Matigheid nodig bij zelfbeheersing

Els ter Welle • 94 - 2018 • Uitgave: 11
‘Door Mij zullen uw dagen talrijk worden, en zullen jaren van leven u worden toegevoegd’ (Spreuken 9:11).

In de medische wetenschap wordt constant gezocht naar medicijnen die levensbedreigende ziektes kunnen genezen of tenminste ervoor zorgen dat de patiënt langer kan leven. Ook worden ouderdomsprocessen bestudeerd waarbij men kijkt of men door verandering in het DNA de dood te slim af kan zijn. Het mooie is dat Spreuken ‘medicijnen’ heeft voor een langer leven.

Spreuken 10 zegt: ‘De vreze des Heren vermeerdert de dagen, maar de jaren van de goddeloze worden bekort’ (vers 27).
Spreuken 28 zegt: ‘Wie onrechtmatig gewin haat, verlengt zijn dagen’ (vers 16).
Spreuken 4:22 laat zien dat het aannemen van woorden die wijs maken genezing is voor heel het vlees (ziel en lichaam).
Spreuken 17 zegt: ‘Een blij hart bevordert de genezing maar een verslagen geest doet het gebeente verdorren’ (vers 22).
Een ander bijbels medicijn tegen ziekte vinden we in Spreuken 16:32 waarin staat: ‘Wie zijn geest beheerst, is beter dan wie een stad inneemt.’

Jezelf beheersen, vindt u dat soms ook zo moeilijk? De vrucht van de Geest in Galaten 5:22 sluit af met ‘zelfbeheersing’. Andere vertalingen zeggen ‘matigheid’. Die twee liggen dan ook in elkaars verlengde. Voor matigheid heb je zelfbeheersing nodig. Het betekent dat je niet zomaar toegeeft aan allerlei verlangens en begeerten. Mijn moeder zei altijd: ”Alles waar ‘te’ voor staat is niet goed voor een mens, behalve het woordje tevreden.”

Overdaad schaadt, middelmaat baat
Houdt dat in dat we niet mogen genieten van alles wat God geeft? Zeker wel. Prediker 3:13 noemt genieten zelfs een ‘gave van God’. Maar téveel – in allerlei opzicht - is niet gezond voor ons. Dat geldt ook voor overmatig eten. Veel ziekten ontstaan door onze welvaart. Hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk en te hoog cholesterol zijn bijna algemeen geworden in onze westerse maatschappij. In landen waar mensen arm zijn en leven van de opbrengst van hun land, zien wij deze ziekten veel minder en soms helemaal niet.
Zelfbeheersing is een vrucht van de Geest. We mogen ons uitstrekken naar de bijstand van de Heilige Geest. In de strijd tegen ‘teveel’ staan we er niet alleen voor.

Geestelijk en lichamelijk gezond leven is ongelooflijk belangrijk. Maar het is geen garantie voor een lang leven. Spreuken zijn korte gezegden die in zo weinig woorden niet alle schakeringen van het leven kunnen weergeven. De gelovige weet dat zijn leven uiteindelijk niet in zijn eigen hand ligt maar in Gods hand.

Els ter Welle