Moedig en kalm blijven in een wereld vol kwaad

Oscar Lohuis • 91 - 2015 • Uitgave: 9
De opstanding van Jezus Christus uit de dood maakt het leven totaal anders. Het betekent een wereld van verschil. Niet de dood heeft het laatste woord, maar het leven. Niet de duisternis overwint, maar het licht. Satan behaalde niet een grote overwinning met de dood van Christus, maar hem werd juist op dat moment de kop vermorzeld! Jezus overwon en zegevierde over zonde, dood en duivel. Nu hoeven wij niet meer te wanhopen en te vrezen, omdat wij een geweldig perspectief voor de toekomst hebben.

Een van de betekenissen van de opstanding van Christus voor ons is ook dat we er zeker van mogen zijn dat er rechtvaardige vergelding gaat komen. Paulus preekte op de Areopagus in Athene: ‘God dan verkondigt… nu overal aan alle mensen dat zij zich moeten bekeren, en wel omdat Hij een dag vastgesteld heeft, waarop Hij de wereld rechtvaardig zal oordelen door een Man Die Hij daartoe aangesteld heeft. Daarvan heeft Hij aan allen het bewijs geleverd door Hem uit de doden te doen opstaan’ (Handelingen 17:31). De apostolische geloofsbelijdenis zegt: ‘Ik geloof in Jezus Christus… opgevaren ten hemel, zittende ter rechterhand Gods, des almachtigen Vaders; vanwaar Hij komen zal om te oordelen de levenden en de doden.’ Het is een van de grote waarheden van ons geloof die ons vandaag ook mag bemoedigen.

Niemand is goed
Jezus heeft tegen Zijn discipelen gezegd: ‘de tijd komt dat ieder die u doodt, denkt God een dienst te bewijzen.’ Met alle moordpartijen op christenen vandaag de dag zitten wij nu midden in die tijd. Kort geleden nog zijn 148 christelijke studenten, jonge mannen en vrouwen, op een universiteit in Kenia door islamitische jihadisten vermoord. De enige reden was dat ze christen waren. De moslims mochten naar buiten lopen en de christenen werden gelijk doodgeschoten of afgeslacht. Keer op keer bereikt ons nieuws over hoe deze aarde met onschuldig bloed wordt doordrenkt.
Niemand is goed, zegt de Bijbel. Mensen zijn niet alleen in staat tot het doen van het kwaad, maar doen het ook. Daar zucht de mensheid en zelfs heel de schepping onder. De overheid is aangesteld door God om het menselijke kwaad te straffen en in te dammen. Er zijn allerlei instanties die zorgdragen voor rechtspraak en gerechtigheid in de samenleving, maar er gebeurt nog zo ongelooflijk veel kwaad waar mensen nu nog mee weg komen. Denk aan het stelen en roven en graaien van zelfzuchtige mensen, het uitbuiten van de armen, het misbruik van vrouwen en zelfs kinderen in de prostitutie, lichamelijke of psychische mishandeling van kinderen door hun ouders, wat mannen hun vrouwen of vrouwen hun mannen kunnen aandoen, alle machtsmisbruik en manipulatie door mensen in gezagsposities, alles wat zich in de concentratiekampen van deze wereld heeft afgespeeld en nog steeds afspeelt, hoe mensen onderdrukt worden door goddeloze regimes, alle leugen en kwaadsprekerij, enzovoorts, enzovoorts.
Het kwaad maakt mensen soms wanhopig, het doet mensen zich afvragen hoe dit kan en waarom dit gebeurt, het maakt dat mensen soms niet meer door willen leven. Er is zo veel zonde, zo veel onreinheid, zelfzucht en liefdeloosheid in deze wereld.

Grote scheiding
Maar er is hoop! Waarom? Omdat er een rechtvaardig oordeel over de mensheid zal gaan komen. Alle dingen zullen aan het licht komen, ook de dingen die in het verborgene hebben plaatsgevonden. God zal alle daden doen komen in het gericht. Jezus is Degene van Wie Johannes de Doper zei: ‘Zijn wan is in Zijn hand en Hij zal Zijn dorsvloer grondig reinigen en Zijn tarwe in de schuur verzamelen en Hij zal het kaf met onuitblusbaar vuur verbranden’ (Matteüs 3:12). Wanneer Hij komt, zal er een grote scheiding gaan plaatsvinden.
Veel gelijkenissen over het komende Koninkrijk van God gaan over die scheiding. Denk bijvoorbeeld maar aan de schapen en de bokken, de wijze en de dwaze maagden en het sleepnet dat van alles van de bodem van de zee haalt. Deze wereld is Zijn dorsvloer en Hij zal komen om deze wereld, Zijn wereld, te reinigen van alle kwaad. Dat is de hoop voor deze wereld.
Sommigen zullen zich op die dag zeer verblijden en jubelen en juichen in hun Redder en Verlosser. Voor hen geldt: Heft uw hoofd omhoog, want de Koning komt. Maar voor anderen zal het gaan zoals beschreven staat in Openbaring 6: ‘En de koningen van de aarde, de groten, de rijken, de oversten over duizend, de machtigen en alle slaven en vrije mensen verborgen zich in de grotten en tussen de rotsen in de bergen. En zij zeiden tegen de bergen en de rotsen: Val op ons en verberg ons voor het aangezicht van Hem Die op de troon zit, en voor de toorn van het Lam. Want de grote dag van Zijn toorn is aangebroken en wie kan dan staande blijven?’ (vers 15-17).

Beloning naar je werken
Als de dag van Zijn toorn komt, dan zullen alleen de mensen die gerechtvaardigd en gereinigd zijn door het bloed van het Lam staande blijven. Jezus zei ook tegen Zijn discipelen: ‘Jullie zijn rein vanwege het woord dat Ik tot jullie gesproken heb’ (Johannes 15:3). Wat een geweldige bemoediging! De reden dat wij rein mogen zijn in de ogen van God (want daar gaat het om) is dat Jezus ons rein heeft verklaard. Niet omdat wij het zo goed hebben gedaan of doen. Nee, het is genade, voor een ieder die gelooft in Jezus.
Toch zullen ook de verlosten door Christus geoordeeld worden. 2 Korintiërs 5:10 vertelt ons: ‘Want wij moeten allen voor de rechterstoel van Christus verschijnen, zodat ieder van ons krijgt wat hij verdient voor wat hij in zijn leven heeft gedaan, of het nu goed is of slecht.’ Voor de Rechterstoel van Christus worden gelovigen beloond, gebaseerd op hoe trouw zij Christus gediend hebben. Het heeft niet te maken met veroordeling voor onze zonden, want er is geen veroordeling voor hen die in Christus Jezus zijn. Maar er zal wel rechtmatige vergelding plaatsvinden in de positieve zin, dat de Heere zal Zijn dienaren en dienaressen zal belonen naar hun werken.

Hij zal rechtvaardig oordelen
In 1 Korintiërs 15 schrijft Paulus ook over de offers die hij had moeten brengen in de navolging van Christus: elk uur in gevaar, tegen wilde beesten gevochten in Efeze, ‘ik sterf elke dag’ (vers 30-32). En dan schrijft hij: ‘Wat voor nut heeft dat dan, als de doden niet worden opgewekt.’ Wat voor nut heeft het om offers te brengen in het volgen van Jezus, als er geen vergelding gaat komen? ‘Laten we dan maar eten en drinken, want morgen sterven wij’ (vers 32). Maar het heeft wél nut, want Christus leeft om komt terug met Zijn loon.
De dag dat ik dit schrijf is het precies 70 jaar geleden dat Dietrich Bonhoeffer, op 9 april 1945, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, op bevel van Hitler zelf, werd opgehangen in het concentratiekamp Flossenbürg. Een arts die erbij stond zag hem, vlak voordat het gebeurde, neergeknield in innig gebed tot zijn God, zeker van verhoring. Daarna beklom hij moedig en kalm de trap naar de galg. Diezelfde arts zei vele jaren later: “In de bijna vijftig jaren die ik heb gewerkt als arts, heb ik zelden een man zo vol overgave aan God zien sterven.” Bonhoeffer mocht op dat moment ook weten dat er een God in de hemel is die weet heeft van alle dingen en uiteindelijk rechtvaardig zal oordelen. Mede daarom kon hij moedig en kalm blijven toen hij ging sterven door toedoen van goddeloze mensen. De Heere geve dat ook wij, levend in een wereld vol kwaad, deze moed en kalmte kunnen bewaren.

Oscar Lohuis