Loutering door beproeving

Jef de Vriese • 91 - 2015 • Uitgave: 22
Toen de christenen in Smyrna in de gevangenis werden gegooid, kan je je voorstellen hoe ze gebeden hebben: “Heere verlos ons!”
Is het niet vreemd dat God doorgaans niet antwoordt: “OK, Ik zal je gebeden onmiddellijk beantwoorden”? Tot de christenen in Smyrna zegt Jezus enkel: “Ik ken je verdrukking en armoede.” Maar hoe liefdevol en bewogen zijn die woorden van de Heere: ‘Ik ken’. Wanneer je Hem kent, moeten deze woorden diep tot je doordringen. Hij die tussen de kandelaren wandelt en de gemeente in Zijn hand houdt, zegt: “Ik weet in welke situatie je bent. Jouw strijd ontgaat mij niet. Ik weet hoe diep jouw nood is.”
Dikwijls vragen we de Heere om de moeilijkheden weg te doen en voorspoed te geven. En soms ervaren we dan ook hoe Hij bevrijdt uit beproevingen! Maar vaak blijft de armoede en wordt de beproeving erger. En dan zegt Hij: “Ik ken”.
Hoe gemakkelijk zou het voor de Heere zijn je te bevrijden! Hij die alle macht heeft in de hemel, heeft ook alle macht op aarde. Hij bepaalt de grens: bij Job, in Smyrna en bij jou. En tegelijkertijd laat Hij de verdrukking, die de satan bewerkt om te verzoeken, meewerken ten goede: opdat je geestelijk leven tot volwassenheid zou komen. Het doel is loutering, toetsing, de echtheid van het geloof, het beeld van Christus in jou bewerken. Zoals goud gezuiverd wordt door vuur, moet ook je geloof aan een zuiveringsproces onderworpen worden. Je moet niet verbaasd opkijken zodra er beproevingen komen!

Jef De Vriese