Leve de Koning (2)

Nol & Helene Esmeijer • 76 - 2000/01 • Uitgave: 12
Wij hebben als kinderen van God nooit vakantie! Voor onze grote Koning, de Here Jezus, is het nooit vakantie. En zo is het ook met iedereen, die Hem wil dienen en die Zijn Koninkrijk tegemoet ziet. Dat had jij nooit gedacht. Als wij dit artikel schrijven zitten wij middenin de vakantietijd en velen van jullie zijn erop uit of hebben het net gehad. Ook bouwvakkers hebben hun vrije weken; en zij werken hard dus zij mogen best eens enkele weken rusten. Bij God is er geen vakantie, geen bouwvakvakantie. Want er moet altijd worden gebouwd aan Gods grote Huis. En over het bouwen voor onze Koning gaat dit artikel.

ER IS GEEN VAKANTIE
Wij moeten allemaal doorgaan met werken. De Here Jezus heeft dat ook gedaan. Hij zegt in Johannes 5:17: "Mijn Vader werkt tot nu toe en Ik werk ook.” Hier zegt Hij dat, omdat de leiders van Israël Hem hebben betrapt op overtreding van het Sabbatsgebod. En dat is meteen een getuigenis dat er altijd door Hem gewerkt zal worden. Hij heeft altijd interesse in lui, zoals jij en wij. Hij is altijd bezig ons te verzekeren van Zijn liefde. Hij is steeds bezig ons met Hem bekend te maken. Wanneer Hij met vijanden van Hem in aanraking komt, die Hem verwijten dat Hij op de Sabbat werkt, dan kunnen jullie er zeker van zijn dat Hij ook nu werkt en voor jullie in de weer is en jullie wil verbinden aan Zijn Vader. En omdat Hij zo is moeten wij allemaal - in zoverre wij Hem kennen - zoals Hem zijn en moeten wij iedereen, die het maar wil horen brengen bij Hem. Daarvan heb je nooit rust.

Ben jij steeds bezig met jouw vrienden, vriendinnen? Wil jij hen wel winnen voor de Here Jezus?

JE MOET NIET WERKEN AAN WAT ANDEREN AL HEBBEN GEDAAN
Het is verspilling van tijd als wij werken aan dat waaraan we niet behoeven te werken. En je behoeft niet te werken aan het fundament van jouw redding. Toen de Heiland riep aan Zijn kruis: "Het is volbracht", was dat toen waar of hebben wij een argument om eraan te twijfelen of het wel allemaal voltooid was. Nee toch!

Daarom kan Paulus zeggen in 1 Corinthiërs 3: 11: "Want een ander fundament dan dat er ligt, namelijk Jezus Christus, kan niemand leggen."

Een ander fundament leggen is onmogelijk! Heel veel mensen proberen dat wel, maar 'het kan niet'. En wat wij ervan meemaken draait om de vraag of Jezus' offerande wel voldoende was. Vertrouwen wij daarop? Dat is de vraag waarop jij heel persoonlijk een antwoord moet geven. En… wij hopen en bidden, dat jij het antwoord zult geven, wat wijzelf ook ooit gaven: Wij vertrouwen U, wij geloven in U! Soms voelen wij het niet. Maar dan nog vertrouwen wij U! Gevoelens zijn bij U niet maatgevend. Maar wel Uw Woord, Uw beloften waarvoor U garant staat. "Ik heb de vaste grond gevonden, waarin mijn anker eeuwig hecht, de dood van Christus voor de zonden van eeuwigheid als grond gelegd. Die grond zal onverwrikt bestaan, schoon aard' en hemel ondergaan." Lied 641 : 1 uit Johannes de Heer.

KIJK UIT HOE EN WAT JE BOUWT
Paulus windt er geen doekjes om voor Gods kinderen. Hij schrijft in 1 Corinthiërs 3:10:
"Maar ieder zie wel toe, hoe hij daarop (= op het fundament) bouwt."

Als jij uitkijkt wat en hoe je bouwt, ben je niet bezig met het fundament. Dat fundament ligt er al. Maar dan ben je aan het zorgen dat je geen schade zult lijden (vers 15). Er is veel over dit gedeelte uit de Bijbel te doen; wij moeten goed in de gaten houden dat er een verschil is tussen het fundament en wat je op dit fundament bouwt.

Het eerste (= het fundament) heeft met onze redding te maken, het tweede (= hoe en wat je op dit fundament bouwt) heeft te maken met onze beloning. Redding en beloning zijn twee verschillende dingen in Gods heilsplan. En het is verschrikkelijk jammer dat die twee zovaak door elkaar worden gehaald. Er wordt door Paulus geen geheim van gemaakt dat die twee verschillen, want hij zegt in 1 Cor. 3: 14 en 15: "Indien het werk, dat hij erop gebouwd heeft, stand houdt, zal hij loon ontvangen, maar indien iemands werk verbrandt, zal hij schade lijden, doch hij zelf zal gered worden,…".

De vraag is tweeledig:
a. Ligt het goede fundament in jouw leven?
b. Bouw jij vel met de goede materialen op deze fundering?

BOUW JIJ OP GODS WOORD
Wij hebben aan jullie hierboven geschreven, dat we altijd moeten vertrouwen op God en het Woord waarvoor Hij garant staat. En wij willen in dit artikel daarover ook iets zeggen. Want er is een groeiend gebrek aan kennis van de Bijbel. Er staat in Ef. 2: 20 - 22, o.a. dat op het fundament van de apostelen en profeten moet worden gebouwd. Het is van zeer groot belang om te weten wat God wil. En dat kun je vinden in de Bijbel. Het is niet alleen voor kinderen een noodzaak; het is voor alle kinderen van God noodzakelijk:

"Lees je Bijbel, bid elke dag, als je groeien wilt."

Er zijn veel kinderen, die in hun geestelijk leven niet willen groeien.

Er zijn er gelukkig ook velen, die dat wel willen. En als jij het wilt, groeien in jouw leven met God, moet je Gods wil leren kennen uit de Bijbel. Paulus zegt dat in Ef. 4:15 zo:
"Maar dan groeien wij, ons aan de waarheid houdende, in liefde in elk opzicht naar Hem toe, die het hoofd is, Christus."

Weet je wat Gods Woord ook zegt: het gaat met dit groeien en met dit bouwen ook om jouzelf. Je kunt in 1 Petrus 2:5 lezen:
"Laat u ook zelf gebruiken voor de bouw van een geestelijk huis."

Willen wij dat wel? Ons verdiepen in de Bijbel en jezelf laten gebruiken als materiaal? Het gaat in het leggen van het fundament om jouzelf, het gaat in het bouwen om jouzelf. Wat je ook bent of wat je ook doet: je bent voor jezelf verantwoordelijk. Nergens kun je achter wegkruipen. Wat wij verlangen in dit leven ontvangen wij ook in de eeuwigheid.

Vraag: Wil jij Gods Woord leren kennen, leren verstaan en wil je het ook toepassen op jouw leven?

Helene en Nol Esmeijer