Maranathakring Den Haag 90 jaar

Wouter Smit / Theo Niemeijer • 92 - 2016 • Uitgave: 2
Op maandag 4 januari vierde de Maranathakring in Den Haag haar 90-jarig jubileum. Er zijn niet meer zoveel mensen meer in leven die broeder Johannes de Heer hebben meegemaakt en hem hebben horen preken.

Ik ga terug naar de jaren dertig van de vorige eeuw. Er heerste in die jaren grote werkeloosheid en armoede. En juist in dit tijd gebruikte de Here Johannes de Heer om het volk wakker te schudden en hoop en troost te geven vanuit het Woord van God. De maranatha-boodschap was voor velen onbekend en in de kerk kwam men nauwelijks. Door de prediking van Johannes de Heer kwam de maranatha-gedachte tot leven, het profetische Woord was voor velen onbekend en kwam toen tot nieuw leven.
Overal in ons land werden maranatha-samenkomsten gehouden en de mensen kwamen er in groten getale op af. Het gevolg was dat velen tot geloof in de Here Jezus Christus kwamen. Het was – en is nog steeds – een boodschap van hoop en verwachting. Men werd weer eens bepaald bij de wederkomst van de Here Jezus. De mensen kwamen met hun zonde en schuld tot geloof in Jezus en vonden vrede in hun hart. Hele gezinnen kwamen in die tijd tot geloof, waaronder ook mijn ouders.

Het was in de jaren dertig toen Johannes de Heer in de Lutherse kerk in Den Haag sprak. Ik was toen 10 jaar oud en mocht met mijn ouders en oudere broer mee naar de kerk. De kerk was stampvol en rond de kansel hingen grote platen van de tabernakel waarover werd gesproken. Zoiets hadden de mensen nog nooit eerder meegemaakt. Op eigen wijze en met overtuiging bracht Johannes de Heer de boodschap en aan het eind nodigde hij de mensen uit om voor de Here Jezus te kiezen. Velen kwamen naar voren en gingen naar de gebedsruimte. Zij vonden verlossing door het bloed van Jezus. Wat een geweldige tijd.
In die tijd ontstonden er verschillende gemeenten waar de maranatha-boodschap werd gepredikt. Er werden conferenties gehouden en zo ontstond er een levend geloof. Er was tent- en straatevangelisatie. In Den Haag werd de Maranathakring opgericht en deze Bijbelkring bestaat nog steeds, nu al 90 jaar. Wekelijks komen broeders en zusters bijeen rondom het Woord van God en zingen uit de zangbundel van Johannes de Heer. Verschillende predikanten en evangelisten brengen een Bijbelgetrouwe boodschap, gewijd aan het onderzoek der Schriften en het letten op de tekenen van de tijd. Want de tijd dat de Heiland wederkomt is zeer dichtbij.

Wouter Smit


Broeder Wouter Smit heeft de Maranthakring zo’n 40 jaar geleid en is nu 92 jaar. De kring kwam eerst op woensdagavond en maandagmiddag bijeen. De woensdagavond grotendeels voor de mannen en de maandagmiddag voor de vrouwen. Voor de ouderen werd de woensdagavond te bezwaarlijk om in het donker over straat te gaan, vandaar dat besloten werd over te gaan tot alleen de maandagmiddag. Iedere maandagmiddag wordt in het kerkgebouw aan de Westduinweg 151 van 14.00-16.00 uur de Maranathakring gehouden.
Theo Niemeijer