‘Mijn hart gaat uit naar mensen die de Here Jezus niet kennen’

Frits Boekhoff • 90 - 2014 • Uitgave: 22
Leven in de eindtijd, wat betekent dat eigenlijk. Zoeklicht-directeur Frits Boekhoff spreekt met een keur aan ‘bekende christenen’ over hun toekomstverwachting. Een verwachting die niet altijd gelijk is aan die van Het Zoeklicht, maar wel tot nadenken stemt.

‘Mijn hart gaat uit naar mensen die de Here Jezus niet kennen’

Helene Esmeijer is een dynamische, uitgesproken en charmante vrouw. Samen met haar man Nol Esmeijer heeft zij jarenlang jongerenwerk gedaan, ook bij Het Zoeklicht. Dertig jaar lang kwamen wekelijks op zaterdagavond een grote groep jonge mensen bij hen thuis om te praten over het geloof. Soms waren dit er wel 150! Duizenden jongeren zijn door Helene en Nol met het geloof in aanraking gekomen. Nog steeds heeft het jongerenwerk haar hart.

Op Het Brandpunt heeft zij in 1956 haar man Nol Esmeijer leren kennen, voor haar heeft het terrein van Het Brandpunt dierbare herinneringen. Broeder Jan Kits heeft Nol en Helene in de echt verbonden. Samen hebben zij ook tientallen Israël-reizen als reisleiders namens Het Zoeklicht, en soms ook op eigen initiatief, georganiseerd. Het heeft mijn hart, mensen met Gods land kennis te laten maken. De Bijbel krijgt er een plaatje bij.
Een gesprek met Helene verloopt makkelijk en plezierig, met soms prikkelende uitspraken. Naast jongerenwerk zet Helene zich in om de eenheid van de kerken te bevorderen. Zij is betrokken bij de initiatiefnemers van de commissie ‘Opdat zij allen een zijn’ in Apeldoorn.

Wat komt er na dit aardse leven?
Ik geloof in de opname van de gemeente. Daar zijn we aardig naar op weg. En dan zullen we een geweldige tijd in de hemel en op de aarde hebben. Zonder ruzie, zonder jaloezie. We moeten in de hemel ook werken, we zullen daar taken hebben, maar hoe?
Is er een hel? Daar moet ik ja op zeggen, maar gelukkig het is alleen God die oordeelt, niet wij mensen.
Juist omdat ik geloof in een leven na dit aardse leven voel ik mij verantwoordelijk voor mijn medemens. Mijn hart gaat uit naar mensen die de Here Jezus niet kennen. Graag wil ik de Here Jezus zichtbaar maken. Ik besef dat ook ik mensen teleurstel. Dat is nu ik er over nadenk het zwaarste pakje in mijn leven, dat ik mensen teleurstel.

En Israël dan?
Over Israël wordt in de kerken te weinig gesproken. Vol zijn van de Here Jezus, maar niet vol van Israël, dan denk ik, wat is er mis met jou? Israël is Gods volk en oogappel.
De situatie waarin het huidige Israël verkeert is zeker een eindtijdscenario. Ik realiseer mij dat Israël nu grotendeels seculier is met seculiere leiders. Zij houden geen rekening met de Bijbel en maken dus ook fouten. De Joden moeten goed zijn voor de vreemdeling die in hun land woont, zo staat het in de Bijbel. Het bestuur moet natuurlijk in handen zijn van de Joden zelf.
Maar toch houd ik van Israël. Het is Gods volk en het is Gods land dat aan hen gegeven is. God zal met Israël tot Zijn doel komen, en daar zal Hij de Grote Verdrukking voor gebruiken. Laten we niet vergeten dat door de verwerping van Israël het heil tot de gemeente is gekomen.

Frits Boekhoff