Met Paulus onderweg

ds. Theo Niemeijer • 92 - 2016 • Uitgave: 14/15
We kennen Paulus als een man bij wie het reizen in het bloed zat. Als jongeman reisde hij al van Jeruzalem naar Damascus om christenen gevangen te nemen. Tijdens deze reis had hij een ontmoeting met de Here Jezus, waarbij de Here Jezus aan Paulus – toen nog Saulus – vroeg, waarom hij Hem vervolgde? Deze ontmoeting betekende voor Paulus het grote keerpunt in zijn leven. De Here Jezus riep hem toen om: ‘Zijn naam te brengen aan heidenen en koningen en de kinderen Israëls’ (Handelingen 9:15). Deze opdracht staat aan de basis van de vele reizen van Paulus.

We weten dat hij drie zendingsreizen door Israël, Libanon, Syrië, Klein-Azië, Macedonië en Griekenland gemaakt heeft en daarna een vierde reis, als gevangene, naar Rome. Tijdens deze vier reizen legde hij over land zo’n 7800 kilometer af en over zee nog eens zo’n 9000 kilometer! Dit zijn alleen nog maar de afstanden die ons vanuit de Bijbel bekend zijn, maar hij zal zeker nog veel meer gereisd hebben.
Paulus was een echte pionier en wilde alleen op die plekken de blijde boodschap verkondigen waar deze boodschap nog nooit gebracht was (Romeinen 15:20). Deze missie heeft hem waarschijnlijk zelfs nog, na zijn eerste gevangenschap, naar Spanje gebracht!

Het motief van zijn reizen
Paulus’ motief was: ‘Hoe zullen zij geloven in Hem, van wie zij niet gehoord hebben? Hoe horen zonder prediker? En hoe zal men prediken zonder gezonden te zijn? Gelijk geschreven staat: Hoe lieflijk zijn de voeten van hen, die een goede boodschap brengen’ (Romeinen 10:14-15). De meeste kilometers zal hij inderdaad lopend afgelegd hebben om zo de goede boodschap, het evangelie, tot in de verste uithoeken te verkondigen.

Ontberingen tijdens zijn reizen
Paulus heeft onderweg heel wat meegemaakt. Zo lezen we in 2 Korintiërs 11:25-27 dat hij driemaal schipbreuk geleden heeft, 24 uur op volle zee rondgedreven heeft. We lezen dat hij telkens op reis was, waarbij hij belaagd werd door rovers, volksgenoten en valse broeders. Hij was in gevaar door rivieren, woestijnen en in de grote steden. Onderweg kwam hij vaak niet aan slaap toe en kampte regelmatig met honger en dorst, kou en geen onderdak. Zo zagen de reizen van Paulus er uit! Heel anders dan onze geheel verzorgde en geplande vakantiereizen.
De reizen van Paulus waren ook erg onvoorspelbaar! De ene keer werd hij gastvrij ontvangen, maar de andere keer met de dood bedreigd. Soms werd hij als een God aanbeden en wilde de mensen voor hem neerknielen, een andere keer moest hij voor de top van de Griekse wetenschap (de Areopagus) verschijnen om hen te informeren over zijn geloof.

Op de bonnefooi?
Soms kwam het voor dat hij niet eens wist waar hij heen zou gaan. In Handelingen 16:4-10 lezen we dat hij tot tweemaal toe op zijn weg verhinderd werd. De eerste keer lezen we dat de Heilige Geest hen verhinderde om de blijde boodschap in Frygië te verkondigen en toen ze daarna probeerden om naar Bitynië te reizen liet de Geest van Jezus dat niet toe.
Eerst kregen ze geen kans om de blijde boodschap in Frygië te verkondigen. Misschien ontbrak het aan gelegenheden of vrijmoedigheid, het lukte gewoon niet! En toen ze daarna probeerden om naar Bitynië te gaan, lukte ook dit niet. We weten niet precies wat er gebeurde waarom dit niet lukte, maar op de een of andere manier werden ze verhinderd. We lezen dat de Geest van Jezus het hun niet toeliet. Hun TomTom was kennelijk de stem van Gods Geest in hun hart. Noodgedwongen trokken ze toen maar verder naar Troas, een havenstad, waar Paulus in de nacht een visioen kreeg van een Macedonische man die hem toeriep over te steken om hen te helpen. En zo kwam Paulus voor het eerst in Europa om ook daar het evangelie te verkondigen.

Navigatie in ons leven
De komende tijd zullen weer veel mensen op reis gaan. We hopen natuurlijk dat u een goede reis zult hebben en niet zoveel ontberingen zult ervaren als Paulus! Maar misschien kunt u tijdens uw vakantie eens wat nadenken over al die bijzondere reizen van Paulus.
Paulus liet zich door de Heilige Geest leiden. Kunnen ook wij deze leiding in ons leven ervaren? We zien dat Paulus niet stil gaat zitten afwachten totdat Gods stem uit de hemel klinkt, maar dat hij na een mislukte poging om naar Bitynië te gaan, gewoon verder trok, op weg naar Troas. Daar liet de Here hem in de nacht weten wat Zijn plan was.
Een schip kan alleen bestuurd worden als het vaart, zo is het ook met ons, Hij kan ons alleen leiden wanneer we in beweging gekomen zijn. Wanneer u onderweg afgaat op de navigatie van uw auto, denk dan nog eens na over het feit dat Gods Geest ook de navigatie van ons leven is?
In Johannes 16:13 belooft de Here Jezus ons dat de Heilige Geest ons de weg zal wijzen. Hij spreekt tot ons wanneer we Gods Woord lezen en overdenken. Soms kan een Woord uit de Bijbel ons inzicht geven over een te nemen beslissing. Soms is het de innerlijke stem van de Heilige Geest die ons duidelijk maakt, welke keuze we moeten maken. Soms gebruikt de Here omstandigheden in ons leven die Hij toelaat en waardoor we geleid worden in onze beslissingen. Ook de ontmoetingen met bepaalde personen kan de Here gebruiken om ons te leiden. Belangrijk is het om open te staan voor Zijn leiding in ons leven, dan zal Hij ons op zijn manier laten weten wat Zijn plannen zijn!
Juist in de vakantietijd zou het zo goed zijn om momenten van stilte in te plannen om naar de stem van de Here te luisteren. Deze stem wordt vaak door de drukte van het dagelijks leven overschreeuwd, zodat we de stem van Gods Geest niet meer kunnen horen.

Voorzien in de reiskosten
Het gebeurde regelmatig dat Paulus onderweg tenten maakte en verkocht (dat was zijn beroep) om zo in zijn onderhoud te kunnen voorzien. Met zijn verdiende geld kon hij dan weer verder trekken en in zijn onderhoud voorzien. Soms werd Paulus ook verder geholpen door een gemeente die hem financieel ondersteunde. In al zijn reizen leefde Paulus in grote afhankelijkheid van zijn Zender.
Het zal tijdens uw vakantiereis waarschijnlijk wel wat anders gaan. U zult waarschijnlijk niet de afwas in het restaurant hoeven te doen om zo de rekening te kunnen betalen! Vakantiegeld geeft ons een gevoel van onafhankelijkheid en vrijheid. Misschien is het goed om ook hier eens wat meer over na te denken. Door al onze zekerheden hebben we misschien vergeten wat het betekent om in afhankelijkheid van de Here te leven en nog te kunnen bidden: ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’. Laten we niet vergeten Hem te danken voor al deze onverdiende zegeningen die we van Hem ontvangen.
Zo kunnen de reizen van Paulus inspirerend zijn om ook zelf op reis te gaan, geleid door de hemelse navigatie en onder de trouwe zorg van onze Goede Herder.

Theo Niemeijer