Leven in het licht

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 13
Wij hebben allemaal licht nodig. Niet alleen om er bij te kunnen werken. Maar ook als we niet werken, verlengen wij de dag kunstmatig. En laten wij heel eerlijk zijn: het is een grote zegen, dat wij kunstlicht tot onze beschikking hebben. Al zijn er velen, die denken dat het kunstlicht de zon is. Trouwens er is ook een kunstzon, een UV-straler, die heel goed zijn werk kan doen. Maar er gaat niets boven de zon, die iedere dag over ons opgaat en die alles zichtbaar maakt en verwarmt.
Over licht gaat dit artikel en voor alle lezers wens ik, bid ik, dat zij nooit in de duisternis zullen wandelen. maar het Licht des levens hebben. de Here Jezus.

WAT U MET LICHT KUNT
Licht is er om te zien waar u loopt. Wij kunnen het allemaal vreemd vinden, maar God zegt in de Bijbel, dat wij zullen lopen, in beweging zullen zijn. Wij zullen - als kinderen van God - jagen naar de prijs. Deze prijs komt nooit als je niet traint en van tijd tot tijd het parcours loopt. Als u dat niet doet verliest u. Als u winnen wilt, moet u in beweging komen. Lopen, wandelen doet u in ieder geval om twee redenen: Om te genieten van de mooie omgeving en om een doel te bereiken.

Er zijn er zeer velen onder Gods kinderen, die ons zeggen "U kunt nergens van genieten, want alles ligt onder de zonde!" en "Wee je gebeente als u uw doel niet bereikt." Geen blijdschap en steeds maar werken om het doel van uw leven te bereiken. Maar als u de Here Jezus kent, kunt u genietend uw levensdoel bereiken. Kent u Hem?

Licht laat u het vuil zien. Er is absoluut geen kennis van onze zonden buiten het licht van het Evangelie om. Natuurlijk kun je in de duisternis gaan schoonmaken, maar - afgezien van de schrammen en de blutsen die u zult oplopen - u ziet niet wat u doet en erg veel vuil blijft waar het was. Eén van de eigenschappen van licht is, dat het alles laat zien, alles zichtbaar maakt. Om met de Bijbel te spreken: licht openbaart alles. Dat doet de Here Jezus ook. Hij is het Licht. En Hij maakt de zonden zichtbaar.

Licht is er om te laten groeien. Dat kun je zien aan de vele kassen, die 's nachts zijn verlicht. Om dat wat erin is gezaaid of gepoot, te laten groeien. Het is uitgesloten dat wij allemaal in onze geestelijke groei zonder het Licht des Levens kunnen; zonder de Here Jezus kunnen. Hij verlangt ernaar dat wij geestelijk groeien en dat wij vruchten gaan dragen.

En voor dat groeien en voor dat vruchten dragen is het Licht van God nodig. Hebt u al dat Licht in uw leven?

Licht is er tenslotte ook om te verwarmen. Dat kunt u heel goed ervaren van de zon. De zon geeft licht en is de grote warmtebron. Het licht en de warmte van de zon zetten alles in bloei en doen de vruchten rijpen. Zo is het ook met de Heiland, met het Goddelijke Licht. Aan iedereen, die Hem gelooft, belooft Hij de Heilige Geest, Die Leven wekt en Leven voedt. Het is niet toevallig dat de Bijbel spreekt van de vrucht des Geestes - Galaten 5 : 22:

"Maar de vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid. vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing." Leeft u bij deze Zon der Gerechtigheid, de Here Jezus?

GIJ ZIJT HET LICHT DER WERELD!
Deze woorden "Gij zijt het Licht der wereld" zijn woorden van de Here Jezus. Wij zelf kunnen nooit een Licht der wereld zijn. Maar… in Hem is het heel anders. Als u in de Heiland bent, kunt u zijn: Een Licht in deze donkere wereld. Wat Gods kinderen zijn, zijn zij alleen in de Here Jezus Christus. Hij heeft van Zichzelf gezegd "Ik ben het Licht der wereld". En wanneer wij een Licht der wereld willen zijn, dan kunnen wij dat alleen maar zijn in Hem, in de Zoon van God. Buiten Hem grote duisternis, in Hem een Licht der wereld.

Wanneer wijzelf in het Licht wandelen kunnen wij een ander voorLICHTEN. Deze wereld heeft duidelijke en eerlijke voorlichting zo nodig.
Licht u uw buurman voor; loopt u voorop met het Licht, de Here Jezus?

De woorden, dat de leden van het volk van God "het Licht der wereld" zijn, komen alleen voor in het Mattheus-evangelie, het Koninkrijks-evangelie. Daarmee bedoelen wij het Mattheus-evangelie. Het Koninkrijk is op de eerste plaats voor de Joden. Ruim 40 maal komt het woord Koninkrijk voor in Mattheus tegenover 6 maal in Lucas. Volgens mij moeten de Joden "het Licht der wereld" zijn.

Wij kunnen een vreselijk woord lezen in Jesaja 5 : 20: "Wee hun die het kwade goed noemen en het goede kwaad; die duisternis voorstellen als licht en licht als duisternis; die bitter doen doorgaan voor zoet en zoet voor bitter."

Dit woord had vandaag de dag geschreven kunnen zijn. Het is zeer actueel. In het kader van dit artikel over het Licht, wijzen wij op de woorden: die licht als duisternis voorstellen. Vandaag de dag moet je niet schrijven dat het Licht Dezelfde is als de Heiland van zondaren! Vandaag moet je met zulke sprookjes niet meer aankomen. Want wij zijn de mensen, die alles - inclusief het Licht - hebben omgekeerd. Het is nu 180 anders dan alles wat leeft in Gods gedachten. Dat is zo met het kwaad, met de duisternis en met de bitterheid.

Leeft u reeds in het Licht, dat de Here Jezus is? Als u dat (nog) niet doet ga dan nu op uw knieën en laat het Licht des Levens in uw hart binnen.

Nol Esmeijer