Loopjongens voor de Here

Joop Schotanus • 76 - 2000/01 • Uitgave: 12
In het werk van de Here Jezus zijn er mensen die bij .voortduring voor het voetlicht komen. Niet dat dit altijd gezocht wordt, maar dat brengt hun positie vaak gewoon mee. Als je zo’n groot Billy Graham Congres meemaakt ontdek je dat er behalve de mensen van het podium heel wat mensen rondlopen en heel actief achter de schermen zijn. Wat werd er op het Amsterdam Congres veel werk gedaan achter de schermen. Wat wordt er in het algemeen in het grote werk van de Here veel werk verzet, waarde goegemeente geen idee van heeft. Wat zijn er ook veel van de aanwezige evangelisten, die nu weer ploeterend hun werk doen in afgelegen gebieden. Niet in gebouwen met roltrappen en automatische deuren. maar in lemen rimboekerkjes, die door de week ook nog als schooltje gebruikt zullen worden. Deze evangelisten zijn vaak in hoge mate mede afhankelijk van allerlei praktische zaken.

HELPEN EN VOORTHELPEN
We mogen dankbaar zijn voor allen die een uitgesproken geestelijke taak hebben, maar de Bijbel laat zien dat de praktische ondersteunende taken niet minder belangrijk zijn. Als u in een concordantie de verwijzingen naar 'voorthelpen' nagaat, dan zou dat u de ogen wel eens heel verrassend kunnen openen voor de belangrijkheid van het werk achter de schermen. We willen een paar van deze bijbelse gegevens de revue laten passeren. Als Paulus van plan is om naar Spanje te gaan. laat hij de gelovigen in Rome weten. dat hij er op vertrouwt om op zijn weg daarheen door hen voortgeholpen te worden. Ook tegen de Corinthiërs zegt hij, zowel in zijn eerste als in zijn tweede brief aan hen, dat hij bij hen langs komt om door hen voortgeholpen te worden voor zijn verdere reis. Hij vraagt dit soort bijstand niet alleen voor zichzelf, maar ook voor andere - geestelijke werkers, omdat zij het werk des Heren doen evenals hij zelf. In de brief aan medewerker Titus schrijft hij: 'Help Zenas en Apolios met alle ijver voort. Opdat hen niets ontbreke en laten de onze leren voor gaan in goede werken, ter voorziening in hetgeen noodzakelijk is, opdat zij niet onvruchtbaar zijn. Er zit dus ook een menselijke kant aan het geestelijk vruchtbaar zijn. Niet alleen Paulus moedigt aan te helpen en voorthelpen, ook de lezers van de derde brief van Johannes krijgen een aanmoediging voor het voorthelpen: 'Indien gij hen voorthelpt, gelijk het God waardig is, zult gij wel doen, want zij zijn uitgegaan terwille van de naam; zonder iets van de heidenen aan te nemen'. De gave wordt geheiligd door de gever.

‘DE BARMHARTIGE SAMARITAAN’
Een stichting in Nederland draagt bovenstaande toepasselijke naam. Het is een afdeling van de internationale organisatie, met de naam 'Samaritan Purse', waarvan Franklin. de zoon van Billy Graham, de voorzitter is. Onze mederedacteur Jan van Barneveld draagt de verantwoordelijkheid voor de Nederlandse tak. Op het congres hebben ze ook heel goed werk gedaan. In het licht van bovenstaande bijbelse gegevens is er geen enkele twijfel mogelijk dat hun aandeel in het congres zeer zegenrijk genoemd mag worden. Het was ook voor mij een bijzondere goede gelegenheid om zo rechtstreeks in contact te komen met evangelisten vanuit de hele wereld. die geholpen werden aan kleding en schoeisel e.d. Voor de evangelisten was het een goede gelegenheid om op een meer directe manier de 'Barmhartige Samaritaan' op de hoogte te brengen van hun nood, of om hulp te vragen voor speciale (veelal kleinschalige) projecten. Het werk van de stichting blijft wereldwijd doorgaan en heeft ook weer nieuwe impulsen gekregen door het Congres.

‘ONDERLINGE BEMOEDIGING’
Nog afgezien van de praktische hulp die er verleend werd en de grote inspiratie die er van de samenkomsten uitging was er de onderlinge bemoediging. Zo nu en dan zag je een kleiner of groter groepje ergens samen in gebed. Hoe indrukwekkend is het om te zien dat mensen uit de verschillende oorlogsgebieden, waarin men elkaar bestrijdt, zo met elkaar op te zien trekken. Een medewerker van het Rai-gebouw moest desgevraagd mij wel toegeven dat de wereld er wel anders uit zou zien als de mensen in deze wereld zoals deze evangelische christenen met elkaar zouden omgaan. Ik had hem wel graag willen bewegen om ook Christen te worden (Ik zal de enige niet geweest zijn). De eeuwigheid zal openbaren welke invloed dit congres in Nederland en- ver daar buiten zal hebben gehad. De onderlinge bemoediging en de steun die zij ontvangen hebben zal ook geleid hebben tot volharding in de bediening van deze evangelisten.

VELE GELEGENHEDEN
Op het congres waren er ook fijne gelegenheden voor de Nederlandse deelnemers om onze buitenlandse broeders en zusters van dienst te zijn. We konden sommigen in contact brengen met zendelingen op verlof of ex-zendelingen. Soms met organisaties en kerken, waar ze naar op zoek waren. Mijn taak op het congres bij 'de Barmhartige Samaritaan was een buitengewoon geschikte gelegenheid om 'loopjongen van de Here’ te zijn en het bijbelse principe van het 'voorthelpen’ in praktijk te brengen. Dit had ik niet graag willen missen.

HET WERK GAAT DOOR
De uitdrukking 'loopjongens van de Here' werd veel gebezigd door broeder Huib Mojet. Samen met hem heb ik meer dan dertig jaar het werk van de Nederlandse Gemeenschap voor Wereldevangelisatie (NGW) in het bestuur van de stichting mede mogen behartigen. We hebben onlangs allebei, na deze ruim dertig jaar afscheid genomen van onze bestuursfunctie (evenals Frans van Inges Schenau na bijna 20 jaar). Deze NGW is meer dan vijftig jaar geleden ontstaan, mede vanuit een Zendingsconferentie in Beatenberg Zwitserland. waar Billy Graham als jonge man het podium deelde met bekende zendingsmensen van een vorige generatie zoals Oswald Smith en Paul Fleming.

Voor die zendingsgenootschappen, die geen eigen vertegenwoordiging hebben in Nederland. behartigt de GGW de belangen in Nederland. Op het Congres ben ik mensen van o.a. SIM en TEAM tegengekomen, die nog eens hun dankbaarheid hebben uitgesproken voor het werk dat de NGW onbaatzuchtig doet. Tientallen mensen kregen en krijgen de mogelijkheid om uit te gaan omdat er een organisatie in Nederland is, die het bijbelse principe van het voorthelpen in praktijk brengt. Samen met vele andere organisaties in ons land gaat het werk door. Maar we zien uit naar jongeren die de fakkel van dit onopzichtig dienen van achter de schermen willen overnemen van hen die nu na een jarenlange bediening terugtreden. Behalve de behoefte aan werkers op het veld is er ook behoefte aan hen die zich op het thuisfront vrijwillig willen inzetten voor het voorthelpen van hen die uitgaan.

Joop Schotanus