Met Israël op weg naar de eindtijd

Jan van Barneveld • 90 - 2014 • Uitgave: brochure
Leven we nu in de eindtijd? Hoe kunnen we Gods machtige hand in het verwarrende en voortjagende wereldgebeuren herkennen? Is Bijbelse profetie een routekaart naar de wederkomst van de Here Jezus? Waarom is Israël zo gehaat bij veel mensen? Welke rol speelt Israël als Gods knecht in deze tijd? Bieden profetieën ons handvatten om ook iets van de nabije toekomst te kunnen zeggen?
Gruwelijke machten jagen op Israël en ook steeds meer op de gemeente van Christus. Allemaal signalen dat de Koning komt! Te veel vragen en te weinig ruimte voor antwoorden.


De eindtijd duurt nu al bijna 2000 jaar. Hoezo? Petrus zei het al: ‘Het einde van alle dingen is nabij gekomen’ (1 Petrus 4:7). In Hebreeën 1:2 zegt de schrijver: ‘nu in het laatst der dagen’. De apostel Johannes waarschuwde de gelovigen: ‘Kinderen, het is het laatste uur’ (1 Johannes 2:18). Johannes de Doper en de Here Jezus begonnen hun profetische boodschap met de oproep: ‘Bekeert u, want het Koninkrijk van de hemel is nabijgekomen.’
Dit werd bijna 2000 jaar geleden geschreven. Verschillende profeten uit het Oude Testament waarschuwden dringend dat de gevreesde en vreselijke ‘Dag van de HERE’, vol apocalyptische rampen en oordelen, op het punt stond los te breken. Kennelijk is die eindtijd al eeuwen ‘uitgesteld’. Hoelang zal het nog duren voordat die angstige tijd aanbreekt? Maar tegelijk is ook de beloofde komst van de Here en Zijn Rijk van vrede en gerechtigheid ‘uitgesteld’. Zijn er signalen die erop wijzen nu de eindtijd echt dichtbij is?

Uitstel geen afstel
Gods grote barmhartigheid, geduld en genade zijn oorzaken van wat wij ‘uitstel’ noemen. Want die eindtijd is echt een vreselijke periode: Syrië en Irak over heel de aarde. ISIS, zelfmoordterrorisme, pandemieën en natuurrampen overal, ook in onze ‘veilige landen’.
Een tweede reden voor dit ‘uitstel’ is dat er nog profetieën vervuld moeten worden. Hier komen we op terug. Misschien wel de belangrijkste reden is dat God ‘geen welgevallen heeft aan de dood van wie sterven moet… daarom bekeert u opdat gij leeft’ (Ezechiël 18:32). God wil niet dat ‘sommigen verloren gaan, maar dat allen ter bekering komen’ (2 Petrus 3:9). Daarom zijn die vreselijke, apocalyptische rampen uit Openbaring ten diepste laatste pogingen van de Here om de mensen tot bekering te bewegen. Wel drie keer staat er tussen beschrijvingen van die oordelen: ‘…en toch bekeerden zij zich niet’ (Openbaring 9:20 en 16:9,11).
Nog twee redenen van dit ‘uitstel’: Eerst moet aan alle volken het Evangelie gebracht zijn (Matteüs 24:14). Dat gaat momenteel heel snel. De volgende reden van het ‘uitstel’ bespreken we nu: Het herstel van Israël.

>Signalen
Profetische signalen, die een indicatie zijn voor de eindtijd waarin we nu leven, noemt de Bijbel ‘tekenen van de tijd’. In Zijn rede over de laatste dingen (eindtijd) noemt de Here Jezus die signalen ‘het begin van de weeën’ (Matteüs 24:8). De zware weeën, noem het maar de ontsluitingsweeën en de persweeën, zijn de vreselijke, apocalyptische rampen uit Openbaring.
Er zijn veel eindtijdsignalen of tekenen. Het belangrijkste teken van de eindtijd betreft Israël. Een groot aantal Bijbelse profetieën zijn en worden in onze tijd vervuld. Rampen en oordelen over land en volk Israël zijn gekomen, waren profetisch voorzegd en zijn exact uitgekomen. Nu zien we dat veel profetieën over het herstel van Israël precies uitkomen zoals de HERE het in de Bijbel heeft voorzegd. Na 18 eeuwen ballingschap is het Joodse volk teruggekomen naar het land dat de HERE onder ede aan Abraham en zijn nakomelingen heeft beloofd. Op dit moment is Israël bezig de stam Manasse, die 27 eeuwen in ballingschap heeft rondgezworven, uit Noordoost-India terug te brengen. Ze zijn uit ‘de einden en de uithoeken van de aarde’ (Jesaja 41:9) gekomen.
Het Beloofde Land was in de loop van de eeuwen totaal verwoest. Verslagen van ontdekkingsreizigers uit de 18e en de 19e getuigen hiervan. Nu is het land hersteld. Zelfs de Negev-woestijn wordt vruchtbaar en tot ontwikkeling gebracht. Alles volgens de profetieën.
De Here zegt van tevoren wat Hij gaat doen en Hij doet ook wat Hij heeft voorzegd. Zo zien we de Hand van God in de (moderne) geschiedenis van Israël. Zoals in Bijbelse tijden. Dit alles ter voorbereiding van het komende Koninkrijk. Profeten uit het Oude Testament voorzeggen dat in de eindtijd de Koning-Messias van Israël zal komen. Paulus benadrukt dit: ‘De Verlosser zal uit Sion komen’ (Romeinen 11:26). Wij bidden dan ook: .

Opletten
Petrus adviseert ons dringend goed op de profetieën te letten (2 Petrus 1:19). Negeren we het profetische Woord, dan lopen we het risico in deze ‘duistere plaats’ als blinden (visieloos) rond te dolen. Als de kerk van Christus, als wij niet letten op Gods machtige daden in deze tijd, zullen we niet ‘opgebouwd, maar afgebroken worden’ (Psalm 28:5).
Die ‘machtige daden’ uit de profetieën gaan voor een groot deel over Israël. Over het herstel van land en volk van Israël. Over Jeruzalem en de Tempel. Over Gods beschermende hand tegen de vijandschap en de haat van volken rond Israël. En over de heerlijke toekomst die de Here voor Zijn volk heeft. Wat de kerk van Christus betreft, zien we dat na eeuwen van vervreemding van én vijandschap tegen het Joodse volk, er nu inkeer en zelfs omkeer plaatsvindt. Op deze belangrijke weg terug naar onze oudere broeder Israël spelen Messiaanse Joden een belangrijke rol.

Tegenstand
Nu de Here God Israël herstelt en klaarmaakt voor Zijn Koninkrijk, zien we toenemende, zware tegenstand vanuit het rijk van de duisternis. Antisemitisme neemt angstaanjagend toe. Fel hatende tegenstanders van Israël jagen het Joodse volk uit Europa (zie Jeremia 16:16). Palestijnse terroristenorganisaties, gefinancierd door het Westen, hebben de vernietiging van Israël als belangrijkste doel en werken daar meedogenloos aan.
Profetische Psalmen voorzeggen de strijd om delen van het land van Israël. Bijvoorbeeld Psalm 60:8-10 over Sichem (Nablus), Filistea (Gaza) en Gilead (Golan). Of Psalm 83 over een samenzwering van Arabische Moslimlanden om Israël te vernietigen. Dan komen er oorlogen om Jeruzalem. Dat staat ook al in de Schrift. De islam wil Jeruzalem als hoofdstad van hun sharia-kalifaat. Het Vaticaan wil de Heilige Stad als belangrijkste heilige plaats voor het christendom beheren. Wat God wil, vinden we in de Bijbel: ‘Want uit Sion zal de wet uitgaan en het Woord van de HERE uit Jeruzalem’ (Jesaja 2:3).

Ziet u?
Aan de hand van het profetische Woord zien we hoe profetieën vervuld worden. We ‘zien’ de machtige hand van de Here, de God van Israël. We horen de voetstappen van de komende Koning, van de Here Jezus. Zolang we nog hier zijn, staan we biddend achter onze oudere broeder Israël en proclameren we machtige Evangelie van onze Here.

Jan van Barneveld