Lofprijzen

Peter de Haan • 88 - 2012 • Uitgave: 22
Twee artikelen over lofprijzen in dit nummer. Yme Horjus gaat in op de rol van lofprijzing en aanbidding in de gemeente. In zijn eerste artikel heeft hij het over de rol die dit speelde in het Oude en Nieuwe Testament en legt een verband met het brandoffer. Op dit altaar werd de schuld verzoend (zie ook het artikel van Johannes de Heer). Verzoening en lofprijzing hebben een direct verband. Iets om over na te denken tijdens de eerstvolgende kerkdienst?!
Zoals gezegd heeft ook Gieneke van Veen het over dit onderwerp. Zij haalt met name de praktijkvoorbeelden van David aan, psalmzingen dus. Ook zij maakt duidelijk dat de Here onze lofprijzing toekomt om wat Hij is, deed en altijd voor ons doet. God grootmaken staat los van de situatie waarin we ons bevinden. We weten allemaal dat David ook zeer donkere perioden in zijn leven meemaakte, maar toch bleef hij de Here loven.
Laatst zongen we hier bij de bidstond ‘Dank U, dat ik U danken mag’ (JdH 885). Het is heel makkelijk om te vervallen in wat er allemaal mis gaat. Daardoor gaat de blik vaak zorgelijk naar beneden, weg van de Here. Laten we echter, mét onze vragen, zorgen en omstandigheden, vooral ook dankbaar op de Here gericht blijven.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht