Met Israël naar 2015

Jan van Barneveld • 90 - 2014 • Uitgave: 24
Israël gaat een zwaar 2015 tegemoet. Te midden van chaos, terreur, bloedvergieten, martelen, christenvervolgingen, vluchtelingenleed en felle haat ligt Israël. Rondom afgeschermd door een veiligheidsmuur en in de lucht door de ‘IJzeren Koepel’. Van binnen bedreigd door fel hatende islamitische terroristen. Tegelijk is boven hen de bescherming van machtige Hand van de HERE, de God van Israël. Hij is een werk begonnen aan het Joodse volk en het land Israël. Hij zal dat ook afmaken.

Waarom al die problemen en strijd? Zit er een plan van God achter? Welke felle oorlog wordt er gevoerd in en om Israël? Wat hebben wij ermee te maken?

Palestijnse staat?
Israël is het enige land in het Midden-Oosten waar Joden, christenen, moslims en andere religies in vrijheid hun geloof kunnen beleven en belijden, waar democratische vrijheden vaststaan en toegepast worden, waar Arabieren meer vrijheid en rechten hebben dan in de meeste Arabische moslimlanden. Redenen waarom de hele ‘vrijheidminnende’ Westelijke wereld eensgezind achter Israël zou moeten staan. Want Israël is een bolwerk tegen het opdringende islamitische terrorisme.
Maar het Westen is zo goed als eensgezind in hun verraad. ‘Verraders plegen verraad, ja verraders handelen verraderlijk’ (Jesaja 24:16) klaagt Israël en nog meer in 2015. Zweden en Engeland hebben al besloten bij voorbaat een Palestijnse staat te erkennen. In de Verenigde Naties (‘Verenigde Niks’ spot Israël soms) kan Israël niet meer rekenen op automatische steun van de VS. Waarschijnlijk zal de Veiligheidsraad in 2015 ‘Palestina’ erkennen.
Dat het Beest in Brussel Israël haat, laten leiders van de EU duidelijk blijken. Zij bereiden nieuwe sancties tegen Israël voor. Die ‘Palestijnse staat’ zal door ons (ik gebruik dat woordje ‘ons’ met grote ergernis en nog groter verdriet) gesteund worden met politieke steun, wapens en miljarden euro’s. De HERE, de God van Israël, heeft die ‘Palestijnse staat’ in Gods land al 67 jaar verhinderd. Bid er maar voor, zodat u zich verheugt als u ook hierin Gods machtige hand zal zien.

2015: Chaos en strijd
Intussen wordt de druk op Israël steeds groter. De duidelijke toenadering tussen de VS en Iran brengt de islamitische atoombom snel dichterbij. Iran heeft haast. Want soennitische terroristen komen moordend, verkrachtend en vernietigend ook naar Iran. Want Iran, dus ook ‘de bom’, is sjiitisch. De haat tussen de beide hoofdstromingen van de islam lijkt nog feller dan de islamitische haat tegen Gods volk Israël.
Terroristen binnen de grenzen van Israël, Hamas en de Palestijnse Autoriteit worden politiek en met enorme financiële bijdragen vooral door het Westen gesteund. Zo wordt wereldwijd geprobeerd Gods werk tegen te houden en af te breken. Daarover komen wereldwijd oordelen. Iets van die oordelen zien we hier in het Westen al: We dreigen door de islam onder de voet gelopen te worden. Ook chaos, recessie en opstanden staan ons te wachten als er geen omkeer komt!

Grote vragen
Toch moeten er nog ernstige vragen beantwoord worden. Waarom die felle haat tegen Israël? Wat zijn de gevolgen van het angstig snel groeiende antisemitisme? Waar loopt de opdringende islam op uit? Wat betekent het dat Israël zo’n centrale rol speelt? Blijkbaar gaat God gewoon door. Grote aantallen Joden komen terug. Steeds meer land wordt vruchtbaar gemaakt. Elk wapen tegen Israël gesmeed haalt niets uit (zie Jesaja 54:17). Wij weten dat het gaat om het komende Koninkrijk van God. Voor elk mens persoonlijk is het van levensbelang dat hij/zij het in orde maakt met God voor het te laat is. Voor elk land is Israël de toetssteen voor Gods zegen of vloek. Terecht maken velen in ons land zich grote zorgen.

Geestelijke achtergrond
Elke oorlog heeft belangrijke geestelijke aspecten. Wij weten waar het momenteel om gaat. Johannes de Doper en Jezus Messias begonnen hun boodschappen met de dringende oproep: ‘Bekeert u want het Koninkrijk der hemelen is nabij gekomen’ (Matteüs 3:3; 4:17). Wij hebben de opdracht te bidden: ‘Uw Koninkrijk kome’ (Matteüs 6:10). De Bijbel is heel duidelijk over de rol en plaats van Jeruzalem en land en volk van Israël in dat Koninkrijk.
Satan, de tegenstander, weet dat ook. Op twee manieren probeert hij de doorbraak van Gods Rijk te verhinderen. Allereerst door Israël te vernietigen en Jeruzalem in bezit te krijgen. Tegelijk werkt hij hard aan zijn eigen koninkrijk. Momenteel is dat een islamitisch, wreed sharia-kalifaat. Als we dit inzien, begrijpen we veel van het dagelijkse nieuws.

Israël en het Koninkrijk
Kort zullen we laten zien hoe belangrijk Israël is in Gods komende Koninkrijk. Drie gebieden van wereldwijd belang stippen we aan:
• Jeruzalem als hoofdstad van de wereld.
• Israël als centrum van geestelijke zegen.
• Vrede en gezondheid voor mens en dier.

Hoofdstad Jeruzalem
‘Uit Sion zal de wet uitgaan en het Woord van de HERE uit Jeruzalem’ (Jesaja 2:3)
‘Een Koning zal heersen in gerechtigheid; vorsten zullen heersen naar het recht’ (Jesaja 32:1)
‘Zo zegt de HERE: Jubelt van vreugd over Jakob, juicht om het hoofd van de volken’ (Jeremia 31:7)
De wereld zal niet geregeerd worden vanuit de VN, Washington, Brussel, Mekka of Rome. Gods rechtvaardige wetten, de Thora, zullen vanuit Jeruzalem afgekondigd worden. Door Wie? Door de ‘rechtvaardige Koning’. De wereld zal zich dan verheugen in rechtvaardige vorsten. Eindelijk gerechtigheid! Men zal jubelen van vreugde en respect hebben voor Jakob als ‘hoofd van de volken’ Dit wil de vorst der duisternis koste wat kost verhinderen. Vandaar de opmars van de islam. En wij bidden: Kom haastig, Here Jezus!

Geestelijk
Zegen voor Israël betekent onder meer geestelijke zegen voor de wereld. Dat zal veel ‘werk’ betekenen voor Israëlische geestelijke leiders. Leest u de volgende teksten maar even:
‘God zij ons(‘ons’= Israël) genadig en zegene ons… opdat men op aarde uw weg kenne onder alle volken uw Heil.’ En: ‘God zegent ons, opdat alle einden van de aarde Hem vrezen’ (Psalm 67:2,3,8). ‘Uw Heil’ is in het Hebreeuws Yeshuatan. De naam Yeshua kent u. Het toevoegsel ‘tan’ betekent ‘Uw’. Wat een zegen komt er over heel de wereld als de HERE Zijn woord aan Israël vervult en de Messias komt.
Die zegen zal zo groot zijn dat ‘veel naties en machtige volken zullen komen om de HERE der heerscharen te zoeken in Jeruzalem…’ (Zacharia 8:22). De Joden zullen stevige jassen moeten aanschaffen want ‘tien mannen uit volken van allerlei taal zullen vastgrijpen… de slip van een Judese man en zeggen: Wij willen met u gaan, want wij hebben gehoord dat God met u is’ (Zacharia 8:23).

Zegen in plaats van vloek
Momenteel lijkt het alsof de hele wereld Israël haat en veracht. De namen Jood en Israël klinken weer als een vloek. Dus, zegt de HERE: ‘Zoals jullie onder de volken een vervloeking bent geweest, o huis van Juda en huis van Israël, zo zullen jullie, doordat IK u heil schenk, een zegen worden’ (Zacharia 8:13). Meer over die zegen lezen we in Jesaja 65. Geen zuigelingensterfte, geen mensen die ‘voor hun tijd’ sterven en zelfs het wolf en het lam zullen mee genieten. Vanuit de tempel in Jeruzalem zal een rivier vol genezing ontspringen (Ezechiël 47:8,12; Zacharia 8:13).

2015
De weg naar al die zegeningen voor en via Israël gaat door in 2015. Een zware weg. Door onze steun en gebeden gaan we, zolang mogelijk, met Israël mee. Want de Heer heeft toegezegd dat ‘die dagen ingekort’ kunnen worden (Matteüs 24:22).

Jan van Barneveld