Levende liefde

Jef de Vriese • 89 - 2013 • Uitgave: 10
Jezus liefhebben is niet hetzelfde als doen wat Hij zegt. Liefde is niet het naleven van regels. Liefde is de oorsprong, de drijfveer om de geboden te leven. Indien je Hem liefhebt, DAN zal je de geboden bewaren. Gehoorzaamheid uit verplichting is dode liefde. Dat is geen liefde.
Je kunt niet opklimmen naar meer liefde door meer de geboden te doen. Als het Woord een zweepslag wordt om nog meer te presteren, dan is de liefde ver weg. Het is de liefde die je doet verlangen naar de geboden. Als je liefhebt, kan je niet zonder de geboden, smacht je naar Gods verordeningen, ben je gepassioneerd door de wet. Als je liefhebt, bewaar je Zijn Woord in je hart en zie je dat in je daden.
Geboden volgen zonder liefde, is uitputtend. De geboden zijn zwaar voor wie God niet kent (1 Johannes 5:2-4). Als je God kent, is het zwaarder om niet op Zijn liefde te reageren, dan je er aan toe te vertrouwen. De inspanning van je liefde (1 Tessalonicenzen 1:3), wordt aangedreven door de kracht van de Geest die in jou werkt.
Het gaat niet om jouw liefde, maar om een diep besef van de liefde van God. Hij had jou eerst lief. Die liefde dringt je om Hem lief te hebben. Dan zijn de geboden niet zwaar, maar de vervulling van wat in je wedergeboren hart is.
Heb jij levende liefde? Dat zie je aan hoe je reageert op de geboden…

Jef De Vriese