom ik hiermee begin? De beelden uit Irak, van mensen die op de vlucht zijn voor de jihadisten van IS, grijpen me aan. Vele moslims zijn onthoofd omdat ze niet streng genoeg in de leer waren. Een tot nu toe bij mij onbekende sekte, de yezidi’s, kreeg wereldwijd aandacht toen ze in het nauw gedreven waren op een berg in Noord-Irak. En de huizen van christenen werden gemarkeerd met de Arabische letter ‘N’, van ‘nasrani’ (Nazarener). Zij kregen de keus: vluchten, betalen, of sterven.
Automatisch gaan de gedachten terug naar de Jodenster. Gedwongen kleur bekennen over je afkomst of geloof. Dat zou toch niet meer van deze tijd zijn? Nou ja, als je leest dat Europa weer klaar is voor een nieuwe Kristallnacht, dan lijkt het of de wereld stuurloos op de oceaan dobbert. Maar mag ik u dan bemoedigend wijzen op de bijdrage van Els ter Welle.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht