Leven en dood

Jef de Vriese • 95 - 2019 • Uitgave: 1
Kenmerkend voor Leven is dat alleen God en alleen de Zoon leven hebben in Zichzelf (Johannes 5:26). Aan een mens moet Leven gegeven zijn. Alleen God beheerst Leven. Ons valt het uitsluitend ten deel door afhankelijkheid en geloofsvertrouwen. Wij overleven in de verbinding met Zijn leven.
Dat was wat Adam en Eva misten: de afhankelijkheidsverbinding hebben ze doorbroken. Laat ons eten van de boom, en worden als Hij. Laat ons een kalf maken, zodat we Hem kunnen zien. Laat ons een koning aanstellen, zodat wij Zijn bestuur tastbaar maken. Laat ons religieuze regeltjes formuleren, zodat wij zelf een weg naar Hem oprichten. Laat ons uitzoeken waar de Messias geboren wordt, zodat wij Hem kunnen uitschakelen en zelf koning kunnen blijven.
In de gebeurtenis van de zondeval wordt Leven ingeruild voor kennis. Hier ligt een levensbedreigende valkuil, en dus ook een levensgrote waarschuwing voor ieder van ons: verlies van leven door het onrechtmatig willen beheersen van God. Is dat niet de kern van de afgoderij? Mensen die trachten hun God te beheersen? Primitief: via beelden die gemanipuleerd kunnen worden. Geavanceerd: via denkconstructies, wijsheid van de wereld, kennis en zogenaamde wetenschap zonder Leven.
Het einde daarvan is de dood.

Jef De Vriese