Maakbaarheid en lijden

Peter de Haan • 89 - 2013 • Uitgave: 5
We moeten leren van de geschiedenis. Dat komt in dit Zoeklicht op een aantal plaatsen terug. Vaak gaat het dan om de maakbaarheid van de mens en de samenleving. Het idee dat de mens en zijn omgeving maakbaar zijn, is niet nieuw. Het gaat uit van de gedachte dat we het zonder de Here God af kunnen en dat zien we al terug op de eerste bladzijde van de Bijbel.
De ontwikkelingen in de wetenschap gaan razendsnel. Zo snel, dat de vraag steeds nadrukkelijker gesteld wordt waarom er nog lijden is. Wanneer er een kind met down-syndroom wordt geboren, wordt naar de ouders gekeken met een blik van ‘dat was toch niet nodig’. Vorige week kwam de pil van Drion weer in het nieuws, voor ouderen die hun kinderen of omgeving niet op willen zadelen met de zorg die zij nodig zullen hebben. De wetenschap maakt ook mogelijk dat er steeds meer behandeld kan worden.
Ook binnen kerken wordt overigens het onderwerp lijden vaak ontweken. Dat komt o.a. doordat kerken vast bezig zijn om Gods koninkrijk op aarde te vestigen, waarin geen lijden zal zijn. Daarover vast meer op de studiedag, op zaterdag 20 april. Gelukkig mogen we vertrouwen op de leiding van de Here God, in ons leven en in de geschiedenis. Ziet u Zijn hand daarin ook?

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht