Morgenster

Jef de Vriese • 92 - 2016 • Uitgave: 23
Jezus doet de overwinnaars in Thyatira delen in Zijn gezag (Openbaring 2:18-29). Wie zich aan Hem vasthoudt, zal delen in Zijn heerschappij: ‘Als wij volharden, zullen wij ook met Hem als koningen heersen’ (2 Timoteüs 2:12).
Christus en de Zijnen zullen de volkeren hoeden. De gelovigen die overwinnend volharden, delen in de macht van Christus, dat uiteindelijk het gezag is dat van de Vader komt. De ware gelovigen worden zoals de Herder, die de kudde leidt. Hij hoedt (verzorgt en leidt) met een ijzeren staf (om te beschermen tegen de aanval van wilde dieren). Het hoeden zal dus een totale heerschappij inhouden over de rebellerende volkeren. Alle oppositie zal krachtig worden neergeslagen.
De gelovigen ontvangen ook de morgenster. In de wereld van de wereld van de planeten is de morgenster de planeet Venus. Dit merkwaardige hemellichaam verschijnt kort na zonsondergang aan de hemel (en wordt dan avondster genoemd). Aan het einde van de nacht prijkt zij echter opnieuw helder aan de hemel. Omwille daarvan is Venus altijd het symbool geweest van overwinning over vijandelijke machten. De ware Morgenster is Christus, die Zelf de Morgenster wordt genoemd (Openbaring 22:16). Hij is namelijk de overwinnaar bij uitstek, niet de satan die ook morgenster werd genoemd, maar uit de hemel is gevallen (Jesaja 14:12). Jezus deelt Zijn Morgenster-titel met niemand, ook niet met Maria (die in de katholieke traditie ook morgenster wordt genoemd).
Venus is ook de godin van de liefde. Niet haar afgodische liefde overwint, maar de liefde van Christus, die zo overvloedig kenmerkend is voor deze gemeente.

Jef De Vriese