Meer onrust in Europa

Feike ter Velde • 90 - 2014 • Uitgave: 18
Turkije de ophitser?

Terwijl grote delen van de islamitische wereld in brand staan en andere islamitische landen hun hart vasthouden voor wat kan gaan gebeuren, begint het grootste Europese islamitische land, Turkije, zich steeds meer te roeren.
De nieuw gekozen president Recep Tayyip Erdogan is de directe aanleiding. Hij is een fundamentalistische moslim en zocht wegen om aan de macht te blijven in zijn land. En hij blijft aan de macht. Hij is een gevaar voor Europa en voor Israël, maar vooral ook voor zijn eigen burgers. Wat zal de NAVO uiteindelijk doen?


De hele wereld kijkt geschokt naar delen van Syrië en Irak, waar de ergste en meest meedogenloze soennitische moslims moordend door de landen trekken en soms honderden mensen tegelijk afslachten. Er zijn stemmen die zeggen dat dit erger is dan Al Qaida, waarvan deze onmensen zich hebben afgescheiden en ISIS hebben opgericht. Aanvankelijk was ISIS er alleen op uit de regering van Assad in Syrië te verdrijven. Meer ambities volgden en men heeft nu het kalifaat (IS, Islamitische Staat) uitgeroepen over het gebied dat zij militair beheersen.
Dit is de droom van elke echte moslim: leven in het kalifaat waar de sharia, de islamitische wetten, worden toegepast. Vanuit verre gebieden sluiten moslims zich nog steeds aan om mee te kunnen doen aan de gruwelijke moordpartijen in naam van Allah in het nieuw gestichte kalifaat.
Een kalifaat is een islamitische staat die geregeerd wordt door een kalief, een afstammeling van de ‘profeet’ Mohammed. De zeer bloeddorstige IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi is de eerste kalief van deze moordenaarsbende. Net als Mohammed in de zevende eeuw trekken de IS-troepen gebieden binnen en verklaren alle overheden illegaal; staten, emiraten en plaatselijke besturen kunnen niet langer bestaan. Alleen het kalifaat heeft rechtsgeldigheid. Alle tegenstanders worden publiekelijk terechtgesteld. Dit wordt ook op televisie en op internet getoond.

Erdogan, sluwe politicus
Dit alles gebeurt aan de oostelijke grenzen van Europa, met als eerste buurland Turkije. Officieel is Turkije een seculiere staat, opgericht door Atatürk (1881-1938). Niet de religie (de islam), maar het democratisch gekozen parlement kreeg de macht en er kwam een scheiding van religie en staat. Erdogan is bezig dat principe in sneltreinvaart af te breken. Hij is een fundamentalistische moslim die geen idee heeft van wat democratie is. Wie de verkiezingen wint is de baas, punt uit. Zo denkt men in alle moslimlanden overigens. Minderheden moeten zich schikken naar de macht van de meerderheid.
Erdogan was tot nu toe premier. De functie van president was vooral ceremonieel, zonder politieke macht. Maar Erdogan heeft de afgelopen jaren aan de macht geroken en deze ook daadwerkelijk gehad als leider van zijn regering. Hij kon geen volgende ambtstermijn als premier bekleden nu hij dat twaalf jaar lang heeft gedaan. De enige mogelijkheid was om te gaan voor het presidentschap en dan de macht van de president politiek uit te breiden. Net zoals Vladimir Poetin deed. Zo zal hij uitgroeien tot alleenheerser over het Turkse rijk van meer dan tachtig miljoen inwoners. Zijn achterban is vooral het minder ontwikkelde plattelandsvolk, waar veel islamitisch fundamentalisme wordt gevonden.

Fundamentalist
Als fundamentalistische moslim is hij per definitie een hater van Israël en heeft dat ook nooit onder stoelen of banken gestoken. Onlangs nog heeft hij in een hysterische redevoering Israël barbaarser genoemd dan Hitler en de nazi’s. Voor honderdduizenden mensen schreeuwde de aanstaande president van het meest oostelijk gelegen NAVO-land: “Ze (Israël, FtV) vermoorden vrouwen zodat ze geen Palestijnse kinderen kunnen krijgen, ze vermoorden baby's zodat ze niet op kunnen groeien, ze vermoorden mannen zodat ze hun land niet kunnen verdedigen... Israël zal verdrinken in het bloed dat ze laten vloeien,” aldus de Telegraaf van 4 augustus jl.
Zeer geleidelijk is Erdogan bezig Turkije van een seculiere staat te veranderen in een fundamentalistische moslimstaat. In allerlei politieke commentaren wordt hij al lange tijd een wolf in schaapskleren genoemd. Hij heeft goede connecties met de Hamasleiders en moet met lede ogen hebben aangezien hoe het Egyptische leger radicaal een einde maakte aan het bewind van de Moslimbroederschap. Hij zat ooit een keer een maand of vier in de gevangenis wegens fundamentalistische uitlatingen uit een Turks gedicht: ‘De minaretten zijn ons bajonetten, de moskeeën zijn onze kazernes.’
Aan deze zin ging vooraf: ‘Democratie is de trein die wij nemen totdat(!) wij op onze bestemming zijn aangekomen.’
Hij is bezig met democratische middelen de democratie in zijn land te beëindigen. We horen hierover heel weinig of niets van onze Westerse politieke leiders of vanuit de NAVO. Nederland heeft zelfs aan deze man Patriot-raketinstallaties uitgeleend, tot op vandaag. En die ontwikkeling is op z’n minst griezelig.

Selectief
De enorme slachting onder burgers in de islamitische wereld lijkt voor de heer Erdogan van Turkije volstrekt onbelangrijk. Zelf ging hij de Koerden te lijf met zware wapens en vliegtuigen. Dat zijn de meeste mensen wel vergeten. Maar wat zich in de islamitische wereld afspeelt is voor Erdogan minder van belang dan Israël publiekelijk te vernederen met de meest grove kwetsingen. Niemand van onze Euro- of NAVO-landen corrigeerde hem. Om maar een paar voorbeelden te noemen van massamoorden op moslims en christenen door moslims in recente jaren:
Pakistan, 1971 - 3 miljoen
Soedan, 1983 - 1 miljoen
Irak, 1988 - 800.000
Algerije, 1991 - 150.000
Syrië, 2011 - 250.000
Verschillende grote islamitische moordgroepen zoals ISIS in Irak en Syrië, Boko Haram in Nigeria, Al-Shabaab in Somalië, hebben al vele tienduizenden doden op hun naam staan en dat gaat dagelijks door. En de moslims? Zij zwijgen in alle talen, overal! Behalve… als Israël zich moet verdedigen tegen Hamas-raketten, dan komen ze in het geweer in heel onze Westerse wereld. Overal gaan ze de straat op met Hamas-vlaggen om tegen Israël te demonstreren. Sommige domme mensen in Europa en Amerika – gelukkig maar weinigen – doen nog met hen mee ook.
Het gaat hen niet om die arme Palestijnen in Gaza, maar ze hebben een argument om hun Israël-haat en Jodenhaat te uiten. Erdogan van Turkije wil hun grote voorman zijn. De Arabieren bewonderen hem.

Gevaarlijk spel
Ayaan Hirschi Ali uit Somalië schrijft in haar boek Nomade dat de islam de grootste bedreiging van de wereldvrede is. Vandaag kunnen we Erdogan van Turkije, lid van de NAVO, de grootste bedreiging in Europa noemen voor vrede en veiligheid. Zijn haat tegen Israël zal hij om willen zetten in militaire daden. Dan wordt de NAVO een oorlog ingezogen tegen Israël. Laten we goed letten op dit gevaarlijke spel. Een belangrijk teken van de tijd!

Feike ter Velde