‘Mijn God’ toont het hart van Remonstranten

Henk van Blijderveen • 92 - 2016 • Uitgave: 9
Om totale leegloop te voorkomen, namen de remonstranten in 2014 een reclamebureau in de arm. Dit bureau zocht uit welke God het goed doet. Het resulteerde in een postercampagne met zes wensgoden: ‘Mijn God trouwt ook homo’s’, ‘Mijn God laat me zelf denken’, Mijn God kijkt niet op me neer’, Mijn God is een superoptimist’, ‘Mijn God dwingt me tot niets’, ‘Mijn God doet niet aan dogma’s’.

Over dogma’s gesproken…

Zes nieuwe posters
En omdat de campagne wonderwel werkte, kwam er begin 2016 een vervolg; zes nieuwe posters verschenen op de goddelijke markt. Aangevuld met een radiocommercial van een half minuutje. De boegbeelden van de remonstranten voeren het hoogste woord. Dat overigens weinig gemeen heeft met het Hoogste Woord, met Gods Woord.

Mijn God laat zich niet kennen
Christa Anbeek, bijzonder hoogleraar remonstrantse theologie: “Mijn God laat zich niet kennen. Daarom gaat mijn preek over een God die mij niet hoort en ziet. Laat daarom zien wie je zelf bent.”
Gods Woord: ‘Niemand heeft ooit God gezien; de eniggeboren Zoon, Die in de schoot van de Vader is, Die heeft Hem ons verklaard’ (Johannes 1:18, HSV).

Mijn God schiep eerst de dieren
Peter Nissen, hoogleraar Spiritualiteitsstudies en predikant in de remonstrantse gemeente van Oosterbeek: “Dieren waren er al eerder dan wij. Zij zijn onze oudere broers en zussen. Want mijn God schiep eerst de dieren.”
Gods Woord: ‘En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen’ (Genesis 1:27, HSV).

Mijn God gelooft in mij
Roos Ritmeester, predikant remonstrantse gemeenten in Schoonhoven en Oude Wetering: “De onuitputtelijke bron van Gods liefde woont in ons. Deze bron nodigt ons uit om in onszelf en in elkaar te geloven, onszelf en elkaar te aanvaarden en onszelf en elkaar op te bouwen.”
Gods Woord: ‘Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij; en voor zover ik nu in het vlees leef, leef ik door het geloof in de Zoon van God, Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven’ (Galaten 2:20, HSV).

Mijn God laat vrouwen voorgaan
Fride Bonda, voorganger remonstrantse gemeente Zwolle: “Het vervult me met trots dat in vrijzinnige kerken meer dan honderd jaar vrouwen kunnen voorgaan en dat ze predikant kunnen zijn.”
Gods Woord: ‘Want Adam is eerst gemaakt, daarna Eva. En niet Adam is misleid, maar de vrouw is, toen zij misleid werd, tot overtreding gekomen’ (1 Timoteüs 2:13,14, HSV).

Mijn God kan tegen een grapje
Reinhold Philipp, voorganger remonstrantse gemeente Zwammerdam: “Ik ben niet bang om God te beledigen, want mijn God is geen persoonachtige God die door menselijke woorden gekwetst kan worden. Maar ook dat is slechts mijn beeld van God. Ik geloof dat zij er wel om kan lachen.”
Gods Woord: ‘Want wij hebben geen Hogepriester Die geen medelijden kan hebben met onze zwakheden, maar Een Die in alles op dezelfde wijze als wij is verzocht, maar zonder zonde’ (Hebreeën 4:15, HSV).

Mijn God begon met de oerknal
Tjaard Barnard, rector van het remonstrants seminarie en predikant in Rotterdam: “Ik weet niet of God bestaat. Maar laten we eens uitgaan van wel. Dat leidt er toe, dat mijn God, als er al een schepping zou zijn, begonnen is met de oerknal.”
Gods Woord: ‘In het begin schiep God de hemel en de aarde’ (Genesis 1:1, HSV).

Mijn God?
Wie mijn God is? De Bijbelteksten spreken voor zich. Mijn God is de enige en almachtige God die hemel en aarde gemaakt heeft en Zichzelf openbaart in de Bijbel. De God die in Jezus nog steeds genadig omziet naar de mensheid.

Henk van Blijderveen