Maakt u zich ook wel eens zorgen?

Feike ter Velde • 76 - 2000/01 • Uitgave: 3
De 'Millennium Mars' voor gelijke rechten voor homoseksuelen, die op 30 april a.s. in Washington wordt gehouden heeft binnen de organisaties die eraan deelnemen tot flinke ruzies geleid. Men verwachtte aanvankelijk een miljoen deelnemers - het moet de grootste homo-manifestatie ooit worden - maar nu hebben verschillende regionale organisaties voor de manifestatie af laten weten. Er wordt al twee jaar aan voorbereiding gedaan, vooral door 'Actiegroep 'Mensrechten' in Washington en de 'Metropolitan Cummunity Kerk'. Het is de bedoeling dat vooral homoparen - mannen met mannen en vrouwen met vrouwen - zich compleet met hun kinderen manifesteren. Dat facet moet vooral de nadruk krijgen. Men eist een wettelijke gelijkschakeling met het normale huwelijk. O.a. zal popzanger George Michael voor het muzikale zorgen.

Overal worden dagelijks, en bij honderdduizenden, folders uitgedeeld om de actie te promoten. De organisatoren liggen nu echter al weken lang met elkaar overhoop in de media.

De eerste homo-mars vond plaats in 1979 met zo'n 25.000 deelnemers. In 1987 deden er 200.000 aan mee en had als thema 'overheidsfinanciën voor aids-slachtoffers'. In 1993 deden er 300.000 mee aan de nationale homo-mars met als thema: 'homo's ook in het Amerikaanse leger'. Spoedig daarna werd een voorstel door president Clinton tot wet en was het erdoor. Nu hoopt men op een miljoen deelnemers.

De homolobby in Amerika en Europa krijgt steeds grote aandacht in de media. We lijken te zijn teruggekeerd tot de dagen van Sodon en Gomorra.

Een teken van de tijd!

Feike ter Velde