Man, ga staan!

Bert Reinds • 90 - 2014 • Uitgave: 21
‘…want de man is het hoofd van zijn vrouw, evenals Christus het hoofd is zijner gemeente; Hij is het, die zijn lichaam in stand houdt. Welnu, gelijk de gemeente onderdanig is aan Christus, zo ook de vrouw aan haar man, in alles. Mannen heb uw vrouw lief zoals Christus zijn Gemeente lief heeft’ (Efeziërs 5:23-32).

Afgelopen maand mocht ik met de organisatie ‘Red een kind’ een aantal kind-projecten in Malawi bezoeken. Ook kreeg ik de mogelijkheid te spreken over de rol van mannen in het huwelijk en gezin. Een van de grote problemen in Afrika is namelijk niet het missen van geld, maar het missen van een aanwezige, verantwoordelijkheid dragende man.

Op de terugreis naar Nederland overdacht ik deze ervaring en stelde mezelf de vraag: ‘hoe zit dat eigenlijk in mijn huwelijk en gezin en hoe doen andere mannen van Nederland het, is het probleem niet veel groter dan Afrika alleen?’
Om deze vraag te kunnen beantwoorden en wellicht mijn/onze houding te veranderen, is een kader noodzakelijk. Ik wil u graag in dit artikel de gelegenheid geven een kijkje in de spiegel te nemen, zodat u uzelf zult herkennen als een aanwezige verantwoordelijkheid dragende man, of niet.

Betrokken = dienen en liefhebben
In het Bijbelgedeelte boven dit opiniestuk wordt de getrouwde man voorgesteld als een dienend, liefhebbend hoofd in zijn huwelijk en van zijn gezin. Hoofd zijn, daarmee wordt bedoeld dat hij zich ervan bewust is de eindverantwoordelijke te zijn. Deze positie vult hij op een dienende, betrokken, onvoorwaardelijk liefhebbende manier in. Het is een Goddelijke opdracht, waar God genade voor geeft en die niet gebonden is aan kennis of er zin in hebben.
Het ‘hoofd’ zijn is dus iets anders dan ‘de baas zijn’. De baas zijn heeft met macht te maken, met nemen. Het ‘hoofd’ zijn is je verantwoordelijk weten, groei- en leefvoorwaarden aan te bieden voor die personen waar je hoofd over bent. Er is sprake van dienend, voorwaardenscheppend leiderschap. Bij dienen moet ik denken aan dat hele concrete voorbeeld dat Jezus laat zien in de voetwassing (Johannes 13:1-5).
Het valt op dat Hij in het dienen geen onderscheidt maakt. Het dienen is dus onvoorwaardelijk en het kent geen selectie in personen. Dienend hoofd zijn, zoals Christus voor de Gemeente, is niet niks. Het is overigens niet een verdienste van de man omdat hij intellectueler is of lichamelijk sterker. God heeft in Zijn wijsheid besloten dat deze positie het meeste werk- en leefplezier geeft voor alle aanwezige personen in het betreffende huwelijk en/of gezin.

Positie innemen = leiding geven
Dienend hoofd zijn betekent positie innemen, prioriteiten stellen. Zijn vrouw en kinderen staan na God op de tweede plaats. Dat hoeft niet altijd in hoeveelheid uren uitgedrukt te worden, maar wel in volgorde van belangrijkheid. Het betekent ook dat hij een sterk verlangen heeft dat zijn vrouw en op later termijn zijn kinderen een leven leiden met hun Schepper, daarom staan ze op zijn gebedslijst en wordt er dagelijks voor hen gebeden.
Een dienend hoofd wil een voorbeeld zijn, want hij weet: Waar je mee omgaat, daar ga je op lijken. Hij kent de wet van zaaien en oogsten (Galaten 6:8).
Een dienend hoofd doet niet alles zelf en beslist niet alles zelf. Hij luistert juist naar de verlangens en behoeften van de gezinsleden en zet hun kwaliteiten en capaciteiten in. Hij delegeert gezag en gezinstaken naar draagkracht.

Een man naar Gods hart is goed geworteld
Op 6 september jongstleden was ik aanwezig bij de startdag van het vader-dochterweekend van de 4e Musketier. Aan de hand van Jeremia 17:5-9 werd de tachtig aanwezige vaders de volgende vraag voorgelegd: In welke man herken jij jezelf?
Jeremia stelt twee typen mannen voor. Mannen met een verschillende focus. Eentje die zijn vertrouwen stelt op eigen kracht en eentje die vertrouwt op de Here God. De ene hecht waarde aan scoren, prestatie, bezit, status, op hebben en kunnen. De andere is alleen maar gericht (geworteld) op de wil van God, op het ‘zijn’. Jeremia laat zien wat de oogst van hun focus is. Ook hier geldt het principe van zaaien en oogsten. De oogst van de een is: kaalheid, dorheid, eenzaamheid, het doel missen. De oogst van de ander is vrijheid, vrucht, tot bestemming komen, zelfs onder barre omstandigheden.
Tot zover de spiegel!

Wat zag u? Welke man bent u? Het antwoord op deze vraag is namelijk bepalend voor de kwaliteit van uw rol als man, echtgenoot, vader en als ambassadeur van Christus. Man, ga staan. Wees goed geworteld, dan zal uw huwelijk, uw gezin, gemeente en onze samenleving veranderen.

Bert Reinds