Meer van Gods Geest

Jef de Vriese • 92 - 2016 • Uitgave: 24
Tegenwoordig is Sardes een puinhoop. Geestelijk was dat echter al het geval toen Jezus een brief aan de gemeente schreef (Openbaring 3:1-6). Sardes heeft het hard nodig Christus als de bron van het leven te zien. Daarom presenteert Hij zich ook als Hij die de zeven Geesten Gods heeft. De zeven geesten van God staan voor de Heilige Geest in Zijn veelzijdige uitingen en werkingen. Het is de relatie tot Jezus Christus die bepaalt of en in hoeverre de Geest van God in een gemeente kan optreden. Waar Christus niet Heer en Meester is, wordt de werking van de Heilige Geest beknot.
Jezus laat zich kennen op een wijze die de gelovigen aanspreekt op hun geestelijke toestand. De titel die Hij gebruikt om zich te openbaren draagt een boodschap in zich. Wie geestelijk leven wil, moeten zich wenden tot de Heer van het leven.
Sardes moest de volheid van het leven van God niet verwachten van Artemis, die daar een uitzonderlijk grote tempel had. Aan deze godheid werd de macht toegeschreven om doden tot leven te wekken. Maar het is Gods Geest die opwekt! Het is de levendmakende Geest van God die de hoop van de gemeente moet zijn. Hij is het die Zijn gemeente in stand houdt.
De zeven sterren zijn symbool voor de zeven boodschappers. Zij leven en werken bij de gratie van Jezus Christus. Volheid van leven en autoriteit gaan van Hem uit. Dit beseffen brengt de gemeente tot eerbied en nederige afhankelijkheid. Wil je meer van Gods Geest? Dien Christus dan als Heer!

Jef De Vriese