‘Maak je geen zorgen’

Feike ter Velde • 91 - 2015 • Uitgave: 22
De in Noorwegen wonende Amerikaanse popzanger Ray Dalton en zijn groep Madcon zingen, muzikaal gezien, een prachtig liedje dat al wekenlang hoog in de Top 40 staat: Don’t worry… Maak je geen zorgen… Hoewel ik met Bach ben opgevoed spreekt ook lichte muziek mij wel eens aan. Zo ook dit nummer. Het koor, de solist en de instrumentale begeleiding dragen daaraan elk hun steentje bij. Vooral als meerdere trompetten herhaaldelijk de tekst onderstrepen. In de auto zet ik de radio dan keihard aan. Mooi hoor!

Van Ray Dalton lees ik dat hij begon als gospelzanger. Misschien verraadt dat wel de pastorale insteek van het liedje. In een wereld vol van oorlog en geweld, crises en zorgen, kan het soms helpen weg te vluchten in een liedje dat lekker in het gehoor ligt, met een tekst die je even boven de situatie van alledag uit tilt. Wij kennen dat natuurlijk van de geestelijke liederen. Maar mensen zonder geloof putten soms ook hoop uit wereldse liedjes. Iemand zei van Don’t worry…: “Deze song heeft mijn leven gered,” doelend op het hervinden van zichzelf achter het stuur van zijn auto. Hij was dodelijk vermoeid na een zware dag en reed diep in de nacht terug naar huis. De schijn van de werkelijkheid onderscheiden in het nachtelijk duister was een hele opgaaf. Dit lied bracht hem weer terug in de nuchtere werkelijkheid.

Geen zorg
‘Weest in geen ding bezorgd,’ lezen we van de apostel Paulus in Filippenzen 4:6. We lezen hier over vertrouwen op God die zorgt. Paulus had toch genoeg zorgen aan zijn hoofd. Bij alles wat hij doormaakt(e) aan moeite en strijd heeft hij ook nog de dagelijkse zorg voor al de Gemeenten (2 Korintiërs 11:28). Toch vermaant hij ons in geen ding bezorgd te zijn. Heeft de Here Jezus bij Zijn onderwijs in Matteüs 6:34 niet gezegd dat wij ons niet bezorgd hoeven te maken en zeker niet tegen de dag van morgen? Want die zal zijn eigen kwaad hebben. Aan vandaag heb je genoeg. Bij de Here Jezus staat dit in de context van ‘Zoek eerst het Koninkrijk en Zijn gerechtigheid’ en al die dingen waarover we ons zorgen maken zullen ons geschonken worden. De mensen die zich zorgen maken noemt Hij: kleingelovigen!
Tegen deze achtergrond spreekt Paulus zich uit en heeft ook direct een oplossing: ‘…maar laten, bij alles, uw wensen door gebed en smeking met dankzegging(!) bekend worden bij God.’ De belofte daarbij is dat ‘de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, onze harten en gedachten zal behoeden in Christus Jezus.’ Hier komt de praktijk van het geloofsleven om de hoek kijken. Zó zou het moeten. Daar hunkert ook dit liedje van de 25-jarige Ray Dalton naar. Het geeft alleen géén oplossing.

Zorgen zat
Er is in deze wereld genoeg om je zorgen te maken over vandaag en morgen. In persoonlijke levens van veel mensen, maar ook in de wijde wereld. De laatste toespraak in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties door premier Netanyahu van Israël waarin hij onder meer wees op het dodelijke gevaar van de Iraanse ayatollahs die zeggen Israël te zullen vernietigen zodra een atoombom in hun handen is. “Zeventig jaar na de dood van zes miljoen van mijn volksgenoten, toen bijna elke overheid hier vertegenwoordigd, zweeg toen dit zich voltrok, horen we deze rechtstreeks barbaarse bedreiging.” Het bleef oorverdovend stil in de grote hal van de VN bij deze indrukwekkende woorden. Voor Israël reden genoeg om zich zorgen te maken over morgen en overmorgen.
De landen van Europa hebben ook genoeg redenen om zich zorgen te maken over de toekomst. De agressieve politiek van Rusland zal niet meer door Amerika worden beteugeld, zoals dat tijdens de tientallen jaren van de Koude Oorlog gebeurde. President Obama heeft zich een uiterst zwakke president getoond met een zwabberend beleid. Dat blijkt niet alleen door zijn overeenkomst met Iran. Zijn hele buitenlandse beleid toont in Europa en in Azië zijn zwakheid. De wereld ziet dit zeer wel en de wolven in het bos zullen hun verscheurende aard niet blijken verloren te hebben. De expansiepolitiek van China, economisch, financieel en militair verontrust veel Aziatische landen. De politiek van Rusland in Europa en in het Midden-Oosten zou de wereld wakker moeten schudden.
Maar de teneur is: Don’t worry… Geen zorgen. Leef alsof er geen morgen is. Op de lekker liggende tonen van de muziek deinen de wereldpolitiek en de politici van onze vrije landen mee, alsof ze dronken zijn geworden. Zoals koning Belsazar van Babel wijn dronk uit het heilige tempelgerei, geroofd uit Jeruzalem en de goden van goud, zilver, koper en ijzer roemde (Daniël 5), zo ook onze grote leiders op het wereldtoneel. Zij roemen Iran om er binnenkort veel aan te kunnen verdienen. Onze minister van Buitenlandse Zaken is er onlangs al op bezoek geweest, terwijl politieke gevangenen zuchten in de Iraanse kerkers en Israël met vernietiging wordt bedreigd.

Dronken in Babel
Als Babel straks valt – Openbaring 17 – zal blijken dat de politieke leiders van deze wereld inderdaad dronken zijn geworden van de wijn van haar hoererij (vers 2). Onze politieke leiders weten geen richting meer te geven aan hun landen en volkeren. Met president Obama zwabberen ze mee op de golven van de wereldzeeën als stuurloze schepen. Zij zullen verbijsterd toekijken als Babylon, de hoer, geoordeeld zal worden en in een uur tijd zal worden vernietigd en verwoest.

Deze wereld is niet uitgeleverd aan de Algemene vergadering van de Verenigde Naties. Israël heeft bij monde van zijn moedige premier Netanyahu het volstrekte faillissement van de volkerenwereld aangetoond. Niet recht en gerechtigheid, maar vulgaire barbarij grijpt naar de macht en heeft de volkeren overspoeld. ISIS in Syrië is daar dagelijks het bewijs van. Machtige legers, zoals van de NAVO, zijn niet in staat de opmars van een moordenaarsleger en van moslimfanaten tot staan te brengen. Overal zijn islamitische terreurcellen, ook in onze Westerse wereld, die onverwachts zullen toeslaan. Dodenlijsten met tal van namen circuleren in deze kringen, doelen voor bomaanslagen en terreur staan compleet met bouwtekeningen aangegeven. Zo af en toe wordt er toevallig iets gevonden door veiligheidsdiensten. Maar ook zij blijken niet in staat terreur te voorkomen.
En onze politici zijn dronken van de wijn van haar hoererij. Ons ministerie van Justitie en Veiligheid is vooral heel druk met zichzelf. De minister heeft geen greep op zijn ambtenaren en op het Openbaar Ministerie. Veel criminele zaken komen niet aan de orde, omdat de tijd ontbreekt. Steeds weer lopen er criminelen op straat die allang achter de tralies hadden moeten zitten. Ons leger heeft een groot gebrek aan munitie en de soldaten moeten bij oefeningen gewoon maar pang-pang roepen. Onze F-16’s in Irak hebben ook al geen munitie meer. Onze minister van Defensie, mevrouw Jeanine Hennis-Plasschaert vindt het allemaal niet zo erg. Soms vraag je je af: Aan wie zijn wij eigenlijk overgeleverd?

Babel is gevallen in Openbaring 19, maar in hoofdstuk 18 lezen we al dat de hemel, de heiligen, de profeten en de apostelen vrolijk moeten zijn, omdat God hun rechtszaak heeft beslecht (vers 20). Dit uitzicht op Gods komende Rijk van gerechtigheid is hoop voor Israël en voor de Kerk.

Feike ter Velde