Mantel der liefde versus doofpot

Els ter Welle • 95 - 2019 • Uitgave: 12
‘Haat wekt twisten op, maar liefde bedekt alle overtredingen’ (Spreuken 10:12).

Houdt dit vers in dat we alle ongerechtigheid met de mantel van de liefde moeten bedekken? In 1 Korintiërs 13 – het prachtige hoofdstuk over de liefde – lezen we in vers 7: ’Zij bedekt alle dingen, zij verdraagt alle dingen, zij gelooft alle dingen’. Maar in vers 6 zien we dat de liefde zich verheugt over de waarheid.

Deze twee beschrijvingen van de liefde lijken op het eerste gezicht met elkaar te botsen. Maar ze vullen elkaar juist fantastisch aan. We worden opgeroepen om mild en barmhartig te zijn, elkaars zonden en tekortkomingen niet te etaleren en sowieso geen kwaad over iemand te geloven als er geen bewijzen zijn.

Bedekken
De uitspraak: ‘Iets met de mantel der liefde bedekken’, is vermoedelijk ontleend aan Genesis 9 vers 22 en 23. Het is het verhaal van vader Noach die dronken zich ontkleedde midden in zijn tent. Hoe twee van zijn zonen hiermee omgingen, is een prachtige demonstratie van iemands overtredingen bedekken. ’Sem en Jafeth liepen achteruit de tent in, met een jas op hun schouders. Die jas legden ze over het naakte lichaam van hun vader, maar ze keken niet naar hem. Zo zagen ze niet dat hij naakt was’ (BGT).
Zo mooi! Liefde verblijdt zich niet over ongerechtigheid.

Misbruik
Maar hoe is door de eeuwen heen in de kerk dit misbruikt. ‘De liefde bedekt alle dingen’ houdt niet in dat we kwade dingen, die schade brengen voor de persoon zelf en voor anderen, in de doofpot moeten stoppen. De liefde bedekt (letterlijke vertaling uit het Grieks is ‘verdraagt’) zoveel als met de waarheid en gerechtigheid bestaan kan. God is een God van liefde maar ook van waarheid. Als kinderen van die God moeten ook wij op zoek gaan naar een goede balans tussen de liefde die beschermt, bedekt en verdraagt én de liefde die vreugde heeft in de waarheid.
Als er sprake is van misbruik, dan moét de harde waarheid boven tafel komen! Maar ook in minder ernstige zaken moet er in zachtmoedigheid gecorrigeerd worden. Want alleen dán kunnen mensen ontdekken wat de liefde van God is.

Vertrouwen
Dat is ook wat ouders doen. Zij beschermen hun kind door het te bestraffen voor verkeerde dingen, zodat die eigenschappen zich niet blijven ontwikkelen in hun kind. Maar goede ouders bedekken ook de overtredingen. Ze gaan niet aan iedereen vertellen wat hun kind allemaal fout heeft gedaan. Ze geven hun kind vertrouwen en geloven in hem. Liefde gelooft alle dingen.

Els ter Welle