Let op, China komt eraan!

Theo Niemeijer • 97 - 2021 • Uitgave: 4
Vervulling van Openbaring 16 vers 12?

Ook de nieuwe regering van de VS, nu onder leiding van Joe Biden, kiest voor de strategie: ‘America first’. Daarmee zal de invloed van de VS wereldwijd verder afnemen, Europa haar eigen koers varen en China ruimte krijgen om verder uit te groeien tot de grootste wereldmacht. Deze opmars van China vindt met name plaats op het Afrikaanse continent en is niet meer te stuiten.

Kolonisatie

In de middeleeuwen hebben de Europese landen Afrika gekoloniseerd, geplunderd en verarmd achtergelaten. De laatste tijd zien we een herhaling van deze kolonisatie, maar nu door China.
John Perkins schreef het al in 2004 in zijn boek Çonfessions of an economic Hit Man: “Verdrink een natie in een zee van schulden, bedelf een land onder een schuldenberg en je bent heer en meester.”
China heeft de laatste tijd zo’n 143 miljard dollar geïnvesteerd, met name in 7 Afrikaanse landen: Angola, Ethiopië, Kameroen, Kenia, Republiek Congo, Soedan en Zambia. Het gaat dan met name om het financieren van mijnbouw, infrastructuur, energiecentrales, watermanagement en bedrijvenparken. Momenteel bevinden zich in deze Afrikaanse landen 3300 Chinese bedrijven die door, met name, Chinezen gerund worden. Onlangs beloofde President Xi Jinping tijdens het Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC) dat in Beijing gehouden werd, de komende periode nog eens 60 miljard dollar vrij te maken voor de verdere opbouw van Afrika.

Chinees ontwikkelingswerk in Afrika?
China geeft de indruk om hiermee Afrika in ontwikkeling te brengen en een zogenaamde win-win situatie te creëren. De vraag is echter, wie hiermee het meest wint! Zo financierde China een ultramoderne spoorlijn in Kenia van de hoofdstad Nairobi naar de strategische haven van Mombasa. Boven de savanne loopt de nieuwe spoorlijn, op hoge poten, zodat wilde dieren en veehoeders eronderdoor kunnen. De trein wordt door Chinezen bestuurd. De aanleg kostte 4 miljard dollar, door de Chinezen betaald, met als onderpand de haven van Mombasa! Wanneer de Kenya Railway Corporation aan haar afbetalingsverplichtingen aan de Exim Bank of China niet meer kan voldoen - en daar kun je op wachten -, neemt China de haven van Mombasa graag in bezit.
Hetzelfde geldt voor de koper- en kobaltmijnen in de Republiek Congo en de aluminiummijnen in Guinee, die binnenkort in handen van de Chinezen zullen vallen.
Zo is 2/3 van alle olie uit het olierijke Angola bestemd voor China om daarmee de schuld van de Chinese infrastructuur in dit land af te kunnen lossen.
De opgebouwde schuldenberg van de Afrikaanse landen naar China toe is inmiddels zo hoog geworden, dat vele Afrikaanse landen momenteel afbetalen door hun bezittingen, zoals mijnbedrijven, industrieparken en havens in de handen van China over te dragen.

China in Azië
Hetzelfde gebeurt momenteel ook in Sri Lanka dat 8 miljard dollar van China geleend heeft voor de infrastructuur in ruil voor de grote en strategische haven Hambantota. Zo wordt ook de strategische haven Gwadar in de monding van de Golf van Oman in Pakistan voor 90% geëxploreerd door China. Ook in Europa (Griekenland) heeft China haar eerste haven in bezit genomen. De vroegere ‘zijderoute’ is weer helemaal opgetuigd, maar nu via het spoor, de lucht, de weg en de zee.

Alleenrecht op de Zuid-Chinese Zee
En over de zee gesproken, China ziet de Zuid-Chinese Zee waaraan landen zoals Brunei, de Filipijnen, Vietnam en Taiwan liggen als Chinees gebied. Het feit, dat in deze zee momenteel het Amerikaanse vlooteskader met het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt aanwezig is en een ‘vrijheid van navigatie’- oefening uitvoert is voor China een doorn in het oog. China wil niet alleen zeggenschap hebben over deze energierijke en strategische zee, maar heeft onlangs haar kustwacht opdracht gegeven om vaartuigen die het alleenrecht van China op deze zee niet respecteren te beschieten!
Als antwoord op de aanwezigheid van de Amerikaanse vloot op deze zee werd op dinsdag 26 januari door de Chinese regering besloten om militaire oefeningen van het Volksbevrijdingsleger op de Zuid-Chinese Zee te houden.

Luchtruimschendingen
Niet alleen op zee, maar ook in de lucht is China het Taiwanese luchtruim alleen al in januari al 20 keer binnengedrongen. Net zoals Hongkong, ziet China Taiwan als een opstandige provincie die binnenkort binnen de Chinese Volksrepubliek ingelijfd moet worden. Zaterdag 23 en zondag 24 januari was het weer raak in het luchtruim bij Taiwan, waarop respectievelijk dertien en vijftien bommenwerpers, straaljagers en verkenningsvliegtuigen het Taiwanese luchtruim onveilig maakten.

De Amerika–China politiek
Het lijkt erop dat de Amerika-China politiek onder de nieuwe president Joe Biden niet veel veranderen zal. De nieuwe minister van buitenlandse zaken Antony Blinken zei afgelopen week in het congres dat van alle landen, China de belangrijkste uitdaging voor de VS betekent. Biden heeft al laten merken Taiwan te willen steunen, waarop China reageerde dat binnenkort niet alleen in het luchtruim, maar ook boven Taiwan de Chinese vliegtuigen zullen vliegen!

Kennisexport naar China
Daarnaast moeten we ook niet vergeten dat de laatste tijd veel kenniseconomie vanuit het Westen naar China geëxporteerd is. Niet alleen via bedrijfsspionage maar ook door de vele Chinese studenten die in het Westen gestudeerd hebben en daarna, met waardevolle kennis, naar hun ‘eigen’ China teruggaan om daar met de kennis van het Westen aan de slag te gaan.

Bemoedigende berichten
Tenslotte bereiken ons berichten dat de laatste tijd vele Chinezen tot het geloof in de Heere Jezus komen. Boeddha heeft teleurgesteld en dat leidde voor velen tot een zoektocht naar de ‘ware’ God. Vanuit China komt nu ook, via de zijderoute het Evangelie naar het Westen. Ja de Heere God werkt soms op een ondoorgrondelijke manier!

Profetie vervuld
In Openbaring 16:12 lezen we over de ‘koningen van de opgang der zon’, voor wie de weg bereid wordt om op te trekken tegen Gods volk in Jeruzalem. Het begint er steeds meer op te lijken, dat via de vele infrastructuren die momenteel door China aangelegd worden dit proces in onze tijd zich aan het voltrekken is. Wanneer we dit zien gebeuren moeten we ons er van bewust zijn, dat we vlak voor de komst van de Heere Jezus leven. Wees dus waakzaam en voorbereid om Hem te ontmoeten!

Theo Niemeijer