Macht om de deur te openen

Jef de Vriese • 93 - 2017 • Uitgave: 13
De ‘sekte’ van de christenen werd gebrandmerkt met de veroordeling dat ze de waarheid verdraaide. De Joden beweerden dat zij de ware gelovigen waren, eisten het alleenrecht op het ware geloof op en sloten de christenen uit van het recht bij Gods volk te horen. Ze stelden ook alles in het werk om de christenen bij de overheid in een kwaad daglicht te brengen, met alle gevolgen van dien.
Wat een drama voor de Joden wanneer Jezus tot hen moet zeggen: ‘Jullie hebben de duivel tot vader’ (Johannes 8:44). Diegenen die dachten dat ze goed zaten en in de naam van God de Christus en de christenen vervolgden, zaten helemaal verkeerd. Hun goede bedoelingen om God te dienen brachten hen nergens. Mensen met goede bedoelingen kunnen toch deel hebben aan de synagoge van de satan. Al denken ze juist te zitten, ze zitten verstrikt in hun eigen leugens.
Jezus presenteert zich aan Filadelfia als diegene die voor hen de deur zal openen; als diegene die de exclusieve autoriteit heeft om iemand toe te laten of niet. Als het zaken van het koninkrijk betreft, handelt Hij met volmacht.
De macht iemand toe te laten tot het koninkrijk ligt niet bij de Joodse synagoge, niet bij een kerk, niet bij een religieuze leider, niet bij een mens. Die macht behoort bij Christus alleen. De ingang tot het koninkrijk is alleen door Hem: ‘Ik ben de weg, de Waarheid en het Leven, niemand komt tot de Vader dan door Mij’ (Johannes 14:6).

Jef De Vriese