Lezers in de pen - jrg. 75-15

Joop Schotanus • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 15
Het wordt weer eens tijd te reageren op een paar brieven die ik in de loop van de zomer ontving. Een broeder uit Sondel stuurt mij een krantenknipsel met een artikel van een dominee uit een naburige plaats over verzoening. Zijn vraag komt hier op neer: of de vroegere theologen zo dom waren een verzoeningsleer te creëren die al bij voorbaat een hinderpaal zou zijn om te geloven. Ons antwoord kan kort zijn: De tegenstanders van deze leer zullen alles in het werk stellen om de traditionele bijbelse leer der verzoening belachelijk te maken. De vroegere bijbelgeleerden ontdekten niets anders dan wat u en ik als eenvoudige bijbellezers ontdekken. God in Zijn heiligheid kan niets met ons van doen hebben en God in Zijn liefde wil met ons van doen hebben. Er was maar één oplossing: God heeft Zichzelf in Zijn Zoon als offergave tot verzoening voor ons geschonken.


Een zuster uit Arnemuiden stelt een vraag over het donorcodicil en wij verwijzen haar graag naar het artikel dat broeder Henk Schouten hierover in Het Zoeklicht heeft geschreven.


Een zuster van 86 jaar uit Alkmaar stuurt mij een gedicht wat voor haar het begin van haar geloofsleven is geworden en vraagt of de dichter uit mijn familie komt. Dat laatste is niet het geval, maar we zijn blij dat dit voor u de aanleiding was om ons op uw hoge leeftijd nog zo'n bemoedigende brief te schrijven.


Van een broeder uit Soest krijg ik zo nu en dan wat toegezonden. Hij voelt zich sterk verbonden met de boodschap van Het Zoeklicht. Ook wat de toekomst van Israël betreft. Hij wijst er echter op dat God de wereld op dit moment slechts in gelovigen en ongelovigen ziet. Gaat Het Zoeklicht niet wat te ver om een foto te plaatsen van Barak op de voorpagina. Deze zelfde Barak zou toch wel eens de persoon kunnen zijn die in de toekomst een verbond met de anti-christ gaat sluiten. Ondertussen zijn we met de schrijver ervan overtuigd dat we op onze hoede moeten zijn voor bepaalde ontwikkelingen die reeds in gang gezet worden. Dit geldt niet alleen de bemoeienissen van de Tegenstander van God met Israël, maar tegelijkertijd ook nu reeds de bemoeienissen van God Zelf met Israël. Hartelijk dank voor uw brief.


Een broeder uit Zwitserland schreef een dankbare brief en sloot het geld in voor het abonnement voor het komende jaar. Hij heeft de Zoeklicht voormannen gekend van voor de oorlog en herinnert zich het zingen van broeder Kits en zijn vrouw. Hij is dankbaar voor de rijke inhoudelijke boodschap van Het Zoeklicht en ziet uit naar de wederkomst van de Heer om Zijn kinderen thuis te halen.


Een zuster uit Amersfoort refereert naar 'De voortgaande discussie' in nummer 12. Ondertussen heeft ze het boekje ontvangen van 'Het Koninkrijk komt'. Zij begrijpt echter nog niet dat er behalve de mogelijkheid voor Joden om in deze bedeling tot Christus' Gemeente te kunnen behoren er ook nog een aparte toekomst voor het volk van Israël zal zijn. Wij verwijzen naar het tweede boekje dat aanbevolen wordt in nummer 12, onder Opinie.


Een broeder en zuster in Katwijk aan Zee bezoeken een gemeente, waar altijd enkele Zoeklichten beschikbaar zijn voor geïnteresseerden. Zij hebben een veelbewogen kerkelijk leven achter de rug, maar zijn blij in wat rustiger wateren terecht gekomen te zijn. In een vorige andersoortige gemeente moest men niets van de boodschap van HZ hebben. Ondertussen zijn zij er zo blij mee dat ze zich zijn gaan abonneren en er zeer door gezegend worden. Hartelijk dank voor uw uitvoerige brief.


Hierbij berichten we een zuster in Heelsum, dat we haar brief hebben ontvangen. Ze vindt het jammer dat ze vanwege lichamelijke omstandigheden niet naar Israël kan, wat ze zo graag zou willen. Ze houdt veel van de Here Jezus en weet dat haar zonden zijn vergeven. Ze vraagt aan ons als redactie of we niet eens bij haar op bezoek kunnen komen. In ons drukbezette leven zit dat er vooralsnog niet in. Hopelijk vindt ze in mede-christenen uit haar omgeving de steun die ze zoekt.


Iemand schreef anoniem nog een brief over intens persoonlijke problemen i.v.m. zeer tegenstrijdige gevoelens. Wij verwijzen deze persoon naar het bureau EHAH van de vereniging van Het Heil des Volks, Willemstraat 33; 1015 HW Amsterdam.


Uit Canada kregen we een hartverwarmende brief van een oudere broeder, die het lichamelijk niet gemakkelijk heeft. Dit heeft soms ook z'n weerslag op zijn geestelijke situatie. Hij vraagt om voorbede en stuurt ons een cassettebandje met liederen van een Mennonietenkoor. Prachtig!


Hiermee hebben we weer gereageerd op een paar brieven die zich leenden voor een antwoord in deze ruggespraak en waaronder enkele die vanwege de zomermaanden wat langer zijn blijven liggen dan de bedoeling was.

Joop Schotanus